Kesihatan

COVID-19 tidak mematikan bagi kebanyakan orang yang berumur di bawah 50 tahun

COVID-19 dapat dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk orang di bawah usia 50 tahun, dari bayi, kanak-kanak, hingga orang dewasa. Namun, tidak seperti berita yang beredar baru-baru ini, jangkitan virus Corona mempunyai kadar kematian yang cukup rendah pada kumpulan usia ini.

Penularan virus korona dapat terjadi melalui percikan kahak, air liur, atau lendir di hidung (ingus) ketika seseorang dengan COVID-19 batuk atau bersin tanpa memakai topeng. Penularan virus juga dapat terjadi ketika seseorang dengan COVID-19 batuk atau bersin tanpa menutup mulut dan hidungnya dengan siku atau tisu.

Gejala awal jangkitan virus Corona menyerupai gejala selesema, seperti demam, hidung berair, batuk kering, sakit kepala, dan sakit tekak dan juga cegukan. Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit COVID-19 mungkin mengalami gejala yang teruk seperti sesak nafas.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

 • Ujian Cepat Antibodi
 • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
 • PCR

Pada kanak-kanak dan orang dewasa di bawah usia 50 tahun, gejala COVID-19 yang muncul pada amnya agak ringan, dan banyak yang sama sekali tidak menunjukkan gejala (Orang Asimptomatik / OTG). Bukan hanya itu, risiko kematian pada pesakit COVID-19 di bawah usia 50 tahun juga agak rendah.

Kadar Kematian Pesakit COVID-19 Di Bawah 50 Tahun

Kadar kematian atau kadar kematian kes (CFR) adalah nisbah jumlah kematian dengan jumlah penderita dalam satu kumpulan.

Di Indonesia, kadar kematian (CFR) akibat COVID-19 pada kumpulan usia di bawah 50 tahun adalah rata-rata 1.3% dengan perincian setiap kumpulan umur seperti berikut:

 • Berumur 31-45 tahun: 2.4%
 • 18–30 tahun: 0.9%
 • 6–17 tahun: 0.6%

Di China, kadar kematian bagi orang dengan COVID-19 di bawah usia 50 tahun adalah 0.1-0.3%. Angka kematian bagi kumpulan umur di bawah 50 tahun di Itali juga agak rendah, iaitu 0,06-0,14%.

Kadar kematian bagi kumpulan umur di bawah 50 tahun lebih rendah daripada kumpulan umur yang lebih tua. Namun, anda harus tahu bahawa jumlah penderita COVID-19 di Indonesia sebenarnya lebih banyak daripada jumlah yang tercatat.

Terdapat berbagai penyebab hambatan dalam menentukan jumlah pasien yang tepat, mulai dari alat pemeriksaan yang tidak tepat, jumlah alat pemeriksaan yang tidak mencukupi dan belum sampai ke semua wilayah di Indonesia, hingga orang takut untuk menjalani pemeriksaan dan karantina.

Namun, secara umum, dapat disimpulkan bahawa peratusan kadar kematian COVID-19 pada kelompok usia kurang dari 50 tahun di Indonesia adalah sekitar 0,5-2%.

Bahaya COVID-19 dalam Kumpulan Umur Di Bawah 50 Tahun

Walaupun CFR agak rendah, itu tidak bermakna semua penderita COVID-19 di bawah usia 50 tahun mempunyai risiko kematian yang sama.

Penyakit COVID-19 boleh berbahaya dan menyebabkan komplikasi serius, bahkan kematian, pada orang di bawah usia 50 tahun dengan keadaan berikut:

 • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana HIV / AIDS atau kekurangan zat makanan
 • Menjalani ubat-ubatan tertentu, seperti kemoterapi atau kortikosteroid jangka panjang
 • Mempunyai indeks jisim badan lebih daripada 40 atau gemuk
 • Mempunyai penyakit saluran pernafasan, seperti asma dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD)
 • Mengalami penyakit bersama, seperti diabetes, kegagalan buah pinggang kronik, barah, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung

Selain itu, risiko terkena COVID-19 dengan gejala yang teruk juga lebih tinggi pada orang yang mempunyai tabiat merokok.

Langkah Pencegahan COVID-19

Untuk mengurangkan risiko mendapat COVID-19 dan memutuskan rantai penyebaran virus Corona, anda perlu mengambil langkah pencegahan COVID-19 berikut:

 • Tinggal di rumah, kecuali jika berlaku kecemasan.
 • Elakkan tempat yang sesak atau orang ramai.
 • Sentiasa memakai topeng semasa berinteraksi dengan orang lain atau jika anda terpaksa pergi ke luar.
 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air mengalir atau pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60%.
 • Adakah jarak fizikal.
 • Bersihkan rumah dengan kerap.
 • Minum ubat secara berkala sekiranya anda menderita penyakit tertentu.

Di samping itu, anda juga perlu memastikan sistem ketahanan badan anda kuat dengan memakan makanan berkhasiat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, tidur yang cukup, dan menguruskan tekanan dengan baik, misalnya dengan melakukan relaksasi, yoga, atau meditasi.

Sekiranya anda mengalami simptom COVID-19 seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terutamanya jika anda mempunyai hubungan rapat dengan orang yang positif virus Corona atau berada di kawasan endemik (zon merah) untuk COVID-19 dalam 14 hari terakhir, segera mengasingkan diri dan menghubungi talian panas COVID-19 di 119 Samb. 9 untuk panduan selanjutnya.

Anda juga boleh menggunakan fitur Pemeriksaan Risiko Jangkitan Virus Corona yang disediakan secara percuma oleh ALODOKTER untuk mengetahui kemungkinan anda dijangkiti virus ini.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jangkitan virus Corona, baik mengenai gejala, langkah pencegahan, dan pemeriksaan COVID-19, anda boleh berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.