Kehidupan yang sihat

Petua Memulakan Gaya Hidup Aktif dan Petua Melakukannya

Bagi sebilangan orang, meluangkan masa untuk bersenam di tengah aktiviti yang sibuk sering dianggap tidak selesa. Namun, jangan risau, kerana anda masih dapat memiliki tubuh yang sihat dengan menerapkan gaya hidup aktif.

Gaya hidup aktif tidak selalu bermaksud senaman yang kerap. Menjalani gaya hidup aktif bermaksud melakukan banyak aktiviti yang melibatkan pergerakan badan yang memerlukan tenaga, misalnya berjalan, naik dan turun tangga, atau membersihkan rumah.

Dengan mengamalkan gaya hidup aktif, anda dapat memperoleh pelbagai faedah, termasuk tubuh yang lebih sihat dan menghindari sejumlah penyakit kronik, seperti darah tinggi dan strok.

Cara Mempunyai Gaya Hidup Aktif

Memulakan gaya hidup aktif tidaklah sukar seperti yang anda sangka, malah boleh dilakukan dengan cara mudah. Berikut adalah beberapa cara untuk mula mengamalkan gaya hidup aktif:

1. Tangga naik dan turun

Aktiviti sederhana yang boleh anda lakukan untuk mengamalkan gaya hidup aktif adalah menaiki tangga. Biasakan menggunakan tangga dan bukannya eskalator atau lif. Sekiranya pejabat anda berada di tingkat yang cukup tinggi, dapatkannya dengan menaikinya lif hingga kira-kira tiga tingkat di bawah, kemudian terus menaiki tangga.

Manfaat yang dapat anda peroleh dari naik dan turun tangga termasuk meningkatkan peredaran darah dan membakar kalori, serta mengencangkan otot dan menguatkan tulang.

2. Dengan berjalan kaki

Anda yang sibuk dengan aktiviti harian mungkin bingung di mana memulakan gaya hidup aktif. Tidak perlu keliru. Mulakan dengan segera melaksanakannya dalam aktiviti yang anda lakukan setiap hari, seperti berjalan kaki.

Selain baik untuk menjaga jantung dan saluran darah yang sihat, berjalan juga bermanfaat untuk membakar kalori, menguatkan tulang, dan mengawal tekanan darah. Mulakan dengan berjalan kaki ke tempat-tempat yang dekat dan mudah dijangkau, seperti pasar, pasar mini, atau tempat-tempat ibadah.

3. Membersihkan rumah

Walaupun kelihatan remeh, rajin membersihkan rumah juga boleh menjadi kaedah mudah untuk membina tabiat hidup yang aktif. Satu kajian melaporkan bahawa orang yang rajin membersihkan rumah cenderung lebih sihat dan aktif secara fizikal daripada orang yang malas membersihkan rumah.

Luangkan beberapa minit untuk membersihkan rumah, seperti mengelap tingkap, membersihkan dan menyapu lantai, membersihkan kawasan dapur, hingga menyikat bilik mandi. Walaupun anda telah menggunakan perkhidmatan pembantu rumah, tidak ada salahnya membersihkan rumah anda sendiri.

Petua untuk Mendukung Gaya Hidup Aktif

Gaya hidup aktif juga perlu disokong oleh gaya hidup sihat. Berikut adalah beberapa tabiat sihat yang perlu anda pakai untuk menyokong gaya hidup aktif:

Kurangkan pengambilan gula

Supaya gaya hidup aktif yang anda jalankan memberikan hasil yang optimum, mulailah mengurangkan pengambilan gula. Tidak harus terlalu ekstrem, tetapi mulakan secara beransur-ansur. Kurangkan gula sedikit demi sedikit, sehingga anda terbiasa makan makanan atau minuman tanpa tambahan gula.

Cecair badan yang mencukupi

Semasa menjalani gaya hidup aktif, anda akan kehilangan cecair dengan lebih mudah, baik melalui nafas dan peluh. Oleh itu, adalah penting untuk selalu mempunyai cecair yang mencukupi.

Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. Sekiranya anda banyak berpeluh, pilih minuman berionisasi rendah kalori untuk menggantikan cecair dan elektrolit yang hilang dari badan anda.

Rehat yang mencukupi

Gaya hidup aktif perlu diimbangi dengan rehat yang mencukupi, kerana ketika berehat, tubuh berpeluang memulihkan dan memperbaiki tisu badan yang rosak. Oleh itu, pastikan keperluan rehat dan tidur anda dipenuhi. Biasakan tidur secara teratur, dengan tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.

Dari beberapa cara mudah untuk menjalani gaya hidup aktif di atas, mungkin menaiki dan menuruni tangga adalah pilihan yang tepat untuk anda dengan aktiviti yang sibuk setiap hari. Selain dapat dilakukan di mana saja, kebiasaan naik dan turun tangga juga memberikan banyak manfaat untuk tubuh, mulai dari mengurangi risiko stroke, mengawal kadar gula dalam darah, dan menjaga kesehatan otak.

sekarang, memulakan gaya hidup aktif tidaklah sesukar yang anda fikirkan, betul? Dengan melakukan cara mudah di atas, anda masih dapat memiliki tubuh yang sihat di tengah-tengah aktiviti yang sibuk. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu tetapi masih ingin menjalani gaya hidup yang aktif, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?