Keluarga

5 Khasiat Mangga untuk Bayi Pelengkap

Manfaat mangga untuk makanan pelengkap bayi sangat pelbagai. Kandungan nutriennya cukup lengkap, menjadikan buah ini sebagai makanan yang disyorkan untuk si kecil anda. Ayuh, Bun, lihat lebih lanjut mengenai manfaat mangga untuk MPASI.

Memasuki usia 6 bulan, bayi mula memerlukan lebih banyak tenaga dan nutrien untuk tubuh mereka. Pada usia ini, bekalan susu ibu atau formula sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi nutrien harian ini, jadi bayi memerlukan makanan pelengkap untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangannya.

5 Khasiat Mangga untuk MPASI Bayi

Sebaiknya pemberian makanan tambahan kepada bayi berasal dari bahan makanan segar dan bervariasi, mulai dari daging, sayuran, biji, ubi, hingga buah-buahan. Salah satu buah yang disyorkan untuk dimasukkan ke dalam menu makanan bayi adalah mangga.

Mangga harus diberikan kepada bayi kerana khasiatnya yang kaya. Buah manis dan kuning ini mengandungi karbohidrat, gula, protein, serat, asid folik, kalium, mangan, tembaga, magnesium, beberapa vitamin penting, seperti vitamin A, B1, B3, B5, B6, C, E, dan K, seperti serta pelbagai antioksidan semula jadi.

Beberapa kelebihan mangga untuk MPASI bayi adalah:

1. Meningkatkan daya ketahanan badan

Vitamin C dan antioksidan yang terdapat dalam buah mangga mempunyai manfaat untuk meningkatkan daya tahan bayi. Kedua-duanya juga memainkan peranan penting dalam memerangi kuman yang menyebabkan pelbagai jenis penyakit.

Selain itu, buah mangga dapat memenuhi keperluan vitamin A harian anak kecil anda. Pemenuhan keperluan vitamin A kanak-kanak diketahui dapat mengurangkan risiko cirit-birit dan campak. Jadi, buah ini sangat sesuai untuk dimakan ketika berlakunya wabak penyakit ini, agar si kecil selalu dilindungi oleh sistem imun yang kuat.

2. Mencegah anemia

Buah dengan nama Latin Mangifera indica Ini juga memiliki manfaat mencegah anemia pada bayi, yang umumnya disebabkan oleh kekurangan zat besi. Walaupun kandungan zat besi dalam mangga tidak terlalu banyak, vitamin C yang banyak dapat meningkatkan penyerapan zat besi dalam usus.

Mangga juga mengandungi vitamin K yang dapat mencegah si kecil menghidap anemia. Namun, tentu saja, faedah ini dapat menjadi optimum jika pengambilan mangga disertai dengan pengambilan makanan lain yang kaya dengan zat besi.

3. Penghadaman yang lancar

Mangga mengandungi enzim amilase yang mampu memecah molekul makanan yang besar menjadi yang kecil, sehingga makanan lebih mudah diserap oleh usus si kecil.

Selain itu, kandungan serat dan air dalam buah ini juga dapat mengatasi gangguan pencernaan yang cukup sering terjadi pada bayi, seperti sembelit dan cirit-birit. Kedua-dua kandungan ini juga dapat menjadikan si kecil anda kenyang di antara makanan utama.

4. Menjaga kesihatan mata

Vitamin A bersama dengan antioksidan lutein dan zeaxanthin Buah mangga diketahui dapat membantu menjaga kesihatan mata dan mengurangkan risiko bayi mengalami gangguan penglihatan, terutama yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

5. Mendidik otak

Mangga adalah sumber vitamin B6 yang baik. Salah satu fungsi vitamin ini adalah untuk menyokong perkembangan kecerdasan kanak-kanak. Selain itu, vitamin B6 juga dapat mengoptimumkan pengeluaran tenaga, yang tentunya sangat diperlukan oleh anak-anak dalam belajar dan melakukan aktiviti.

Itulah pelbagai faedah mangga untuk pepejal bayi. Agar anak anda mendapat faedah ini, Ibu dapat memproses mangga menjadi pelbagai bentuk makanan pelengkap, seperti haluskan, agar-agar, salad buah, nasi melekat mangga, atau boleh dimakan secara langsung sebagai makanan jari.

Ibu boleh memberikan mangga sebagai makanan ringan di antara makanan utama Little One. Namun, pastikan anda tidak memberikan mangga dalam jumlah yang berlebihan, oke? Buah ini mengandungi gula yang cukup tinggi sehingga dapat meningkatkan risiko kegemukan pada bayi.

Memberi mangga terlalu banyak juga dapat memenuhi anak kecil anda dan membuatnya tidak mahu makan makanan utamanya. Ini berisiko membuat dia kekurangan nutrien penting yang harus dia dapatkan dari makanan ini.

Pada sesetengah bayi, pemberian buah mangga boleh menyebabkan alahan. Sekiranya setelah memakan buah mangga, si kecil anda mengalami gatal, ruam, atau sesak nafas dan kehilangan kesedaran, segera berhenti memberikan buah ini dan membawanya ke bilik kecemasan atau doktor terdekat.