Kesihatan

Ibu, Inilah Kepentingan Makan Bersama Keluarga Untuk Si Kecil

Tahukah anda bahawa makan bersama keluarga memberi kesan positif kepada anak kecil anda, baik dari segi kesihatan fizikal dan psikologi? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Makan bersama keluarga kini semakin jarang. Walaupun kegiatan ini mempunyai banyak manfaat, tidak hanya untuk memuaskan rasa lapar dan dahaga. Di sebalik rutin yang kelihatan remeh ini, terdapat sejumlah faedah yang dapat diperoleh si kecil anda kamu tahu, Ibu!

Mengapa Makan Bersama Penting untuk Anak Kecil Anda?

Sekiranya Ibu, Bapa, dan Anak Kecil sering makan pada waktu dan tempat yang berasingan, ayuh, mulai sekarang biasakan makan bersama keluarga. Kenapa? Kerana tabiat baik ini, si kecil dapat memperoleh faedah berikut:

1. Meningkatkan minat kanak-kanak terhadap makanan

Salah satu faedah makan bersama keluarga adalah meningkatkan minat anak anda terhadap makanan. Sekiranya anak anda sukar makan atau suka memilih makanan, cubalah membiasakannya makan bersama Ibu, Ayah, dan ahli keluarga yang lain.

Dengan makan bersama keluarga, tabiat makan anak kecil anda akan perlahan-lahan berubah. Dengan memerhatikan Ibu dan Ayah makan tanpa pilih-pilih, dan suka makan sayur dan buah, anak anda akan lebih mudah belajar makan makanan sihat.

2. Ajar anak-anak tabiat makan yang baik

Ibu mungkin merasa malu sekiranya si kecil mempunyai tabiat buruk ketika makan. Contohnya, dia mungkin makan makanan yang tersebar atau boleh mengeluarkan suara yang kuat ketika mengunyah.

sekarangKebiasaan makan bersama keluarga juga dapat mengajar anak-anak cara makan dengan baik, serta apa yang boleh dan tidak dapat mereka lakukan ketika mereka berada di meja makan.

3. Meminimumkan risiko gangguan makan pada kanak-kanak

Kanak-kanak terdedah kepada gangguan makan, seperti pika (makan makanan pelik). Dengan kerap makan bersama keluarga, anak anda akan terbiasa makan makanan yang sama dengan ahli keluarga yang lain.

Di samping itu, makanan yang dihidangkan oleh ibu menyumbang kepada peningkatan berat badan si kecil. Dengan kerap makan bersama keluarga, dia akan terbiasa dengan makanan yang dimasak di rumah, jadi si kecil tidak terbiasa dengan makanan segera. Dengan cara itu, risiko bayi anda berlebihan berat badan juga akan dikurangkan.

4. Meningkatkan pencapaian anak-anak

Dengan makan bersama keluarga di rumah, anda dapat mengawasi makanan yang dimakan si kecil. Makanan yang dihidangkan juga lebih sihat, bersih, dan juga berkhasiat. Ini dapat meminimumkan risiko anak-anak jatuh sakit dari memakan makanan apa pun.

Kebiasaan yang baik ini juga dapat memberi kesan kepada bidang akademiknya. Melalui makanan yang sihat, si kecil dapat memberi tumpuan lebih kepada pembelajaran, sehingga pencapaian mereka di kelas dapat meningkat. Namun, ia juga perlu disokong oleh rutin belajar yang baik.

5. Meningkatkan keyakinan dan kemampuan anak untuk berkomunikasi

Dengan makan bersama keluarga, anak-anak tidak takut untuk bercakap dengan ibu bapa mereka. Melalui saat ini, semua yang ingin ditanyakannya dapat dikatakan dengan santai, sambil bergurau dengan Ibu dan Ayah.

Anak-anak juga dapat belajar bagaimana bercakap dengan ahli keluarga dan memilih perbendaharaan kata yang sopan untuk orang yang lebih tua, dan meningkatkan keyakinan mereka untuk bercerita atau pendapat. Dengan cara itu, anak kecil anda tidak takut untuk bercakap di hadapan orang ramai, kerana dia sudah terlatih dalam keluarga.

Di samping itu, makan bersama keluarga juga dapat membantu Ibu dan Ayah mengetahui apa masalah yang dialami oleh Si Kecil. Kerana dengan rasa tidak bersalah dan tidak bersalah, dia akan berbual dengan gembira mengenai aktiviti yang dia jalani setiap hari.

Walaupun ibu bapa jarang memikirkannya, makan bersama keluarga boleh sangat berguna untuk anak-anak. Lain daripada itu, mengikat antara ibu bapa dan anak-anak juga akan lebih erat. Jadi, ayuh, mewujudkan suasana yang selesa ketika menjamu selera dengan keluarga!