Kehidupan yang sihat

Rasa Lebih Hebat Daripada Orang Lain? Mungkin Anda Narsis

Pernahkah anda awak berjumpa dengan orang yang setiap masa terlalu yakin dan tidak sekali mahu menerima pendapat orang lain? Atau mungkin, awak mempunyai keperibadian sebagai itu?Berhati-hati, boleh jadi itu termasuk gangguan mental yang mana dinamakan ggangguan keperibadian narsistik.

Rasa sedikit narsisistik, mementingkan diri sendiri, dan bangga dengan diri sendiri adalah manusia. Tetapi dalam keadaan yang melampau, narsisme adalah gangguan mental yang boleh mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental. Punca sebenar keadaan ini tidak diketahui, tetapi mungkin berkaitan dengan kemampuan seseorang menguruskan tekanan.

Kenali Perwatakan Narsisistik

Seseorang yang mempunyai keperibadian narsisistik merasa dirinya sangat penting dalam segala hal, dan mempunyai rasa empati yang rendah terhadap orang lain. Orang yang mengalami gangguan ini juga mempunyai keyakinan diri yang berlebihan dan tidak sihat, memikirkan bahawa mereka berada di atas segalanya.

Di samping itu, terdapat beberapa ciri orang dengan gangguan keperibadian narsis yang dapat dikenali:

 • Berkelakuan sombong dan merasa perlu dikagumi selalu.
 • Rasa iri terhadap orang lain dan yakin bahawa orang lain cemburu kepadanya.
 • Berharap dapat dikenali sebagai tokoh yang unggul, walaupun tidak ada pencapaian atau pencapaian yang menyokong.
 • Seringkali melebih-lebihkan bakat dan pencapaiannya, dan merasakan dia mempunyai hak besar.
 • Harapkan layanan dan kepatuhan dari orang lain.
 • Sibuk dengan khayalan tentang kekuatan, kejayaan, kecantikan, kecerdasan, atau pasangan yang sempurna.
 • Memanfaatkan orang lain untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan.
 • Ketidakupayaan atau keengganan untuk memahami keperluan dan perasaan orang lain.
 • Sering berfikir tentang dirinya dan banyak bercakap tentang dirinya, termasuk selalu berusaha untuk selalu menang dalam setiap keadaan.
 • Mempunyai cita-cita yang tidak realistik dan perubahan mood yang sangat cepat.

Satu kajian menunjukkan, pola keibubapaan yang memberi pujian kepada anak-anak mereka dan menjadikan anak-anak sebagai yang terbaik tanpa melihat kebenaran, juga dapat membuat benih narsisistik pada seseorang.

Kesan Gangguan Keperibadian Narsisistik

Gangguan keperibadian narsistik boleh memberi kesan kepada penderita, termasuk:

 • Mempunyai keperibadian rapuh

  Gangguan keperibadian ini dapat membuat penderita merasa tidak aman, malu, rentan, dan terhina ketika dikritik. Sebenarnya, tidak semua kritikan dari orang lain negatif. Mungkin, kritikan dan input dari orang lain berguna untuk pengembangan keperibadian peribadi.

 • Mudah tertekan

  Tidak hanya tidak dapat menerima kritikan, orang-orang dengan gangguan keperibadian narsistik cenderung merasakan kemurungan dan gangguan mood kerana mereka selalu menginginkan kesempurnaan.

 • Kesukaran untuk bersosial

  Sekiranya tidak dirawat dengan baik, gangguan ini dapat menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk membina hubungan sosial, mengalami masalah di tempat kerja atau sekolah, cenderung untuk menyalahgunakan dadah, mengkonsumsi alkohol, dan bahkan ingin membunuh diri.

 • Boleh diserang beberapa penyakit

  Menurut penyelidikan, orang dengan gangguan keperibadian lebih mudah diserang penyakit daripada orang normal. Terdapat beberapa penyakit yang dipercayai berkaitan dengan gangguan keperibadian narsistik, termasuk gangguan jantung dan saluran darah, diabetes, artritis, tekanan darah tinggi, dan hipotiroidisme. Keadaan ini boleh berlaku pada lelaki dan wanita.

Cara Mengendalikan Narkis dengan betul

Seseorang yang mempunyai narsisme melampau disyorkan menjalani psikoterapi atau terapi yang melibatkan pertukaran fikiran dan perasaan dengan ahli terapi. Tujuannya adalah untuk memahami sebab-sebab emosi, alasan ingin bersaing, kesukaran mempercayai orang lain dan kebiasaan memandang rendah orang lain.

Selain itu, terapi juga membantu para narsisis belajar bagaimana berhubungan dengan orang lain dan lebih mampu memahami perasaan dan menerima kenyataan. Juga penting untuk tetap terbuka, fokus pada tujuan anda, dan belajar untuk berehat dan menguruskan tekanan.

Oleh itu, adakah anda mengenali narsisis di sekitar anda atau adakah anda mengalaminya sendiri? Adalah disyorkan untuk berjumpa dengan pakar psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang betul.