Kehidupan yang sihat

Jeli Petroleum Serbaguna

Petroleum jelly telah lama digunakan untuk merawat pelbagai masalah, dari kulit kering hingga sisa-sisa solekan di wajah.

Walaupun kata jeli, jeli petroleum bukan makanan dan tidak boleh dimakan. Petroleum jelly adalah campuran minyak mineral dan lilin (lilin) ​​untuk membentuk zat lemak semisolid. Bentuknya seperti balsam, licin, dan melekit. Petroleum jeli malah disarankan untuk menjadi salah satu perkara yang mesti ada di peti pertolongan cemas di rumah. Ini tentu sekali kerana banyak kegunaannya. Ada apa-apa? Mari lihat.

Pelembap untuk kulit kering

Salah satu kelebihan petroleum jeli yang terkenal adalah membantu mengekalkan kelembapan kulit dan merawat kulit kering. Kulit kering disebabkan oleh kehilangan air di lapisan atas kulit. Emolien atau pelembap seperti petroleum jelly berfungsi membentuk lapisan minyak di bahagian atas kulit untuk menahan air di kulit daripada menguap. Sebagai bahan mentah tunggal, jeli petroleum sangat lembut pada kulit. Akademi Dermatologi Amerika malah mengesyorkannya sebagai penghilang kulit kering untuk semua kawasan badan. Dan kerana sangat selamat dan berpatutan, jeli petroleum dapat digunakan dengan kerap.

Atasi bibir kering dan pecah-pecah

Tidak cukup minum, seperti ketika anda berpuasa, boleh menjadikan bibir anda kering. Sekiranya bibir anda kering dan pecah-pecah, minum banyak air dan bantu merawatnya dengan petroleum jelly. Bukan hanya itu, disarankan juga untuk tidak menjilat dan menggigit bibir, dan mengelakkan pendedahan cahaya matahari atau angin yang berlebihan.

Keringkan hidung dan mengelakkan mimisan

Udara dan kulit kering boleh menyebabkan mimisan. Untuk menjaga kelembapan bahagian dalam hidung, disarankan untuk menggunakan lapisan tipis petroleum jelly kapastunas ke dalam lubang hidung tiga kali sehari.

Mengatasi kaki yang retak

Tidak selesa apabila anda terpaksa menanggalkan kasut di hadapan orang ramai kerana tumit retak? Petroleum jelly boleh menjadi kaedah yang baik untuk mengembalikan kelembapan ke tumit yang retak. Untuk merawat kaki yang retak, cuba gunakan petroleum jelly pada waktu malam sebelum tidur. Kemudian, pakai stoking yang selesa dan biarkan semalaman.

Mengatasi ruam lampin bayi

Setelah mandi, sapukan jeli petroleum sebagai bahan pelindung yang melapisi kulit bayi anda untuk mengelakkan dan mengurangkan kerengsaan pada lampin, sehingga masalah ruam lampin yang sering muncul dan berulang pada bayi dapat ditangani.

Tanggalkan alat solek mata

Solekan atau solek paling berkesan dikeluarkan dengan minyak dan jeli petroleum yang dipercayai selamat untuk digunakan di kawasan mata. Untuk merasakan kelebihan petroleum jelly ini, gunakan petroleum jelly menggunakan Putik kapas atau kapas kosmetik dan angkat solek mata dengan lembut.

Mengatasi perpecahan

Petroleum jelly dapat mengurangkan pecahan dan menambah kilauan pada rambut anda yang kelihatan kusam. Caranya, gosokkan sedikit jeli petroleum di antara tapak tangan dan sapukan ke hujung rambut.

Sekiranya kulit dan bibir anda kering, jangan repot mencari ubat. Hanya gunakan jeli petroleum pelbagai guna ini. Jangan lupa untuk disokong dengan mengekalkan gaya hidup sihat seperti minum banyak air, makan makanan yang sihat, bersenam secara teratur dan berehat secukupnya. Namun, jika aduan tidak hilang atau disertai dengan keluhan fizikal yang mengganggu seperti kelemahan, luka, nanah, atau gatal berlebihan, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut, ya.