Keluarga

Bilakah Masa yang Tepat untuk Mengumumkan Kehamilan?

Sebaik sahaja anda mengetahui bahawa anda hamil, adalah wajar jika anda ingin segera memberitahu semua saudara mengenai berita gembira ini. Namun, bilakah waktu yang tepat untuk mengumumkan kehamilan? Ingin tahu jawapannya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Mengumumkan kehamilan kepada orang lain atau orang dekat biasanya dilakukan pada bila-bila masa. Namun, ada beberapa pertimbangan mengenai kapan waktu yang tepat untuk melakukannya, terutama bagi mereka yang mengalami keguguran.

Inilah Masa Yang Betul untuk Mengumumkan Kehamilan

Sebenarnya tidak ada tanda aras bila masa yang tepat untuk mengumumkan kehamilan. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita memilih untuk menyimpan berita gembira ini sehingga kehamilan memasuki trimester pertama terakhir.

Sebabnya kerana selepas tempoh ini, risiko keguguran dikurangkan sehingga ada perasaan lebih tenang untuk mengumumkannya. Sebabnya, keguguran yang berlaku ketika kehamilan diketahui oleh masyarakat sering membuat banyak wanita menanggung beban mental yang berat berkaitan dengan apa yang mereka alami.

Selain mengumumkan pada akhir trimester pertama kehamilan, ada juga calon ibu bapa yang berpendapat bahawa waktu yang tepat untuk mengumumkan kehamilan adalah ketika tanda-tanda kehamilan telah mulai muncul, seperti perut yang membesar.

Namun, ada juga yang mengumumkannya ketika mengetahui jantina bayi, setelah pemeriksaan doktor pertama, atau setelah mendengar degupan jantung si kecil ketika pemeriksaan ultrasound dijalankan.

Dari pelbagai jangka masa pengumuman kehamilan, dapat disimpulkan bahawa tidak ada penanda aras yang pasti ketika merupakan saat yang tepat untuk mengumumkan kehamilan. Sebabnya, setiap calon ibu bapa mempunyai pilihan dan pengalaman kehamilan yang berbeza.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Mengumumkan Kehamilan

Memilih untuk memberitahu secepat mungkin atau kelewatan ternyata mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Untuk itu, ada beberapa perkara yang boleh anda pertimbangkan dengan pasangan anda sebelum memutuskan untuk mengumumkan kehamilan anda:

1. Kelewatan bermaksud menyembunyikan gejala kehamilan

Sebilangan wanita hamil mengalami loya, muntah, pening, dan keletihan pada trimester pertama. Sekiranya anda memilih untuk menyembunyikan kehamilan anda pada masa ini, maka anda juga perlu menyembunyikan penyebab gejala kehamilan yang muncul.

2. Mendahulukan keluarga dan rakan

Anda boleh mengumumkan berita gembira ini kepada keluarga kecil dan rakan anda terlebih dahulu sebelum orang lain tahu. Mereka boleh mengurus anda jika perkara tidak berjalan lancar.

Sekiranya anda menyimpan rahsia kehamilan ini walaupun selama 3 bulan pertama, saudara-mara dan rakan baik anda mungkin merasa kecewa. Terutama, jika mereka mengetahui tentang kehamilan anda dari orang lain.

3. Maklumkan kepada pegawai atasan dan rakan sekerja

Sebilangan calon ibu memilih terlebih dahulu untuk memberitahu atasan mereka. Selain perlu menyesuaikan diri dengan gejala kehamilan, langkah ini perlu dilakukan jika pekerjaan anda memerlukan stamina yang sangat baik atau membuat anda berada dalam situasi berisiko.

Contohnya, anda harus berdiri dalam jangka masa yang lama, harus mengangkat benda berat, atau terdedah kepada bahan kimia atau radiasi. Di samping itu, tempat kerja anda juga perlu bersedia untuk mencari pengganti sementara sekiranya anda cuti bersalin nanti.

4. Bercerita bermaksud lebih senang mendapatkan pertolongan daripada orang lain

Sekiranya orang lain mengetahui tentang kehamilan anda, tanpa diminta, mereka boleh memberikan pertolongan yang anda perlukan. Contohnya, rakan sekerja dapat membantu anda menyelesaikan kerja apabila anda perlu berehat lebih kerap daripada biasa.

Sekiranya anda masih keliru tentang kapan masa yang tepat untuk mengumumkan kehamilan anda, cuba tanyakan pada diri anda soalan berikut:

  • Adakah kehamilan anda berisiko keguguran, terutama pada trimester pertama?
  • Adakah anda merasa selesa sekiranya orang lain mengetahui tentang kehamilan anda?
  • Adakah risiko tertentu jika anda tidak segera mengumumkan kehamilan anda?
  • Adakah kumpulan orang tertentu yang perlu anda beritahu terlebih dahulu, misalnya rakan sekerja anda?

Itulah pertimbangan masa yang tepat untuk mengumumkan kehamilan. Anda pasti akan mengetahui apa kelebihan dan kekurangan mengumumkan kehamilan dari awal atau menangguhkannya sehingga waktu tertentu. Pada akhirnya, anda dan pasangan lebih mengetahui bila masa yang tepat untuk menyampaikan berita gembira ini.