Kesihatan

6 perkara ini boleh menyukarkan anda mempunyai keturunan

Hampir semua pasangan suami isteri ingin mempunyai anak. Tetapi sayangnya, tidak semua pasangan diberi kemudahan untuk memiliki anak. Adakah anda dan pasangan anda termasuk itu dan ingin mengetahui apa yang menyebabkannya? Ayuh, lihat artikel ini.

Sukar mempunyai keturunan atau kemandulan umumnya disebabkan oleh gangguan organ pembiakan. Namun, itu bukan satu-satunya penyebabnya kerana terdapat banyak faktor yang secara tidak sedar juga mempengaruhi kadar kesuburan seorang wanita dan seorang lelaki.

Punca Sukar Mempunyai Keturunan

Berikut adalah beberapa penyebab keturunan sukar yang mungkin anda dan pasangan anda tidak sedar:

1. Berat tidak sesuai

Berat juga mempengaruhi kemungkinan kehamilan. Lelaki dan wanita yang berlebihan berat badan atau gemuk, misalnya, berisiko lebih tinggi untuk kemandulan.

Pada wanita, berat badan berlebihan boleh menyukarkan haid dan kesuburan untuk mempengaruhi peluang hamil. Sementara itu, pada lelaki, berat badan berlebihan boleh mempengaruhi kualiti sperma.

Bukan hanya berlebihan berat badan, kekurangan berat badan juga dapat menurunkan peluang anda hamil. Kesannya sama, iaitu kitaran haid wanita boleh menjadi tidak teratur. Semasa pada lelaki, kualiti sperma dapat menurun.

Atas sebab ini, agar anda dan pasangan tidak alami, anda harus menjaga berat badan anda dengan mengikuti diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur.

2. Merokok

Selain mengganggu kesuburan, merokok dapat menyebabkan kadar sperma seorang lelaki menurun dan meningkatkan risiko disfungsi ereksi. Semasa pada wanita, merokok boleh meningkatkan risiko keguguran dan menopaus awal.

3. Minuman beralkohol

Gangguan kemandulan lebih berisiko bagi wanita yang mempunyai kebiasaan meminum minuman beralkohol. Kebiasaan ini juga berisiko menurunkan jumlah dan kualiti sperma pada lelaki.

4. Menderita tekanan dan kemurungan

Sukar mempunyai keturunan juga dipengaruhi oleh kesihatan mental yang buruk. Sekiranya anda atau pasangan sering mengalami tekanan, terutamanya kemurungan, kemungkinan anda hamil akan berkurang.

Sebabnya, tekanan dan kemurungan boleh mengganggu keseimbangan hormon dan sistem pembiakan yang mempengaruhi penurunan jumlah sperma pada lelaki dan gangguan ovulasi pada wanita.

5. Persekitaran kerja yang tidak menyokong

Cuba periksa persekitaran tempat kerja anda. Secara tidak sedar, terdapat beberapa keadaan persekitaran di tempat kerja yang kurang "menyokong" peluang untuk hamil.

Pekerjaan yang mendedahkan anda atau pasangan kepada bahan-bahan tertentu, misalnya, boleh menyebabkan masalah kesuburan. Pekerjaan yang tidak "menyokong" kehamilan termasuk bekerja di lingkungan suhu tinggi, mencemari, terdedah kepada racun perosak, bahan kimia, radiasi gelombang mikro, dan elektromagnetik.

6. Menjalani ubat atau mengambil ubat tertentu

Rawatan seperti terapi radiasi dan kemoterapi untuk merawat barah boleh menyukarkan seseorang untuk hamil. Sebabnya, rawatan ini boleh mempengaruhi bilangan dan kualiti sperma dan telur.

Selain itu, pengambilan ubat seperti antidepresan, antipsikotik, steroid, dan penghilang rasa sakit juga boleh menyebabkan masalah kesuburan, terutama jika diambil dalam jangka masa panjang.

Anda dan pasangan anda perlu meningkatkan gaya hidup agar kesihatan anda lebih terjaga dan peluang untuk hamil dapat lebih luas. Sekiranya anda dan pasangan anda menjalani kehidupan yang sihat, tetapi belum mempunyai anak, segera berjumpa pakar sakit puan.

Pakar obstetrik anda mungkin mengesyorkan program kehamilan dan kesuburan mengikut sejarah kesihatan anda dan pasangan anda.