Kehidupan yang sihat

Seluar dalam yang ketat mempengaruhi kesuburan lelaki?

Adakah anda sering memakai seluar dalam yang ketat? Bermula dari sekarang lebih baik berhenti buat tabiat itu. Menurut penyelidikan, ada kemungkinan seluar dalam yang ketat dapat mempengaruhi kesuburan anda.

Banyak faktor mempengaruhi kadar kesuburan seseorang. Umur, tahap tekanan, persekitaran, pemakanan dan berat badan adalah beberapa di antaranya. Gaya hidup seperti merokok, minum alkohol dan memakai seluar dalam yang ketat juga dianggap dapat menyumbang kepada kualiti kesuburan manusia. Semakin banyak penyelidikan yang dilakukan mengenai perkara ini menunjukkan bahawa perubahan gaya hidup mempunyai kesan yang signifikan terhadap kesuburan.

Bagaimana Seluar Dalam Ketat Mempengaruhi Kesuburan Lelaki

Untuk mendapatkan sperma yang berkualiti, suhu testis mestilah lebih rendah daripada suhu badan teras anda. Itulah sebabnya testis berada di luar rongga badan untuk memastikan suhu rendah atau sejuk. Namun, memakai seluar dalam yang ketat boleh menyebabkan suhu testis meningkat atau menjadi lebih panas.

Penyelidikan menunjukkan seseorang yang memakai seluar dalam yang ketat mempunyai risiko penurunan kualiti sperma lebih besar berbanding dengan mereka yang memakai pakaian dalam yang ketat atau longgar.

Sebaiknya lelaki memakai seluar yang longgar, jika anda ingin memiliki sperma yang berkualiti untuk mempermudah keturunan. Ini juga berlaku untuk seluar dalam. Sebaiknya pakai seluar boxer sebagai seluar dalam dan luar yang tidak ketat agar suhu testis tetap sejuk sambil menjadikan anda lebih selesa.

Tetapi sperma berkualiti tidak dapat diperoleh dalam 1-2 hari setelah anda mula memakai seluar yang lebih longgar. Sperma yang anda hasilkan hari ini terbentuk kira-kira 3 bulan yang lalu.

Petua untuk mengekalkan suhu testis tetap Stabil

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan suhu testis tetap stabil, seperti:

  • Elakkan memakai seluar yang ketat, terutamanya jika aktiviti anda memerlukan anda duduk dalam jangka masa yang lama. Elakkan juga seluar ketat ketika bersenam.
  • Tiba di rumah, segera tanggalkan seluar anda untuk menurunkan suhu testis.
  • Elakkan berendam di air suam dan sauna.

Selain memilih pakaian dalam yang tepat, kesuburan lelaki juga dapat ditingkatkan dengan memakan makanan yang sihat untuk sperma. Makanan yang baik untuk sperma adalah makanan yang mengandungi vitamin D, antioksidan, asam folat, zink dan selenium.

Anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat, misalnya dengan tidak merokok. Salah satu bahaya merokok adalah gangguan pada sistem pembiakan, yang menyebabkan pengeluaran sperma kurang. Malah, merokok juga boleh merosakkan sperma dan mempengaruhi pergerakannya.

Selain itu, pengambilan alkohol yang berlebihan juga boleh mempengaruhi sperma anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa minum alkohol secara berlebihan dapat mencetuskan mati pucuk dan mengurangkan jumlah sperma anda. Oleh itu, mulailah berhenti merokok dan minum alkohol untuk kualiti sperma yang lebih baik.

Sekiranya anda memakai seluar dalam yang disyorkan dan menjalani gaya hidup yang dapat meningkatkan kesuburan, tetapi kehamilan yang diharapkan tidak berlaku, anda harus segera berjumpa doktor.