Kesihatan

Membaca Semasa Berbaring Menyebabkan Minus Mata, Benarkah?

Bagi sesetengah orang, berbaring atau berbaring adalah kedudukan yang paling selesa untuk membaca. Namun, kebiasaan ini dikatakan menjadikan mata kurang atau rabun jauh. Dari segi perubatan, adakah andaian ini telah terbukti benar?

Minus mata atau rabun adalah gangguan penglihatan yang menyukarkan penghidap untuk melihat objek yang jauh dengan jelas. Seseorang yang mempunyai mata minus umumnya memerlukan alat bantu penglihatan, seperti cermin mata atau kanta lekap, untuk dapat melihat objek yang jauh lebih fokus.

Fakta mengenai Membaca Semasa Berbaring Menyebabkan Minus Mata

Mata minus berlaku kerana kelainan pada bola mata, iaitu bentuk bola mata memanjang. Ini membuat cahaya yang dipantulkan memasuki mata tidak tertumpu pada retina mata, sehingga penglihatan akan tampak kabur ketika mata melihat objek yang berada jauh.

Mata minus dapat terjadi sejak kecil, tetapi juga dapat berkembang ketika seseorang lebih tua.

Kelainan pada bola mata yang membuat mata minus dapat disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk faktor genetik atau keturunan, sering membaca buku terlalu dekat, dan kebiasaan menatap layar. alat terlalu panjang. Kadang-kadang, mata minus juga boleh berlaku pada pesakit diabetes dan katarak.

Hingga kini, tidak ada penyelidikan atau data yang dapat membuktikan bahawa membaca dalam posisi berbaring boleh menyebabkan mata minus. Walau bagaimanapun, anggapan ini tidak sepenuhnya salah. kamu tahu.

Sebabnya, ketika membaca sambil berbaring, tanpa anda sedari, mungkin jarak antara buku dan mata anda sering terlalu dekat. Selain itu, kerana anda merasa selesa berbaring ketika membaca, anda mungkin juga tidak menyedari bahawa cahaya di bilik anda tidak cukup terang.

sekarangKedua-dua perkara ini berisiko menyebabkan mata minus atau menjadikan mata minus menjadi lebih teruk.

Petua Mencegah Minus Mata

Mata adalah tingkap ke dunia. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk sentiasa menjaga kesihatan mata dan mengelakkan tabiat buruk yang boleh merosakkan penglihatan anda.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mencegah mata minus dan menjaga kesihatan mata:

  • Biasakan membaca di tempat yang terang dan jaga jarak antara buku dan mata anda sekitar 25-30 cm ketika membaca.
  • Setelah 20 minit menatap buku atau alat, rehatkan mata anda selama 20 saat dengan melihat objek lain yang jaraknya lebih kurang 6 meter.
  • Pengambilan makanan sihat untuk mata, yaitu makanan yang mengandung banyak antioksidan, vitamin A, vitamin C, dan lutein, seperti wortel, ubi jalar, ikan, makanan laut, kacang, telur, dan buah.
  • Bersenam secara berkala.
  • Lakukan pemeriksaan mata secara berkala ke doktor mata sekurang-kurangnya sekali setiap 1 atau 3 tahun.

Itulah fakta mengenai mata minus dan kebiasaan membaca sambil berbaring serta petua untuk mengelakkan mata minus yang boleh anda lakukan. Dengan menggunakan petua di atas, membaca di mana-mana kedudukan, termasuk berbaring, tentu tidak akan merosakkan penglihatan anda.

Sekiranya anda sukar melihat objek yang jauh disertai dengan aduan lain, seperti sakit kepala yang kerap, mata yang letih, sering berkelip, dan kerap menggosok mata, anda harus berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk pemeriksaan mata.