Kesihatan

Terapi Oksigen untuk Pesakit dengan Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik

Oksigen adalah komponen penting bagi manusia untuk bernafas. Sekiranya tidak dapat diperoleh secara semula jadi, ia mungkin memerlukan bantuan terapi oksigen.

Ketidakupayaan seseorang untuk mendapatkan oksigen secara semula jadi biasanya berlaku ketika dia mengalami masalah pernafasan. Melalui terapi oksigen, seseorang dapat meningkatkan kualiti tidur dan kekuatan fizikal, serta kualiti hidup keseluruhan menjadi lebih baik.

Sebab-sebab Pesakit COPD Perlu Terapi Oksigen

Salah satu masalah kesihatan yang biasanya memerlukan terapi oksigen adalah penyakit paru obstruktif kronik (COPD). COPD adalah penyakit jangka panjang yang menyerang paru-paru, iaitu bronkitis kronik dan emfisema. COPD biasanya dicirikan oleh batuk kahak yang tidak hilang dan sesak nafas.

Melalui terapi oksigen, pesakit akan mendapat lebih banyak oksigen, walaupun proses pernafasan terganggu atau tidak dapat dilakukan dengan bebas. Terapi oksigen juga dapat meningkatkan jangka hayat orang dengan COPD.

Untuk memudahkan pesakit mendapatkan oksigen, ada beberapa cara untuk melakukannya, bermula dengan menggunakan pemekat oksigen, silinder oksigen, hingga alat oksigen cair. Pada masa ini, terapi oksigen tidak perlu dilakukan di hospital kerana sudah ada alat terapi oksigen mudah alih yang praktikal dan boleh dibawa ke mana sahaja.

Terapi Oksigen untuk COPD

Untuk menentukan sama ada terapi oksigen diperlukan atau tidak, orang dengan COPD akan menjalani ujian. Pemeriksaan akan dilakukan untuk mengukur tahap oksigen dalam darah pesakit. Sekiranya keputusan ujian menunjukkan tahap oksigen darah rendah, doktor anda akan mengesyorkan terapi oksigen.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah berapa lama seseorang menjalani terapi oksigen setiap hari. Pada sesetengah orang, terapi ini mesti dilakukan secara berterusan, siang dan malam. Mereka yang dinasihatkan oleh doktor untuk menjalani terapi oksigen berterusan akan diarahkan untuk melakukannya sekurang-kurangnya 15 jam atau lebih lama setiap hari.

Terdapat juga pesakit COPD yang hanya perlu melakukannya pada waktu malam, atau dikenali sebagai oksigen nokturnal. Terapi oksigen jenis ini digunakan pada pesakit dengan COPD teruk yang mengalami sesak nafas semasa tidur pada waktu malam. Ada juga pesakit yang hanya memerlukan oksigen semasa melakukan aktiviti, seperti ketika bersenam, yang disebut sebagai oksigen eksertensi.

Walau bagaimanapun, pesakit COPD tidak selalu harus menjalani terapi oksigen. Sebilangan pesakit hanya memerlukan beberapa minggu. Penghentian terapi ini dapat dilakukan apabila tidak ada keluhan dalam COPD. Namun, jika keadaan pesakit terlalu parah, terapi oksigen mungkin perlu dilakukan seumur hidup.

Terapi oksigen memerlukan prosedur yang tepat dalam pelaksanaannya. Oleh itu, penting untuk menjalankan terapi oksigen berdasarkan cadangan atau di bawah pengawasan doktor, untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.