Kesihatan

Ayuh, hentikan kebiasaan menggosok mata sehingga anda tidak mendapat kesan negatif

Menggosok mata apabila mata gatal, mengantuk, atau bangun mungkin sudah menjadi kebiasaan bagi sesetengah orang. Namun, tahukah anda bahawa menggosok mata terlalu kerap boleh menyebabkan masalah kesihatan mata?

Sekiranya dilakukan sekali-sekala, menggosok mata sebenarnya baik untuk kesihatan. Menggosok mata adalah cara untuk merangsang air mata agar keluar, sehingga mata anda tidak kering atau gatal.

Kesan Negatif Menggosok Mata Terlalu Sering

Berikut adalah beberapa kesan negatif yang boleh terjadi pada mata jika anda menggosoknya terlalu kerap:

Kerengsaan kelopak mata

Sekiranya anda seorang wanita yang sering menggunakan membuat ke atas, elakkan menggosok mata terlalu kerap jika anda tidak mahu mengalami kerengsaan kelopak mata. Sebabnya ialah, apabila anda menggosok mata, kuman atau bahan kimia dari produk solekan masuk ke mata anda.

Kerosakan kornea

Kebiasaan menggosok mata juga boleh menyebabkan kerosakan kornea, kamu tahu. Ini boleh berlaku jika jari anda secara tidak langsung menekan kornea atau jika bulu mata masuk ke kornea

Sekiranya tidak dirawat, kerosakan kornea dapat mengganggu penglihatan, dan bahkan menyebabkan kebutaan.

Mata berdarah

Definisi mata pendarahan (pendarahan subkonjungtiva) di sini tidak bermaksud mata berdarah, tetapi keadaan ketika putih mata menjadi merah kerana pembekuan darah.

Pendarahan mata yang disebabkan oleh kebiasaan menggosok mata boleh terjadi kerana saluran darah kecil di mata pecah akibat tekanan jari.

Ayuh, Elakkan kebiasaan menggosok mata terlalu kerap

Sekiranya mata anda terasa gatal, anda boleh menggosoknya sekali-sekala. Namun, sebenarnya ada cara yang lebih selamat untuk menghilangkan mata gatal, kamu tahu. Sekiranya mata anda gatal, cubalah cara berikut untuk melegakannya:

  • Percuma kanta lembut jika anda memakainya.
  • Bilas mata dengan larutan khas untuk mencuci mata.
  • Memampatkan mata dengan kain lap yang telah direndam dalam air sejuk.
  • Jatuhkan titisan mata, supaya mata terasa lebih selesa.

sekarangJadi, agar mata anda tidak mengalami masalah seperti yang disebutkan di atas, jangan gosok mata terlalu kerap, oke?

Sekiranya mata anda menjadi merah, sakit, sensitif terhadap cahaya, atau kabur setelah menggosok mata, jangan ragu untuk memeriksanya oleh pakar oftalmologi. Ini boleh menjadi tanda kerosakan pada mata yang harus segera dirawat.