Keluarga

Pilih Kebaikan Epal untuk Kesihatan Kanak-kanak

Epal adalah salah satu pilihan buah terbaik untuk diberikan kepada anak-anak. Selain mempunyai rasa manis dan enak, buah merah ini berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, kamu tahu, Roti. AyuhKetahui faedah epal untuk kesihatan kanak-kanak dalam artikel berikut.

Epal menyimpan pelbagai vitamin dan mineral di dalamnya, seperti vitamin C, K, B1, B2, B9, kalium, tembaga, magnesium, mangan, fosforus, dan kalsium. Selain itu, epal juga mengandungi serat, karbohidrat, dan sebatian aktif lain yang menyuburkan badan.

Inilah kelebihan epal untuk kanak-kanak

Melihat banyak nutrien yang terdapat dalam epal, tidak hairanlah buah ini memberikan banyak manfaat kesihatan, terutama untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. sekarangBerikut adalah pelbagai faedah epal untuk kanak-kanak yang sangat disesalkan:

1. Meningkatkan kesihatan pencernaan kanak-kanak

Apabila si kecil anda mengalami masalah pencernaan, dia biasanya cenderung cerewet. Untuk mengelakkan ini, Ibu secara rutin dapat memberikan epal kepadanya. Buah ini mengandungi serat larut atau pektin yang dapat mengekalkan bakteria baik dalam usus dan memudahkan pencernaan, sehingga mencegah sembelit dan jangkitan pada saluran gastrointestinal si kecil.

2. Mencegah kanak-kanak menjadi gemuk

Kanak-kanak gemuk terdedah kepada asma, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes jenis 2, patah tulang, dan kerosakan hati. sekarang, agar si kecil menghindari kegemukan dan risiko yang timbul, pastikan dia selalu makan makanan sihat, misalnya epal.

Kandungan serat dan air dalam epal dapat memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Ini boleh membuatkan anak kecil anda mengelakkan tabiat makan atau minum makanan ringan yang boleh menyebabkan kegemukan. Selain itu, rasa manis dari epal juga dapat mengurangkan keinginan anak untuk mengambil makanan manis secara berlebihan.

3. Meningkatkan kesihatan tulang kanak-kanak

Epal mengandungi kalsium yang dapat menyokong pertumbuhan tulang, gigi, otot, dan sistem saraf kanak-kanak. Selain itu, kandungan kalium dalam epal juga diketahui dapat mencegah kerosakan tulang ketika anda meningkat usia. Dengan tulang yang kuat dan sihat, anak kecil anda akan lebih bertenaga dan produktif dalam menjalankan aktiviti mereka.

4. Menyokong perkembangan kognitif kanak-kanak

Epal kaya dengan tembaga yang diketahui baik untuk perkembangan kognitif kanak-kanak. Dengan makan epal secara teratur, si kecil anda akan mempunyai kecerdasan rata-rata dan kemahiran sosial yang lebih baik.

5. Meningkatkan sistem imun anak

Walaupun jumlahnya kecil, vitamin C yang terdapat dalam epal dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh si kecil, kamu tahu, Roti. Vitamin C akan bertindak sebagai antioksidan untuk melawan radikal bebas dan mikroorganisma yang boleh menyebabkan penyakit. Selain itu, vitamin C juga dapat menyokong pembentukan dan pembaikan sel darah merah dan tisu badan.

Epal sangat berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Jadi, Ibu boleh memasukkan buah ini dalam diet harian si Kecil, ya. Untuk memudahkan anak anda memakannya, anda boleh memotong epal menjadi kepingan kecil atau membuatnya menjadi jus.

Jangan lupa, beli epal dalam keadaan baik dan pastikan anda mencucinya dengan bersih sebelum memberikannya kepada si kecil. Ini untuk mengelakkan kotoran atau bakteria yang melekat pada kulit epal.

Selain makan epal secara teratur, si kecil anda juga perlu makan buah, sayur-sayuran, dan makanan sihat yang lain agar pertumbuhan dan perkembangannya lebih optimum. Ibu boleh berjumpa doktor untuk menentukan pilihan makanan yang baik yang dimakan oleh si Kecil.