Keluarga

Adakah Bahaya Memberi Hati Ayam kepada Bayi?

Sebilangan ibu takut memberikan hati ayam kepada bayi. Dia mengatakan bahawa jeroan burung berkaki dua ini berbahaya bagi bayi dan boleh menjadi toksik bagi tubuh bayi. Bagaimana benar?

Sebelum membincangkan hati ayam untuk bayi, anda harus mengetahui terlebih dahulu bahawa hati adalah organ yang berperanan penting dalam menyaring dan menyingkirkan toksin yang masuk ke dalam badan, baik pada ayam maupun manusia. Namun, tidak semua racun disimpan dalam organ ini, Bun.

Selain itu, hati ayam juga bertanggung jawab untuk memproses makanan yang dicerna dari usus. Tidak seperti yang ditakuti, hati ayam sebenarnya menyimpan banyak nutrien penting, seperti zat besi, protein, dan vitamin dan mineral yang mempunyai nilai pemakanan yang tinggi.

Hati ayam tidak berbahaya bagi bayi

Setelah berumur 6 bulan atau sudah layak mendapat makanan pelengkap (MPASI), bayi perlu diberi makanan berkhasiat untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Nah, salah satu makanan berkhasiat ini adalah hati ayam.

Memberi hati ayam kepada bayi tidak dilakukan tanpa alasan, Bun. Hati ayam mengandungi sejumlah nutrien penting untuk mendukung kesihatan bayi, termasuk folat, protein, kolin, lemak, fosfor, karbohidrat, dan pelbagai mineral, seperti zat besi, kalsium, tembaga, kalium, selenium dan zink.

Hati ayam juga mengandungi pelbagai vitamin, iaitu vitamin A, vitamin B, vitamin E, dan vitamin K.

Oleh itu, memberi hati ayam kepada bayi sebenarnya baik untuk menyokong kesihatan bayi. Berkat kandungan nutrien yang terdapat di hati ayam, pengambilan ini dapat mencegah anemia, meningkatkan daya tahan, menjaga kesihatan mata, dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda.

Melihat kandungan dan khasiat pemakanan, memberi hati ayam kepada hati bayi bukanlah sesuatu yang dilarang. Ibu boleh Macam mana boleh jadi, memberikan hati ayam bayi yang telah diproses menjadi pelbagai menu.

Cadangan untuk Memberi Hati Ayam kepada Bayi

Walaupun mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh bayi, memberi hati ayam masih perlu dipertimbangkan, Bun. Kerana mengandung zat besi yang cukup tinggi, hati ayam tidak boleh diberikan terlalu banyak, ya.

Dalam 100 gram hati ayam, mengandung sekitar 10 miligram zat besi. Sementara itu, jumlah zat besi yang diperlukan oleh bayi berusia 7-2 bulan adalah sekitar 11 miligram sehari, sementara untuk balita berusia 1-3 tahun adalah 7 mg sehari.

Sebagai tambahan, hidangan 100 gram hati ayam mengandungi kira-kira 2800 mikrogram vitamin A. Sebenarnya, keperluan vitamin A pada bayi berusia 7-12 bulan hanya sekitar 350-400 mikrogram sehari.

Oleh itu, jika diberikan terlalu banyak, dikhuatiri hati ayam boleh menyebabkan bayi mengalami keracunan vitamin A.

Jadi, kesimpulannya, memberikan hati ayam kepada bayi tidak berbahaya, selagi jumlahnya tidak berlebihan, Bun. Ibu boleh memberikan jeroan ini kepada si Kecil sebanyak 1 atau 2 hidangan seminggu.

Selain itu, jika anda ingin memberikan hati ayam kepada si kecil anda, pastikan anda telah memasaknya sehingga ia dimasak, ya. Tidak hanya dengan memberi hati ayam bayi, juga melengkapkan menu harian si kecil dengan makanan berkhasiat lain, seperti buah, sayur, ikan, telur, kacang, biji, dan susu.

Sekiranya anda masih ragu-ragu untuk memberi hati ayam kepada bayi, anda boleh meminta pakar pediatrik anda terlebih dahulu untuk memastikan jenis makanan apa yang selamat dan baik untuk dimakan malaikat kecil anda.