Kesihatan

Sindrom Rotor - Gejala, sebab dan rawatan

Sindrom Rotor adalah keadaan yang dicirikan oleh peningkatan kadar bilirubin di dalam badan. Bilirubin adalah pigmen kekuningan yang muncul ketika sel darah merah hancur.

Seseorang yang menderita sindrom rotor mengalami gejala penyakit kuning (penyakit kuning), dalam bentuk menguning kulit atau putih mata (sclera). Selain penyakit kuning, seseorang yang menderita sindrom rotor juga mungkin mengalami gejala lain, seperti penumpukan cecair di rongga perut (asites), hingga sakit dada.

Punca Sindrom Rotor

Sindrom Rotor adalah penyakit yang diwarisi. Keadaan ini adalah hasil mutasi atau perubahan pada gen SLCO1B1 dan SLCO1B3. Kedua-dua gen ini berfungsi menghasilkan protein yang membawa bilirubin ke hati. Bilirubin yang telah sampai ke hati kemudian akan dibawa ke saluran pencernaan dan ginjal untuk dikeluarkan dari badan. Namun, apabila terdapat mutasi atau perubahan pada dua gen, fungsi pengangkutan terganggu dan menyebabkan bilirubin terkumpul di dalam badan.

Gejala Sindrom Rotor

Seseorang yang menderita sindrom rotor akan mengalami penyakit kuning atau penyakit kuning, yang menguning kulit dan putih mata. Tetapi selain dari penyakit kuning, Penghidap sindrom Rotor juga boleh mengalami gejala lain yang timbul kerana tahap tinggi bilirubin di dalam badan. Beberapa gejala ini termasuk:

 • Pengumpulan cecair di rongga perut (asites)
 • Sakit perut
 • Lemah dan penat
 • Pening dan muntah
 • Kencing lebih gelap
 • Demam
 • Sakit dada

Diagnosis Sindrom Rotor

Diagnosis sindrom rotor dilakukan dengan memeriksa gejala, sejarah perubatan pesakit, hingga beberapa siri ujian susulan. Beberapa ujian yang digunakan untuk mendiagnosis sindrom rotor termasuk:

 • Uji tahap bilirubin dalam darah.
 • Uji tahap bilirubin dalam air kencing.
 • HIDA imbas. Ujian ini digunakan untuk melihat keadaan hati, pundi hempedu, dan saluran empedu, menggunakan sinar-X atau media ultrasound. Sebelum ini, pesakit terlebih dahulu akan disuntik dengan bahan radioaktif khas untuk menjelaskan imej organ yang diimbas.

Sebagai tambahan kepada tiga ujian di atas, diagnosis sindrom rotor juga dapat dibuat dengan ujian genetik. Ujian ini berfungsi untuk mengesan mutasi atau perubahan yang berlaku pada protein, gen, atau kromosom.

Rawatan Sindrom Rotor

Sindrom Rotor adalah keadaan ringan dan secara amnya tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, rawatan yang dilakukan dapat bertujuan untuk meredakan gejala yang muncul.

Sekiranya pesakit dengan sindrom rotor mempunyai gejala seperti demam, maka rawatan dapat dilakukan dengan mengambil ubat, seperti paracetamol.

Walau bagaimanapun, jika ascites muncul, maka rawatan dilakukan dengan pemberian ubat diuretik. Terdapat beberapa jenis diuretik yang boleh digunakan, termasuk:

 • Spironolakton
 • Furosemide

Penggunaan ubat mesti disesuaikan dengan keadaan pesakit. Rujuk lebih lanjut dengan doktor. Doktor akan menentukan jenis dan dos ubat yang akan digunakan. Dos dan jenis ubat yang tidak sesuai berpotensi memperburuk keadaan dan bahkan menyebabkan kesan sampingan penggunaan ubat.