Kesihatan

Jangan lupa sarapan jika anda tidak mahu menghidap penyakit ini

Kegiatan yang sibuk pada waktu pagi boleh membuatkan anda sering tidak sarapan. Sekiranya ia terus dilakukan, perkara ini boleh memudaratkan kesihatan. Selalunya melangkau sarapan malah boleh meningkatkan risiko beberapa penyakit kamu tahu. Ingin tahu apa penyakitnya? Lihat ulasan berikut.

Apabila anda bangun, kadar gula darah anda cenderung rendah. Walaupun gula darah diperlukan oleh otot dan otak untuk berfungsi dengan baik. sekarang, sarapan pagi dapat membantu mengembalikan kadar gula dalam darah badan.

Sekiranya anda tidak makan sarapan pagi, anda boleh menjadi kurang bertenaga. Di samping itu, beberapa kajian juga mendapati peningkatan risiko penyakit tertentu pada orang yang sering melewatkan sarapan.

Penyakit akibat sering tidak bersarapan

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menggamit anda sekiranya anda sering lupa makan sarapan pagi:

Tekanan darah tinggi dan strok

Orang yang tidak bersarapan berisiko mengalami tekanan darah tinggi dan peningkatan kadar kolesterol. Bukan hanya itu, sebuah kajian bahkan menunjukkan bahawa sarapan pagi dapat mencegah strok, terutama yang disebabkan oleh pendarahan di otak.

Diabetes jenis 2

Pesakit diabetes jenis 2 tidak disarankan untuk melewatkan sarapan kerana boleh mengganggu kadar gula darah mereka sepanjang hari.

Satu kajian menunjukkan bahawa jika seorang pesakit diabetes melewatkan sarapan, kadar gula darah ketika makan siang dapat meningkat hingga 37 persen dibandingkan jika dia makan pagi secara teratur. Mereka yang kerap makan sarapan dengan makan makanan sihat juga dikatakan mempunyai kadar gula darah yang lebih stabil, sehingga mereka dapat menghindari diabetes jenis 2.

Agar gula darah tubuh tetap stabil, penderita diabetes disarankan untuk sarapan dengan makanan yang kaya dengan serat, protein, dan lemak yang sihat.

Obesiti aka berat badan berlebihan

Sekiranya anda berhasrat untuk menurunkan berat badan, caranya bukan dengan melewatkan sarapan dengan baik. Melewatkan sarapan pagi sebenarnya dapat meningkatkan risiko kegemukan.

Melewatkan sarapan pagi boleh membuatkan anda makan lebih banyak pada waktu makan tengah hari. Melewatkan sarapan juga membuat anda tergoda untuk makan makanan ringan yang tinggi lemak dan gula sebagai penguat perut. Perkara-perkara ini menjadikan anda lebih sukar untuk menurunkan berat badan.

Selain sarapan biasa, biasakan makan mengikut jadual. Tetapi ingat, untuk mengekalkan berat badan, disyorkan untuk makan bahagian kecil tetapi kerap.

Penyumbatan arteri (aterosklerosis)

Satu kajian mendapati bahawa orang dewasa yang biasanya melewatkan sarapan lebih terdedah kepada penyumbatan arteri jantung, berbanding dengan mereka yang selalu makan sarapan.

Keadaan ini, yang disebut aterosklerosis, disebabkan oleh simpanan lemak, kalsium, dan keradangan di arteri. Penyumbatan ini menjadikan arteri menjadi keras dan sempit. Akibatnya, anda terdedah kepada serangan jantung dan strok.

Bukan hanya untuk orang dewasa, sering lupa sarapan juga tidak baik untuk kanak-kanak. Sarapan pagi memberi anak-anak nutrien dan tenaga yang mereka perlukan untuk aktiviti dan pembelajaran.

Kanak-kanak yang tidak makan pada waktu pagi sukar untuk berkonsentrasi, cepat letih, dan menjadi rewel di sekolah. Hasilnya, gred mereka cenderung lebih rendah daripada kanak-kanak yang selalu makan sarapan.

Sarapan pagi penting, tetapi menu sarapan yang anda makan sama pentingnya. Pilih makanan sihat yang mengandungi karbohidrat, protein, lemak, dan serat. Anda boleh makan telur oatmeal, kacang,yogurt dan buah untuk sarapan.