Keluarga

Memberi Lemon kepada Bayi, Adakah Tidak?

Lemon dikenali sebagai buah yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Namun, adakah buah yang sedap ini selamat untuk diberikan kepada bayi? Sekiranya demikian, kapan dan bagaimana lemon disyorkan untuk bayi?

Lemon adalah sumber vitamin C yang baik. Buah ini juga mengandungi vitamin B6, kalium, dan sejumlah sebatian bioaktif. Kandungan dalam lemon diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan. Walaupun begitu, buah ini mempunyai rasa yang sangat masam.

Keselamatan Penggunaan Lemon pada Bayi

Banyak khasiat lemon mungkin membuat anda berminat untuk memberikannya kepada anak kecil anda, tetapi anda juga mungkin risau akan kesan sampingan keasidan buah ini. Sebenarnya, memberi lemon kepada bayi adalah selamat, sungguh. Lemon boleh diberikan kepada bayi dari awal tempoh pepejal atau pada usia 6 bulan.

Sebiji lemon dapat memenuhi keperluan vitamin C harian bayi anda sehingga 90%. Vitamin C diketahui baik untuk perkembangan sistem saraf, meningkatkan daya tahan tubuh, mencegah anemia, menyuburkan jantung, meningkatkan tenaga, dan membantu pembentukan tulang dan gigi si kecil.

Selain itu, sebatian bioaktif dalam lemon juga boleh menjadi antioksidan yang dapat melindungi sel tubuh si kecil dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas yang berlebihan, misalnya dari pencemaran udara atau asap rokok.

Menambah lemon ke dalam pepejal juga merupakan cara yang baik untuk menambah rasa, memandangkan menambahkan garam ke dalam pepejal tidak digalakkan sehingga bayi berusia 12 bulan.

Sebagai tambahan, jika anda memberi bayi anda makanan pejal yang terbuat dari daging, titisan lemon dapat menjadikan daging lebih lembut sehingga lebih mudah dikunyah.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memberi lemon kepada bayi

Lemon memang memberi manfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan si Kecil. Namun, tidak digalakkan anda menghidangkan lemon dalam bentuk kepingan atau jus untuk si kecil anda, ya.

Memberi sepotong lemon kepada anak kecil anda boleh menyebabkan kerengsaan pada kulitnya. Anak kecil anda juga terdedah kepada refluks dan ruam lampin. Tambahan, bahkan orang dewasa mungkin tidak dapat menahan rasa masam jika mereka menghisap lemon secara langsung, apalagi bayi, betul, Bun?

Selain itu, pakar juga tidak mengesyorkan agar bayi meminum jus buah sebelum berumur satu tahun. Walaupun pada usia 1-3 tahun, pengambilan jus perlu dibatasi. Sebabnya adalah kerana kanak-kanak pada zaman ini juga memerlukan pelbagai pengambilan nutrien dari makanan lain.

Agar si kecil anda mendapat khasiat lemon, Ibu mesti menghidangkan buah ini dengan cara yang betul. Ibu boleh mencampurkan beberapa tetes lemon pada menu MPASI atau anda juga boleh menjadikannya pengasam untuk daging lembu atau ayam.

Lemon bukanlah bahan makanan yang boleh menyebabkan alahan. Namun, ada kajian yang menyatakan bahawa kanak-kanak yang alergi terhadap debunga dan rumput berisiko alergi juga terhadap buah-buahan dalam kumpulan sitrus, termasuk lemon.

Untuk memastikan keselamatan pengambilan lemon pada si kecil, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Di samping itu, terapkan juga kaedah menghidangkan lemon yang selamat untuk bayi seperti yang dijelaskan di atas, ya, Bun. Semoga berjaya!