Keluarga

5 Khasiat Ubi Kayu untuk Balita

Rasanya tidak hanya enak, tetapi banyak manfaat ubi kayu untuk anak kecil yang perlu anda ketahui. Manfaat ini diperoleh daripada kandungan nutrien tanaman akar ini. Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat faedah ubi kayu untuk anak kecil dalam artikel ini.

Sama seperti nasi, ubi jalar, dan kentang, ubi kayu sering dimakan sebagai makanan pokok oleh beberapa orang Indonesia. Selain mengisi dan menjimatkan, ubi kayu ini juga mengandungi pelbagai nutrien penting, kamu tahu, Roti.

Ada banyak nutrien yang terdapat dalam ubi kayu, termasuk karbohidrat, protein, serat, gula, vitamin A, vitamin B, folat, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K. Ubi kayu juga merupakan sumber kalori, antioksidan, kolin, dan mineral yang baik , seperti kalsium, besi, magnesium, fosforus, kalium, natrium, dan zink.

Nutrien yang terdapat dalam ubi kayu menjadikan makanan ini baik untuk dimakan oleh kanak-kanak, baik yang berusia di bawah 5 tahun (kanak-kanak) dan kanak-kanak yang lebih tua.

Senarai Manfaat Ubi Ubi untuk Balita

Ubi kayu dapat dimulakan untuk bayi berusia 6 bulan yang telah menerima makanan pelengkap (MPASI) dan juga balita. Anda boleh memproses makanan sihat ini dengan cara, mulai dari dijadikan bubur, kompot, getuk, atau dikukus sebagai makanan jari.

Berkat kandungan khasiatnya yang pelbagai, terdapat pelbagai manfaat ubi kayu untuk balita yang penting untuk anda ketahui, iaitu:

1. Memberi tenaga

Dalam 50 gram ubi kayu mengandungi sekitar 80 kalori. Jumlah kalori dalam ubi kayu hampir 2 kali ganda daripada ubi jalar.

Oleh itu, kanak-kanak yang memakan ubi kayu dapat memperoleh tenaga tambahan untuk menjalankan aktiviti harian mereka, seperti bermain dan belajar. Selain itu, ubi kayu juga memberikan rasa kenyang lebih lama, menjadikannya sesuai sebagai makanan ringan yang sihat untuk bayi.

2. Menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan

Ubi kayu menyimpan protein, karbohidrat, serat, serta pelbagai vitamin dan mineral yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil. Kajian mengatakan bahawa kandungan nutrien ubi kayu bahkan cukup baik untuk mencegah kekurangan zat makanan pada balita.

Namun, untuk memenuhi keperluan pemakanan si kecil, anda tidak boleh bergantung pada ubi kayu, bukan? Ibu masih perlu menggabungkannya dengan pelbagai makanan sihat lain, seperti buah, sayur, ikan, telur, susu, dan kacang-kacangan.

3. Melawan radikal bebas

Radikal bebas adalah produk buangan dari metabolisme yang dapat menyebabkan keradangan dan kerosakan pada sel-sel dalam tubuh anak. Untuk mengatasi kesan radikal bebas, tubuh memerlukan pengambilan antioksidan yang mencukupi.

Salah satu jenis makanan yang kaya dengan antioksidan adalah buah-buahan, sayur-sayuran, dan ubi, termasuk ubi kayu. Selain itu, kandungan antioksidan, seperti vitamin C dan vitamin E, serta protein dalam ubi kayu juga baik untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh balita, Bun.

4. Penghadaman yang sihat dan lancar

Ubi kayu mengandungi serat dan prebiotik yang diperlukan oleh anak-anak untuk sistem pencernaan yang sihat, termasuk mencegah sembelit.

5. Pastikan tekanan darah tetap stabil

Tekanan darah tinggi bukan sahaja dapat dialami oleh orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak, termasuk kanak-kanak kecil. Penyebabnya boleh berbeza-beza, mulai dari keturunan hingga pola makan yang tidak sihat, seperti terlalu banyak mengkonsumsi garam.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, anda perlu memberi makanan sihat kepada si kecil, seperti ubi kayu. Kandungan kalium dan antioksidan dalam makanan ini diketahui dapat menjaga tekanan darah tetap normal.

Cara Selamat Memproses Ubi Kayu untuk Balita

Melihat banyak faedah ubi kayu untuk balita, kini anda boleh memasukkan ubi kayu ke dalam menu harian anda.

Namun, ingat. Walaupun khasiatnya cukup pelbagai dan mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh si kecil, ubi kayu tidak boleh dikonsumsi dalam jumlah yang banyak.

Untuk mendapatkan manfaat ubi kayu yang optimum, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan ketika memproses ubi kayu, yaitu:

  • Bersihkan ubi kayu dari kulit sebelum memproses dan memakannya. Ini kerana kulit ubi kayu mengandungi sianida yang berbahaya bagi kesihatan anak-anak.
  • Rendam ubi kayu dalam air sekurang-kurangnya 40 jam sebelum diproses. Ini bertujuan untuk mengurangkan jumlah toksin berbahaya pada ubi kayu.
  • Pastikan anda memasak ubi kayu hingga betul-betul masak.
  • Hidangkan ubi kayu dengan sumber protein, seperti susu, kepada si kecil. Ini kerana protein dapat meneutralkan kesan toksik sianida yang terdapat dalam ubi kayu, jadi makanan ini lebih selamat untuk dimakan.

Jika diproses dengan cara yang betul, ubi kayu selamat untuk dimakan oleh anak kecil, Bun. Namun, jika setelah makan ubi kayu, anak anda mengalami alahan atau keluhan tertentu, seperti gatal, muntah, sesak nafas, dan cirit-birit, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan.