Keluarga

Peranan Ibu Bapa untuk Anak yang Sihat

Ibu bapa mana yang tidak mahu bayi mereka membesar menjadi anak yang sihat? Ibu bapa dan ibu bapa yang baik memainkan peranan penting dalam kesihatan dan perkembangan si Kecil. Oleh itu, adalah penting untuk mendidik dan membiasakan anak-anak dengan kehidupan yang sihat dari usia muda.

Tabiat hidup yang buruk seperti senaman yang tidak kerap dan pola makan yang tidak sihat boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Contohnya, kebiasaan makan makanan berkalori tinggi, tetapi jarang melakukan aktiviti fizikal boleh mempengaruhi kesihatan jangka panjang. Kanak-kanak boleh mengalami masalah kesihatan seperti obesiti, tekanan darah tinggi, dan diabetes jenis 2.

Ayuh, Ibu, ajaklah bayi anda untuk belajar hidup sihat agar badannya sentiasa cergas dan sihat.

Mengajar Tabiat Hidup Sihat kepada Anak-anak

Ia memerlukan masa dan kesabaran untuk mendorong anak-anak untuk membiasakan hidup dengan sihat. Kebiasaan baik yang lebih awal dilaksanakan, kemungkinan bayi anda akan menjadi anak yang sihat. Untuk itu, peranan ibu bapa diperlukan untuk membina tabiat baik ini.

Semasa Ibu dan Ayah mengajar anak-anak gaya hidup sihat, jangan lupa perkara berikut:

 • Menjadi rolemodel

  Selain memberi pemahaman, cara terbaik untuk mengajak bayi anda menjalani kehidupan yang sihat adalah menjadi contoh. Anak-anak akan meniru apa yang ibu bapa mereka lakukan. Oleh itu, tunjukkan kepada anak anda bahawa anda rajin bersenam dan makan makanan sihat secara konsisten. Memberi mesej melalui tindakan akan lebih berkesan untuk kanak-kanak daripada sekadar pesanan dan omelan.

 • Realistik

  Semasa mewujudkan tabiat hidup sihat untuk anak-anak, disarankan agar ibu bapa tetap realistik. Ketahuilah bahawa kesan baik kehidupan yang sihat akan dirasakan pada masa akan datang, tidak akan berlaku dengan serta-merta.

  Lebih baik memulakan dengan langkah sederhana tetapi konsisten daripada memusatkan perhatian pada perubahan besar dalam jangka waktu yang singkat. Contohnya, ajak anak-anak untuk berbasikal setiap petang atau pada hujung minggu, anda juga boleh mengajak anak-anak memasak makanan yang sihat dan bukannya memesan makanan yang siap dimakan.

 • Libatkan semua ahli keluarga

  Membentuk tabiat sihat akan menjadi lebih mudah sekiranya seluruh keluarga juga terlibat. Oleh itu, program ini tidak hanya boleh diberikan kepada anak-anak. Libatkan seluruh keluarga. Ini dapat dimulakan dengan makan malam bersama menu yang sihat dan bersenam bersama.

Aktiviti Fizikal untuk Kanak-kanak yang Sihat

Salah satu syarat untuk mewujudkan anak yang sihat adalah membuat si kecil bergerak dengan tekun. Beberapa perkara di bawah boleh dilakukan:

 • Hadkan masa kanak-kanak menikmati hiburan melalui TV, komputer, permainan video, atau peranti lain hingga dua jam sehari. Memberi motivasi supaya anak-anak ingin melakukan aktiviti fizikal secara berkala.
 • Galakkan anak anda melakukan antara setengah jam dan satu jam aktiviti fizikal setiap hari. Ibu bapa dan keluarga juga harus menyertai sukan bersama.
 • Seimbangkan pengambilan kalori anda dengan aktiviti yang anda lakukan.
 • Aktiviti fizikal yang sederhana dalam bentuk aktiviti rumah tangga juga dapat dilakukan untuk mewujudkan keluarga yang sihat. Membersihkan rumah, berjalan haiwan kesayangan, dan berkebun adalah contoh aktiviti yang baik untuk membakar kalori. Selain itu, anda juga dapat berjalan-jalan santai di taman, bermain basikal, atau bermain petak umpet.

Selain berolahraga, jangan lupa untuk membiasakan anak anda minum banyak air, memakan sayur dan buah segar, dan menghindari makanan dan minuman yang mengandung banyak gula dan garam. Anda boleh mengajak anak anda membaca label makanan dan minuman supaya dia belajar, memahami, dan menyedari apa yang enak dimakan dan apa yang tidak.

Membiasakan diri dengan aktiviti yang baik agar anak-anak sihat, tentu memerlukan masa dan kesabaran. Sekiranya perlu, anda boleh berunding mengenai kesihatan dan perkembangan kanak-kanak kepada pakar pediatrik.