Kesihatan

Arahan Mengambil Ubat Asma yang Betul

Penting bagi penghidap asma untuk mengetahui cara mengambil ubat asma yang betul. Ini kerana asma boleh menyebabkan penderita sukar bernafas. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, asma boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.

Seseorang yang mengambil ubat asma perlu mengetahui peraturan penggunaannya, termasuk dos, kaedah, dan waktu penggunaannya sehingga ubat asma dapat berfungsi dengan optimal. Ini kerana terdapat pelbagai jenis ubat asma dan masing-masing mempunyai peranan yang berbeza dalam mengatasi gejala asma.

Jenis dan Cara Mengambil Ubat Asma

Secara amnya, ubat asma bertujuan mengatasi dan mengawal gejala yang dialami oleh pesakit asma agar tidak mengganggu aktiviti harian. Berikut adalah jenis ubat asma:

Ubat asma yang bertindak pendek atau cepat

Ubat ini kebanyakannya ditujukan untuk pesakit asma yang mengalami serangan asma secara tiba-tiba kerana dapat melegakan saluran pernafasan dengan cepat, sehingga melegakan sesak nafas dalam waktu yang singkat juga. Tetapi selain itu, doktor anda mungkin juga mencadangkan penggunaan ubat ini sebelum bersenam.

Berikut adalah jenis dan cara mengambil ubat asma jangka pendek:

 • Agonis beta lakonan pendek

  Jenis ubat ini boleh diambil dalam bentuk tablet atau sirap dan ada juga persediaan yang boleh digunakan bersama penyedut atau nebulizer (alat stim). Contoh ubat yang tergolong dalam jenis ini adalah albuterol dan salbutamol.

  Tablet atau sirap beta agonis lakonan pendek diambil semasa serangan asma dan biasanya boleh digunakan hingga 3-4 kali sehari jika aduan tidak reda. Walau bagaimanapun, dos menyesuaikan usia asma.

 • Kortikosteroid

  Kortikosteroid berguna untuk mengurangkan keradangan saluran pernafasan yang menyekat saluran udara. Jenis ubat ini biasanya digunakan untuk serangan asma yang tidak bertambah baik dengan beta agonis atau antikolinergik.

  Contoh ubat jenis ini adalah prednison dalam bentuk tablet. Ubat ini paling berkesan jika diambil pada jam pertama serangan asma dan boleh diulang 12 jam kemudian jika masih ada aduan. Dos maksimum adalah 50 mg sehari.

Sekiranya anda sudah kerap mengambil ubat asma jangka pendek daripada yang disarankan oleh doktor, anda mungkin perlu menyesuaikan diri dengan ubat asma jangka panjang untuk membantu mengurangkan kambuh.

Ubat asma jangka panjang

Ubat asma jangka panjang diambil setiap hari untuk memastikan asma terkawal dan mengurangkan bilangan dan keparahan serangan asma. Jadi, ubat asma jangka panjang tetap harus diambil walaupun tidak ada aduan. Berikut adalah beberapa jenis ubat kawalan asma jangka panjang:

 • teofilin

  Theophylline membantu menjaga saluran udara terbuka dengan merehatkan otot di sekitar saluran udara. Theophylline boleh dalam bentuk tablet, kapsul, atau sirap dan biasanya diminum 2 kali sehari sebelum makan.

  Theophylline mempunyai kesan sampingan seperti mual dan muntah, cirit-birit, sakit kepala, degupan jantung yang lebih cepat, dan perasaan gelisah atau gugup. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan ini, hentikan penggunaan teofilin dan berjumpa doktor.

 • Pengubah leukotriena (pengubah leukotriena)

  Ubat ini berfungsi dengan menyekat tindakan leukotrien, yang merupakan sebatian yang menyebabkan keradangan dan penyempitan saluran udara. Dadah yang tergolong dalam kumpulan ini termasuk montelukast dan zafirlukast.

  Ubat ini boleh didapati dalam bentuk pil, tablet, atau cecair, dan biasanya cukup untuk diminum sekali pada waktu malam. Penggunaannya harus atas nasihat doktor dan dengan perhatian khusus kerana risiko menyebabkan reaksi psikologi, seperti kegelisahan, halusinasi, kemurungan dan pemikiran bunuh diri.

Mengambil ubat asma jangka panjang dapat mengurangkan keperluan anda untuk ubat asma yang bertindak cepat. Gunakan ubat asma jangka panjang mengikut nasihat doktor, setelah berunding dan diperiksa.

Gaya Hidup Sihat Selain Mengambil Dadah Asma

Selain mengambil ubat asma mengikut arahan penggunaan, anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat agar asma terkawal dengan baik. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengawal gejala asma:

 • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, serta makanan yang mengandungi asid lemak omega-3.
 • Elakkan makanan yang boleh menyebabkan alergi, kerana alahan boleh mencetuskan serangan asma.
 • Elakkan makanan dengan pengawet, kerana pada sesetengah orang, ini boleh mencetuskan serangan asma.
 • Perhatikan pengambilan kalori anda, kerana kegemukan juga dapat memburukkan lagi gejala asma.
 • Lakukan senaman secara teratur, seperti yoga, berenang, berbasikal, aerobik, berjalan kaki dan berjoging.
 • Elakkan merokok dan jaga kebersihan persekitaran, terutama di sekitar tempat tinggal anda.

Di samping itu, untuk menjangkakan serangan asma secara tiba-tiba, anda harus mengambil ubat asma ke mana sahaja anda pergi dan mengelakkan asap rokok kerana ia boleh menghalang prestasi ubat.

Sekiranya anda menghidap asma tetapi mengambil ubat asma tidak lagi dapat mengatasi gejala yang muncul, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan penyesuaian jenis dan dos ubat asma.