Keluarga

Petua Mengatasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

Rambut gugur setelah melahirkan boleh menjadi perkara yang membimbangkan bagi sesetengah wanita. Kerana jumlah keguguran rambut cukup banyak, tidak sedikit wanita yang takut akan botak. Sekiranya anda mengalami aduan ini, ada beberapa petua untuk mengatasi keguguran rambut yang boleh anda cuba.

Rambut gugur selepas melahirkan anak adalah keluhan yang cukup biasa pada wanita dan umumnya tidak berbahaya. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, mulai dari perubahan hormon yang terjadi semasa kehamilan dan setelah melahirkan, tekanan, hingga kekurangan nutrien tertentu.

Petua Mengatasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

Sekiranya semasa kehamilan rambut anda kelihatan tebal dan kuat, keguguran rambut yang anda alami setelah melahirkan mungkin mengejutkan dan panik anda.

Sebelum panik terlalu banyak, anda perlu tahu bahawa sebenarnya keguguran rambut setelah melahirkan adalah perkara biasa. Keadaan ini tidak perlu ditakuti, kerana sering menjadi lebih baik sendiri setelah beberapa minggu atau bulan selepas bersalin.

Namun, jika anda terganggu dengan aduan ini, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengatasi aduan keguguran rambut setelah melahirkan, termasuk:

1. Makan makanan yang sihat

Untuk mengekalkan rambut yang sihat dan menguatkan akar rambut agar rambut anda tidak gugur lagi, ambil makanan yang mengandungi protein, zink, asid lemak omega-3, vitamin B, vitamin C, magnesium, dan zat besi. Anda boleh mendapatkan nutrien ini dari telur, ikan, daging, kacang-kacangan, buah-buahan dan sayur-sayuran, dan susu.

Selain berkhasiat untuk rambut anda, pelbagai nutrien ini juga dapat memberikan manfaat lain, iaitu sebagai sumber tenaga, menyokong pengeluaran susu ibu dan proses penyusuan, dan membantu tubuh anda cepat pulih setelah melahirkan.

2. Nutrisi lengkap dengan vitamin

Selepas melahirkan, anda masih boleh mengambil makanan tambahan atau vitamin pranatal. Makanan tambahan ini bagus untuk memenuhi pengambilan nutrien yang anda perlukan.

Pengambilan nutrisi yang lengkap tentunya sangat penting dalam proses penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada bayi anda. Selain itu, kandungan vitamin pranatal juga berperanan penting dalam menjaga rambut yang sihat setelah melahirkan, kamu tahu.

3. Kurangkan penggunaan pengering rambut dan pelurus

Pengering rambut dan pelurus rambut tidak jauh dari kehidupan wanita, terutama jika anda terbiasa menggayakan rambut sebelum memulakan aktiviti harian anda. Namun, untuk mengatasi keguguran rambut setelah melahirkan, anda perlu mengurangkan penggunaan kedua alat ini terlebih dahulu, ya.

Sebabnya, haba yang dihasilkan oleh kedua alat ini boleh menyebabkan rambut anda mudah rosak, kering, dan kelihatan lebih nipis, yang dapat memperburuk keguguran rambut. Selain itu, ketika menyikat, anda tidak boleh melakukannya dengan keras dan ketat kerana boleh membuat rambut lebih gugur.

4. Pilih syampu dan perapi secara terpilih

Untuk mengurangkan keguguran rambut, anda harus selektif dalam memilih syampu yang sesuai untuk jenis rambut anda. Menggunakan syampu yang salah sebenarnya boleh merosakkan kesihatan rambut anda. Di samping itu, anda disyorkan untuk menggunakan perapi lebih kerap selepas mencuci.

Penjagaan rambut yang betul memainkan peranan penting dalam menjadikan rambut lebih kuat, kelihatan berkilau, teratur, dan melembutkan rambut. Dengan merawat rambut anda dengan betul, masalah keguguran rambut yang anda alami dapat diselesaikan.

5. Gunakan kaedah pencucian yang betul

Selain bersikap selektif dalam memilih produk penjagaan rambut, anda juga harus menggunakan kaedah mencuci rambut yang betul, termasuk:

  • Syampu tidak lebih dari 1 kali sehari.
  • Gunakan syampu dan perapi dengan berhati-hati.
  • Elakkan menggunakan air yang terlalu panas semasa syampu kerana boleh merosakkan rambut anda.
  • Keringkan rambut dengan lembut menggunakan tuala. Elakkan menggosok rambut dengan tuala terlalu ketat kerana ini boleh menjadikan rambut anda mudah putus.

Mengatasi keguguran rambut tidaklah mudah. Namun, itu tidak bermakna anda tidak dapat mengatasi masalah rambut ini. Sebagai tambahan kepada beberapa petua di atas, ingatlah untuk selalu merawat rambut anda dengan lembut dan jangan mengikatnya terlalu ketat, sehingga rambut anda tidak mudah pecah dan rontok.

Sekiranya anda telah melakukan petua di atas tetapi masalah keguguran rambut setelah melahirkan belum dapat diselesaikan, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.