Keluarga

Cara Sihat untuk Makan Salad

Salad dikenali sebagai makanan berkhasiat memberikan banyak faedah untukbadan. Walau bagaimanapun, makan salad juga boleh menjadi tidak sihat jika cara yang salah. Terdapat beberapa perkara penting yang mesti dipertimbangkan dalam memilih dan menyediakan saladsupaya faedah dan risiko maksimummiliknya dapat dielakkan.

Salad adalah sejenis makanan yang dibuat terutamanya dari buah atau sayur yang umumnya mentah. Makan salad dapat memberikan pengambilan vitamin, mineral, dan serat yang diperlukan oleh tubuh kita. Dengan pemenuhan kebutuhan harian untuk berbagai nutrien ini, risiko kita untuk penyakit jantung, paru-paru dan hati, gangguan pencernaan, strok, kegemukan, katarak, degenerasi makula, dan barah dapat dikurangkan.

Di samping itu, makan sayur-sayuran mentah dan buah-buahan dalam salad juga dapat menjaga kesihatan mental dan meningkatkan mood atau mood mood.

Risiko Makan Salad

Walaupun makan sayur dan buah sangat digalakkan, anda perlu berhati-hati. Kadang-kadang buah dan sayur mentah membawa kuman berbahaya, seperti Salmonella, Listeria, dan E coli, yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

Wanita hamil, orang tua, dan pesakit yang menjalani kemoterapi, mengambil ubat kortikosteroid, atau mengambil ubat penekan sistem imun lebih mudah dijangkiti, jadi sebaiknya elakkan makan salad mentah.

Lain daripada itu, persalinan atau salad dressing, seperti mayonis, persalinan ladang, keju biru, atau Kepulauan Seribu; dan topping salad, seperti keju, daging asap, kacang, kentang, atau roti berkerak akan menambah jumlah kalori dalam salad. Makan salad dengan banyak tambahan persalinan dan topping boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

mayonis dan persalinan Salad mengandungi banyak lemak tepu, kalori, dan garam. Sebagai contoh, satu sudu besar mayonis mengandungi sekitar 94 kalori dan 10.3 gram lemak, sementara satu sudu besar sos Kepulauan Seribu mengandungi kira-kira 60 kalori dan 5.5 gram lemak.

Cara Membuat Salad yang Sihat

Agar salad yang anda makan memberikan manfaat maksimum dan sebenarnya tidak menyebabkan penyakit, ada beberapa perkara penting yang mesti dipertimbangkan, iaitu:

1. Pemilihan sayur-sayuran dan buah-buahan

Untuk ramuan salad, pilih buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang tidak kelihatan cacat. Sekiranya buah atau sayur telah dipotong kecil, pilihlah yang disimpan sejuk atau diletakkan di atas ais. Pisahkan sayur dan buah dari daging, ikan, dan makanan laut mentah dalam bakul atau beg belanja.

2. Kebersihan sayur dan buah

Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran di bawah air yang mengalir sambil menggosok dengan tangan anda, untuk menghilangkan kotoran dan tanah yang melekat. Sekiranya perlu, gunakan sikat untuk menggosok kulit buah-buahan dan sayur-sayuran yang sukar, seperti timun atau tembikai. Potong dan buang bahagian buah dan sayur yang kelihatan cacat. Untuk selada dan kubis, angkat daun luar.

3. Kpembersihan semasa pembuatan salad

Basuh tangan dan peralatan dapur, termasuk papan pemotong dan meja, sebelum dan selepas membuat salad. Tujuannya adalah untuk mengelakkan salad daripada tercemar dengan kuman berbahaya. Untuk memproses sayur-sayuran dan buah, gunakan papan pemotong, pisau, dan peralatan memasak yang berbeza dari yang digunakan untuk memproses daging.

4. Penyimpanan

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang telah dikupas atau dipotong harus dimasukkan ke dalam bekas bersih, dan segera disimpan di dalam peti sejuk kurang dari 2 jam, atau kurang dari 1 jam jika suhu udara cukup panas (> 32 ° C), jika salad tidak dimakan dengan segera. Jangan letakkan salad di dekat daging mentah, agar tidak tercemar oleh bakteria.

5. Topping dan persalinan salad

Hadkan kuantiti topping salad, seperti keju, salami, sosej, ham, atau roti kering; serta jumlah mayonis dan persalinan, sebagai persalinan ladang, keju biru dan Kepulauan Seribu ditambah pada salad.

Ke persalinan salad lebih sihat, gunakannya cuka balsamic, yogurt atau vinaigrette, yang merupakan campuran cuka atau jus lemon dengan minyak zaitun atau kanola. Selain menambah rasa, menambahkan minyak ke salad dapat membantu menyerap vitamin larut lemak, seperti vitamin A, D, E dan K.

Walaupun mempunyai beberapa risiko, makan salad tetap disarankan kerana memberikan banyak manfaat kesihatan. Dengan menggunakan kaedah di atas, risiko memakan salad dapat dielakkan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai campuran dan cara membuat salad yang sihat sesuai dengan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pemakanan.

Ditulis oleh:

dr. Michael Kevin Robby Setyana