Keluarga

Daripada memberikan alat ketika anak-anak cerewet, lebih baik ibu melakukan ini

Memberi alat ketika anak cerewet memang boleh membuatnya terganggu dan cepat tenang. Namun, dalam jangka masa panjang, ini sebenarnya boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan si Kecil. kamu tahu. Ayuh, Bun, lihat bagaimana menangani anak yang cerewet tanpa perlu memberikan alat di sini.

Ibu dan Ayah, ingat, ya, kebiasaan memberi gadget setiap kali si kecil anda rewel atau mengamuk berisiko menyebabkan dia menjadi ketagih dengan alat, kamu tahu. sekarang, inilah yang kemudiannya boleh mengganggu perkembangan fizikal, emosi, dan sosial si Kecil.

Menurut penyelidikan, kanak-kanak yang ketagihan alat mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk berlebihan berat badan atau gemuk. Sebabnya, kebiasaan bermain gajet terlalu lama boleh membuatkan anak-anak malas untuk bergerak dan melakukan pelbagai aktiviti fizikal.

Terlalu banyak bermain dengan alat juga boleh membuat anak sukar tidur atau insomnia. Ini kerana cahaya biru dari layar gadget dapat menghambat pelepasan hormon yang mencetuskan rasa mengantuk. Sekiranya si kecil anda tidak cukup tidur pada waktu malam, dia sebenarnya akan lebih berisiko mengalami amukan atau rewel pada waktu siang, Bun.

Selain itu, ketagihan alat juga boleh menyebabkan anak anda malas untuk berinteraksi dan bersosial dengan orang di sekelilingnya. Masa skrin Terlalu banyak juga dapat membuat anak-anak terlambat bercakap, sukar bergaul dengan orang lain, kurang empati, dan mempunyai kecerdasan emosi (EQ) yang lebih rendah.

Cara menangani anak yang cerewet tanpa memberi gajet

Memandangkan ada banyak kesan buruk yang boleh terjadi pada si kecil anda kerana ketagihan alat, Ibu dan Ayah tidak boleh membiarkannya bermain gajet terlalu lama, OK?

Sekiranya si kecil anda rewel, jangan segera memberinya alat agar dia dapat tenang. Tepat pada masa seperti ini, Ibu dan Ayah perlu memberinya lebih banyak perhatian dan penjelasan yang baik agar dia dapat tenang.

Ibu dan Ayah juga boleh mencuba beberapa petua berikut untuk menenangkan si kecil yang cerewet:

1. Tenangkan anak dengan sabar

Tidak dapat dinafikan, apabila seorang kanak-kanak cerewet atau marah-marah, kadang-kadang boleh menjengkelkan, Bun, terutama ketika situasinya tidak tepat, seperti ketika anda berada di keramaian. Walaupun begitu, Ibu dan Bapa harus tetap bersabar dengannya, ya.

Elakkan marah atau berteriak pada si kecil anda, kerana ini hanya akan membuatnya rewel. Sebaliknya, jika anda menanganinya dengan sabar, si kecil yang cerewet mungkin lebih senang untuk menenangkan diri.

2. Bawa anak ke tempat yang lebih tenang

Sebilangan ibu bapa mungkin segera memberikan alat kepada anak-anak mereka ketika dia cerewet atau marah-marah di tempat yang sesak. sekarang, ini harus dielakkan, ya Bun. Daripada memberinya alat, cubalah bawa si kecil ke tempat yang lebih tenang dan tenang, seperti taman, agar dia dapat lebih tenang.

Selepas itu, jelaskan keadaan kepada si kecil anda bahawa jika dia cerewet di khalayak ramai, maka itu boleh mengganggu orang lain dan itu tidak sopan. Kemudian, berikan sentuhan atau pelukan yang hangat untuk menenangkannya.

Namun, jika setelah melakukan perkara di atas, si kecil anda masih cerewet, anda harus segera membawanya pulang.

3. Ketahui apa yang anak mahukan

Apabila si kecil anda rewel, ini mungkin merupakan cara untuk menyampaikan keinginan yang tidak dipenuhi. Oleh itu, jika dia cerewet, anda boleh bertanya kepadanya seperti "apa yang anda mahukan?" atau "anda masih lapar, ya?".

Anak kecil anda mungkin mengangguk, menggelengkan kepalanya, atau menunjukkan apa yang dia mahu menjawab soalan anda. Dengan mengetahui apa yang dia mahukan, anda dapat mengatasi si kecil yang cerewet dengan lebih mudah, tanpa harus memberinya alat.

Namun, jika dia meminta untuk bermain dengan alat, cubalah untuk tidak memanjakannya dengan segera dan mengajaknya melakukan aktiviti lain, seperti berjalan-jalan atau pergi ke kedai mainan.

4. Gantikan alat dengan buku

Bun, ada banyak faedah membaca buku untuk kanak-kanak, kamu tahu. Bermula dari memperkenalkan kosa kata, melatih tumpuan dan ingatan, hingga melatih kemahiran komunikasi si kecil.

Jadi, daripada memberikan alat untuk mendiamkan anak yang cerewet, lebih baik anda mengajaknya membaca buku. Ini berguna untuk mengalihkan perhatian si kecil yang cerewet serta melatihnya menyukai buku dari usia dini.

Walaupun berurusan dengan anak yang rewel dengan cara di atas tidak semudah memberikan alat, tetapi Ibu dan Ayah masih perlu melakukannya agar Si Kecil dapat mengelakkan risiko ketagihan alat, ya.

Sekiranya anak kecil anda masih sukar untuk menenangkan diri ketika dia rewel atau marah, terutama jika dia biasa merengek dan meminta untuk bermain dengan alat ketika dia rewel, anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi mengenai perkara ini. Dengan cara itu, ahli psikologi dapat memberikan nasihat terbaik untuk menangani emosi anak kecil anda tanpa harus memberinya alat.