Kesihatan

Adakah Selamat Menderma Darah Ketika Virus Corona Hits?

Permohonan jarak fizikal dan sekatan aktiviti di luar rumah sejak wabak COVID-19 telah menghentikan banyak aktiviti menderma darah. Ini menyebabkan stok darah di Palang Merah Indonesia (PMI) menurun secara drastik, walaupun kebutuhan untuk pemindahan darah belum menurun.

Virus Corona yang menyebabkan COVID-19, juga dikenal sebagai SARS-CoV-2, adalah virus yang menyerang sistem pernafasan. Virus ini dapat menular jika seseorang langsung menghirup percikan air liur yang dikeluarkan oleh pesakit COVID-19 ketika bersin atau batuk.

Selain memercikkan air liur, virus Corona juga dapat memasuki tubuh seseorang jika orang itu menyentuh barang yang telah tercemar dengan virus ini dan kemudian menyentuh hidung, mulut, atau mata tanpa mencuci tangan terlebih dahulu.

Hingga kini, tidak ada laporan kasus yang mengatakan virus yang menyerang sistem pernafasan, termasuk virus Corona, ditularkan melalui transfusi atau derma darah.

Menderma darah semasa wabak COVID-19 sebenarnya tidak perlu dibimbangkan kerana prosedur untuk menderma darah telah diatur dan dibuat seaman mungkin.

Mengapa Perlu Derma Darah?

Walaupun seluruh dunia sedang membicarakan COVID-19, ada banyak penyakit lain yang juga memerlukan rawatan dan tidak sedikit yang memerlukan pemindahan darah. Belum lagi menjadi mangsa kemalangan atau ibu melahirkan yang mengalami pendarahan.

Selain tidak adanya bukti penularan melalui pemindahan darah, darah yang didermakan tidak akan diberikan secara langsung kepada penerima penderma. Darah akan melalui beberapa proses pemeriksaan, penyaringan, dan pemisahan komponen sehingga selamat diberikan kepada orang yang memerlukan.

Di Korea Selatan, terdapat kajian terhadap beberapa pesakit COVID-19 yang kebetulan menderma darah tidak lama sebelum mereka didiagnosis. Darah yang disumbangkan diperiksa dan tidak ada virus Corona yang ditemukan di dalamnya, sehingga masih dapat diberikan kepada penerima penderma.

Walaupun begitu, orang dengan COVID-19 dan orang yang disyaki dijangkiti virus Corona atau mengalami gejala, tidak dibenarkan menderma darah, kerana virus ini dapat dijumpai di dalam darah walaupun hanya dalam jumlah kecil. Namun, bagi orang yang sihat dan tidak berisiko tinggi dijangkiti virus Corona, tidak ada alasan untuk tidak menderma darah.

Palang Merah Indonesia (PMI) juga telah mengeluarkan protokol untuk menjaga keselamatan penderma darah di tengah-tengah wabah virus Corona. Menurut protokol, orang yang akan menderma darah perlu melakukan perkara berikut:

 1. Lakukan pemeriksaan suhu badan terlebih dahulu
 2. Basuh tangan dengan betul dengan sabun dan air mengalir
 3. Menjalani pemeriksaan kesihatan oleh doktor
 4. Menjalani pemeriksaan tahap hemoglobin (Hb) dan tekanan darah
 5. Memohon jarak fizikal semasa proses pendermaan darah

Sekiranya suhu badan calon penderma kurang dari 37.50 C, proses pendermaan darah dapat diteruskan. Walau bagaimanapun, jika suhu badan 37.50 C ke atas, potensi penderma akan ditolak. Begitu juga, jika semasa pemeriksaan dengan doktor didapati faktor risiko dijangkiti COVID-19 atau gejala yang membawa kepada penyakit pernafasan dijumpai.

Untuk mencegah penularan virus antara penderma dan penderma darah, penderma disarankan untuk memakai topeng, sekurang-kurangnya topeng kain, walaupun mereka tidak mengalami gejala. Pegawai penderma darah juga mesti memakai PPE lengkap dan tidak boleh bertugas sekiranya merasa tidak sihat.

Syarat untuk Menderma Darah

Setiap orang boleh menderma darah jika memenuhi syarat yang telah ditetapkan, iaitu:

 • Sihat dari segi fizikal dan mental
 • 17–65 tahun
 • Berat minimum 45 kg
 • Mempunyai tekanan darah dalam julat tekanan sistolik 100–170 mmHg dan tekanan diastolik 70–100 mmHg
 • Mempunyai tahap Hb normal, iaitu 12.5-17.0 g%
 • Tidak menderma darah dalam 12 minggu terakhir (pendermaan darah dilakukan maksimum 5 kali dalam 2 tahun)

Walau bagaimanapun, semasa wabak COVID-19 ini, anda dinasihatkan untuk tidak pergi ke lokasi aktiviti penderma darah jika:

 • Mempunyai demam, tidak merasa baik, atau gejala yang menunjukkan COVID-19, seperti batuk, hidung berair, dan kesukaran bernafas
 • Mempunyai sejarah hubungan rapat dalam 14 hari terakhir dengan orang yang didiagnosis atau disyaki dijangkiti virus Corona
 • Diagnosis atau disyaki dijangkiti virus Corona

Orang yang telah pulih dari COVID-19 boleh menderma darah, tetapi mesti menunggu sehingga 28 hari setelah dinyatakan sembuh.

Manfaat Derma Darah

Terdapat banyak faedah menderma darah yang dapat diperoleh, baik oleh penerima maupun penderma darah. Berikut adalah beberapa faedah menderma darah:

Dapatkan kemudahan pemeriksaan kesihatan percuma

Sebelum menderma darah, anda mesti melakukan pemeriksaan perubatan terlebih dahulu. Pemeriksaan kesihatan percuma ini biasanya merangkumi pemeriksaan suhu badan, nadi, tekanan darah, dan tahap hemoglobin.

Selain itu, darah yang anda sumbangkan juga akan diperiksa untuk HIV, virus hepatitis B, dan virus hepatitis C. Sekiranya hasilnya positif, anda akan dihubungi oleh pegawai PMI untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.

Mengekalkan tahap zat besi dalam darah

Orang dewasa dengan kadar hemoglobin normal mempunyai kira-kira 5 gram zat besi yang tersebar di sel darah merah dan sumsum tulang mereka. Apabila anda menderma darah, kira-kira 0.25 gram zat besi dalam badan akan berkurang.

Jangan risau, besi yang hilang ini akan diganti dalam beberapa minggu dari makanan yang anda makan. Perubahan tahap zat besi ini sebenarnya adalah kebaikan bagi tubuh. Sebabnya, terlalu banyak zat besi juga tidak baik untuk saluran darah.

Mempunyai kesan positif kepada diri sendiri dan orang lain

Dengan menderma darah, anda secara tidak langsung menyelamatkan nyawa orang lain. Melakukan sesuatu untuk orang lain dengan niat yang baik memberi kesan positif kepada kesihatan mental dan fizikal. Satu kajian bahkan mengatakan bahawa orang yang secara sukarela berkorban untuk orang lain mempunyai risiko kematian yang lebih rendah.

Kewaspadaan benar-benar perlu ditingkatkan semasa wabak virus Corona seperti sekarang. Namun, jangan sampai kita tidak mempedulikan keadaan jiran kita. Cuba untuk terus menolong antara satu sama lain walaupun dengan kaedah yang paling mudah.

Anda tidak perlu risau untuk menderma darah, kerana protokol pendermaan darah yang dibuat di Indonesia telah disahkan memenuhi standard keselamatan. Sekiranya anda merasa sihat dan berhasrat untuk menderma darah, hubungi PMI atau hospital terdekat yang melayani pendermaan darah.

Dengan begitu, anda dapat diberitahu di mana dan jam berapa anda boleh datang sehingga anda tidak perlu menunggu lama di lokasi pengumpulan darah. Beberapa cawangan PMI bahkan mempunyai kereta penderma darah untuk mendekati penderma, jadi anda tidak perlu pergi jauh ke lokasi penderma darah.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai virus Corona atau ingin memastikan maklumat yang masih membingungkan adalah kebenarannya, jangan ragu untuk bertanya melalui berbual terus dengan doktor melalui aplikasi Alodokter.