Kesihatan

Adakah benar memakai sarung tangan ketika berbelanja dapat menangkis Virus Corona?

Untuk menangkis virus Corona, beberapa orang merasa perlu memakai sarung tangan, terutama ketika pergi berbelanja. Sebabnya adalah supaya tangan anda tidak mudah kotor ketika mengendalikan bakul dan barang-barang di kedai. Namun, bolehkah kaedah ini benar-benar melindungi diri anda dari virus Corona?

Virus korona ditularkan melalui percikan air liur atau titisan penderita COVID-19. Sekiranya anda tidak sengaja menyentuh objek yang terkena virus dan menyentuh mata, hidung, atau mulut anda secara langsung tanpa mencuci tangan terlebih dahulu, ada kemungkinan besar anda akan terkena virus ini.

Menggunakan sarung tangan ketika membeli-belah tidak digalakkan

Belum ada vaksin yang dapat mencegah jangkitan dengan virus Corona dan ia mulai berlaku baru normal Ini menyebabkan rasa takut terkena virus Corona meningkat.

Hasilnya, selain memakai topeng, tidak sedikit orang yang menggunakan sarung tangan di tempat awam untuk mengurangkan kegelisahan ketika menyentuh barang yang cenderung disentuh oleh orang lain.

Anggapan bahawa memakai sarung tangan ketika berbelanja atau ketika meninggalkan rumah dapat mengurangkan risiko dijangkiti COVID-19 adalah anggapan yang sangat salah. kamu tahu.

Mungkin anda berfikir dengan menggunakan sarung tangan, tangan anda akan tetap bersih, jadi anda tidak perlu bersusah payah menggunakannya pembersih tangan atau basuh tangan anda.

Sebenarnya, sama ada sarung tangan diperbuat daripada getah atau bukan getah, kedua-duanya tidak dapat melindungi anda dari virus pengintipan yang telah menjangkiti berjuta-juta orang di dunia ini.

Sarung tangan memang boleh menjadi penghalang antara tangan anda dan bakul membeli-belah atau objek yang anda sentuh. Walau bagaimanapun, sarung tangan ini mungkin mengandungi kuman dan bakteria, terutamanya jika tidak dicuci (untuk sarung tangan kain atau bukan getah) atau digunakan berkali-kali (untuk sarung tangan getah sekali pakai).

Selain itu, menggunakan atau menanggalkan sarung tangan yang tidak betul juga meningkatkan risiko anda dijangkiti virus Corona.

Katakan anda memegang objek yang mengandungi virus Corona menggunakan sarung tangan. Pada masa itu, virus Corona tidak melekat di tangan anda, tetapi pada sarung tangan anda.

Sekiranya anda terus menyentuh barang peribadi anda, seperti dompet anda, WL, atau pegang beg anda dengan sarung tangan yang sama, virus dapat memindahkannya dengan mudah. Kejadian ini dikenali sebagai pencemaran silang.

Selain itu, jika setelah melepaskan sarung tangan anda, anda cuai untuk mencuci tangan dan menyentuh barang peribadi atau wajah anda secara langsung, risiko dijangkiti virus Corona lebih tinggi, bukan? Ingat, virus Corona dapat bertahan sekurang-kurangnya 24 jam pada objek seperti kadbod atau plastik.

Lalu, Mengapa Penggunaan Sarung Tangan Dibolehkan untuk Pekerja Perubatan?

Penggunaan sarung tangan pada pegawai perubatan bertindak sebagai penghalang fizikal langsung antara pesakit dan pekerja kesihatan. Ini adalah perlindungan tambahan apabila mereka diminta untuk memeriksa dan menyentuh pesakit.

Dengan menggunakan sarung tangan, bukan hanya petugas perubatan yang akan dilindungi, pasien juga dapat dilindungi dari jangkitan tertentu yang mungkin dibawa oleh petugas perubatan.

Kakitangan perubatan dibenarkan menggunakan sarung tangan kerana secara amnya mereka sudah mengetahui prosedur penggunaan dan menanggalkan sarung tangan dengan betul dan sesuai dengan protokol.

Sebagai tambahan, sarung tangan yang digunakan oleh pegawai perubatan adalah sarung tangan getah sekali pakai yang diganti setiap kali pesakit berubah. Mereka juga wajib terus mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir atau tangan Pembersih selepas setiap kali anda menanggalkan dan membuang sarung tangan.

Setelah mengetahui bahawa penggunaan sarung tangan ketika berbelanja atau di tempat awam tidak digalakkan, maka mulai sekarang anda tidak perlu lagi menggunakan sarung tangan, OK?

Dengan menggunakan sarung tangan atau tidak, anda masih dapat menangkap virus Corona atau SARS-CoV-2 jika anda tidak berdisiplin dalam mencuci tangan atau menggunakan pembersih tangan setelah menyentuh objek yang terkena virus ini atau bersentuhan fizikal dengan pesakit COVID-19.

Langkah paling penting untuk mencegah dijangkiti virus Corona adalah mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir sekurang-kurangnya 20 saat atau penggunaan pembersih tangan, pakai topeng ketika di khalayak ramai, pakai jarak fizikal, dan meningkatkan daya tahan dengan makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur.

Sekiranya anda masih keliru, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor, okey? Lurus ke berbual dengan doktor di aplikasi ALODOKTER. Dalam aplikasi ini, anda boleh mengemukakan soalan mengenai virus Corona atau COVID-19 atau masalah kesihatan anda.