Kehidupan yang sihat

Ingin Mempunyai Payudara Saiz Lebih Seksi? Ketahui Risiko Pertama

Sebilangan wanita ingin mempunyai payudara yang lebih besar untuk meningkatkan keyakinan diri. Tetapi jangan salah, mempunyai payudara yang bersaiz ekstra sebenarnya boleh menyebabkan masalah.

Memiliki payudara besar sering dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan pada wanita. Keluhan ini diperburuk lagi dengan penggunaan coli yang tidak sesuai dengan ukuran payudara.

Pelbagai Masalah Kesihatan Berkaitan Payudara Besar

Terdapat beberapa masalah kesihatan yang sering dikaitkan dengan ukuran payudara yang terlalu besar, seperti:

  • Sakit belakangdan leher

    Memiliki payudara yang terlalu besar menjadikan dada harus menanggung beban yang lebih berat. Ini akan mencetuskan keluhan dalam bentuk sakit belakang dan leher, perubahan bentuk tulang belakang, dan kesukaran menjaga postur. Bukan hanya itu, pemilik payudara besar juga sering merasa tidak selamat. Mereka sering menyembunyikan payudara dengan membongkok ke hadapan. Ini boleh menjadikan sakit belakang anda lebih teruk. Selain sakit belakang, pemilik payudara besar juga sering mengalami tekanan dari tali bra dan merasa tidak selesa ketika melakukan aktiviti kerana pergerakannya terbatas.

  • Kanser payudara

    Yang pasti, payudara yang terlalu besar boleh menyukarkan pemiliknya untuk mengesan ketulan atau ketumbuhan. Bagi pemilik payudara besar, sangat penting untuk menjalani pemeriksaan payudara secara berkala oleh doktor. Sekiranya pemilik ukuran payudara tambahan berusia lebih dari 40 tahun, disarankan untuk menjalani mamogram biasa mengikut jadual yang disyorkan oleh doktor.

  • Keadaan perubatan lain

    Selain itu, ukuran payudara yang terlalu besar juga dikaitkan dengan kebas dan kesemutan di tangan, sakit dada, sesak nafas, dan migrain. Wanita dengan payudara besar juga dapat mengalami gangguan tidur. apnea tidur, ruam di payudara, dan kesukaran melakukan aktiviti fizikal. Walaupun aduan ini tidak semestinya berkaitan dengan ukuran payudara yang terlalu besar, ia harus dipertimbangkan. Beban yang berlebihan di dada boleh menyebabkan perubahan struktur pada tisu badan yang menyokong. Pada wanita tua, beban berat kerana payudara yang bersaiz ekstra memberi tekanan pada tulang rusuk, bilah bahu, dan saraf di kawasan dada.

Pelbagai keadaan kesihatan di atas, walaupun masih memerlukan penelitian lebih lanjut, dapat dipertimbangkan sebelum memutuskan untuk membesarkan payudara, terutama untuk ukuran tambahan. Walaupun prosedur implan payudara dianggap selamat, membuat payudara lebih besar boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, seperti kelembutan payudara, jangkitan, dan pecahnya implan.

Sementara itu, wanita dengan payudara besar yang sudah menyebabkan masalah kesihatan boleh berunding dengan pakar bedah plastik untuk mempertimbangkan pembedahan pengurangan payudara.