Keluarga

Kepentingan Penyesuaian Anak-anak Semasa Mereka Perlu Mengubah Sekolah

Sama seperti orang dewasa tidak sabar untuk pindah ke pekerjaan baru, anak-anak dapat merasakan kegelisahan yang sama ketika menukar sekolah. Oleh itu, penting bagi Ibu untuk menemani Si Kecil kerana dia menyesuaikan diri dengan persekitaran sekolah barunya.

Berbeza dengan kanak-kanak yang akan mengambil tahap pendidikan yang baru, kanak-kanak yang baru sahaja berpindah sekolah pada pertengahan tahun sekolah cenderung merasa lebih cemas. Dia mungkin bimbang rakan sekelas dan gurunya akan seronok? Bolehkah dia diterima sebagai "pendatang"? Adakah dia masih boleh bermain seperti sebelumnya?

Sangat penting bagi anda untuk berada di sisi anak kecil anda selama ini. Ini kerana pengalaman menukar sekolah dapat menentukan bagaimana dia akan menghadapi masa peralihan di masa depan.

Penyesuaian sebelum Menukar Sekolah

Sebelum kebimbangan anak anda mengatasi kegembiraan atau rasa ingin tahu, ada baiknya membantunya menangani persekitaran barunya sebelum dia menukar sekolah.

Selain itu, ada beberapa perkara yang perlu anda persiapkan sebelum si kecil berpindah sekolah, iaitu:

1. Rancang masa untuk bergerak

Sekiranya boleh, adalah lebih baik bagi kanak-kanak untuk menukar sekolah pada awal tahap pendidikan baru, contohnya kelas 1 SD atau sekolah rendah kelas 1. Bergerak pada awal tahun persekolahan baru juga lebih baik daripada ketika proses pembelajaran sudah berjalan.

Pada masa ini, semua kanak-kanak adalah pelajar baru, jadi Anak Kecil bukanlah satu-satunya anak baru. Dengan cara itu, dia tidak akan merasa terasing dari rakan-rakannya.

Namun, jika anak anda benar-benar harus bergerak di pertengahan tahap pendidikan mereka atau ketika anak-anak lain sudah memasuki sekolah, anda boleh menjemput mereka untuk mengikuti tinjauan untuk sekolah baru. Biarkan anak kecil anda memilih sekolah baru yang ingin dia kunjungi.

2. Perkenalkan anak kepada guru

Setelah sampai ke sekolah, anda dapat memperkenalkan anak kecil anda kepada guru, terutama guru wali kelas nanti. Ini dilakukan agar Si Kecil dapat mengenali dan merasa lebih akrab dengan wajah baru yang akan ditemuinya nanti. Untuk belajar dengan baik, kanak-kanak perlu merasa berhubung dan dekat dengan gurunya.

Di samping itu, sebelum anak kecil anda memasuki sekolah, anda juga boleh membincangkan perkara yang perlu diketahui oleh guru mengenai anak kecil anda, seperti wataknya, perkara yang dia minati, atau apa kelemahannya. Kerjasama antara ibu bapa dan guru adalah penting agar corak bimbingan anak dapat berjalan lancar.

3. Perbincangan dengan anak-anak

Perbincangan dengan anak-anak mengenai rancangan perpindahan sekolah mereka juga penting. Pada masa ini, anda dapat memberikan buku anak anda kepada anak kecil anda yang menceritakan tentang bertukar sekolah. Dengan membaca buku itu, si kecil dapat mempunyai idea tentang menukar sekolah.

Anda juga boleh membuka perbualan mengenai perkara yang ingin dilakukan oleh anak kecil anda ketika dia menukar sekolah atau perkara yang dia risaukan. Sekiranya perlu, ajarkan kepadanya petua untuk mengatasi ketakutannya. Contohnya, ajar anak anda bagaimana berkenalan dan membuka perbualan jika dia takut tidak mempunyai kawan.

Penyesuaian selepas Menukar Sekolah

Setelah anak pindah sekolah, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk membantunya, termasuk:

1. Ajak anak-anak melakukan pelbagai aktiviti di sekolah baru mereka

Setelah memasuki sekolah, anda boleh menjemput anak anda untuk mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti ekstrakurikuler yang disukainya atau acara lain, seperti jemputan untuk ulang tahun rakan sekelas. Dengan cara itu, akan lebih mudah baginya untuk membuat kawan baru dan dapat menyesuaikan diri dengan situasi baru.

2. Beri anak anda akses kepada rakan lama

Walaupun anda tidak lagi bersekolah di sekolah lama, anda tetap harus memberi akses kepada si kecil anda untuk berhubung dengan rakan-rakan di sekolah lamanya. Oleh itu, dia tidak akan merasa sendirian dan terputus dari dunia lamanya. Di samping itu, ini juga dapat mengurangkan tekanan pada kanak-kanak semasa penyesuaian mereka.

3. Latih anak untuk menyelesaikan masalah

Apa yang tidak kurang penting untuk anda lakukan ialah melatih anak anda menyelesaikan masalahnya sendiri semasa dia menyesuaikan diri. Contohnya, jika dia tidak mengetahui agenda atau peraturan tertentu di sekolahnya, mintalah dia bertanya kepada guru itu sendiri. Jangan tanya dia ini. Namun, tentu ini perlu disesuaikan dengan usia dan keadaan si Kecil.

4. Beri sokongan kepada anak-anak

Ibu perlu membuat anak-anak selesa untuk meluahkan perasaan mereka dari hari ke hari, sama ada perasaan gembira atau sedih. Selepas itu, bincangkan sahaja perkara-perkara yang perlu dilakukan untuk mengatasi perasaan ini.

Sekiranya anak kecil anda kurang terbuka, anda boleh memulakan dengan mengemukakan soalan. Contohnya, "Apa aktiviti ekstrakurikuler yang anda rasa menarik?" atau "Kawan mana yang sering anda mainkan?"

Sekiranya si kecil memberitahu bahawa dia sudah mempunyai rakan baru, Ibu boleh mengajak rakan barunya untuk bermain di rumah atau bermain bersama pada hari cuti, tentu saja dengan menghubungi ibu bapanya terlebih dahulu, ya, Bun. Dengan cara itu, anak dapat lebih dekat dengan rakan barunya.

Dengan bantuan ibu bapa yang sewajarnya, diharapkan anak-anak dapat yakin dalam menjalani masa penyesuaian mereka dengan persekitaran sekolah baru mereka. Pengalaman ini kemudiannya diharapkan dapat menjadi persediaan untuk anak-anak memasuki tahap seterusnya.

Namun, jika si kecil nampaknya mengalami kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan sekolah barunya, bahkan hingga mengalami kegelisahan, penurunan prestasi, atau bahkan kemurungan, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi mengenai hal ini, ya, Bun.