Keluarga

Sediakan peti pertolongan cemas untuk kanak-kanak

Bagi mereka yang sudah berkahwin, anda mesti menyediakan peti pertolongan cemas untuk anak-anak. Dengan menyediakan alat pertolongan cemas, anda dapat memberikan pertolongan cemas secepat mungkin ketika anak jatuh, cedera atau mengalami cedera ringan.

Kanak-kanak terdedah kepada kecederaan kerana ketika bermain, mereka tidak memahami bahaya yang mungkin mengintai. Inilah sebabnya mengapa anda perlu mempunyai peti pertolongan cemas di rumah. Alat pertolongan cemas untuk kanak-kanak harus mengandungi pelbagai jenis peralatan perubatan dan ubat-ubatan, mulai dari termometer, ubat luka, hingga ubat penurun demam.

Kandungan kit pertolongan cemas untuk kanak-kanak

Kehadiran alat pertolongan cemas nampaknya sangat penting, jadi anda wajib memilikinya. Semasa membeli alat pertolongan cemas, anda harus memilih peti pertolongan cemas dengan kaca lutsinar yang terbuat dari bahan tahan air dan tahan lasak dengan saiz yang besar, sehingga dapat menampung banyak ubat dan persediaan perubatan lain.

Kemudian, simpan alat pertolongan cemas ini untuk kanak-kanak di tempat yang mudah anda jangkau, tidak dapat dijangkau oleh anak-anak, dan dilengkapi dengan kunci yang tidak mudah dibuka oleh si kecil anda. Kawasan simpanan yang disyorkan merangkumi kabinet bilik mandi atau kabinet dapur.

Untuk kandungannya, anda boleh memasukkan beberapa ubat yang biasanya diperlukan oleh kanak-kanak. Secara amnya, kit pertolongan cemas mengandungi:

1. Termometer

Pastikan terdapat termometer digital dalam kit pertolongan cemas, kerana termometer jenis ini mudah, cepat, dan mempunyai hasil yang tepat. Selain digital, boleh juga termometer telinga /timpani kerana termometer jenis ini lebih praktikal digunakan pada kanak-kanak yang sukar duduk diam.

Termometer jenis kaca harus dielakkan. Selain mengandungi merkuri cair, termometer jenis ini juga lebih berisiko pecah sehingga berisiko membahayakan kesihatan si kecil.

2. buku ppanduan pertolongan cemas

Manual pertolongan cemas juga harus dimasukkan ke dalam peti pertolongan cemas. Di dalam buku ini terdapat panduan yang membincangkan pernafasan buatan, bantuan luka bakar, dan kelegaan dari tercekik.

3. Ubat untuk luka

Anak-anak cenderung jatuh, jadi alat pertolongan cemas mesti mempunyai ubat luka, alkohol untuk membersihkan luka, plester, pembalut, kain kasa, dan kapas steril.

Sekiranya perlu, sediakan semburan atau krim antiseptik untuk membersihkan luka dan mencegah jangkitan. Terdapat beberapa antiseptik yang mengandungi ubat penghilang rasa sakit sehingga dapat meredakan kesakitan. Selain semburan antiseptik, sediakan juga tisu basah antiseptik untuk membersihkan luka jika air tidak tersedia.

4. Penghilang rasa sakit dan demam

Kit pertolongan cemas kanak-kanak juga harus mengandungi ubat penahan sakit dan demam, seperti paracetamol atau ibuprofen. Beri dos mengikut keadaan kesihatan anak anda atau mengikut cadangan doktor.

5. Krim atau semburan antihistamin

Pastikan antihistamin untuk mengurangkan pembengkakan dan melegakan kesakitan akibat sengatan dan gigitan serangga atau alahan juga terdapat dalam peti pertolongan cemas anak anda. Selain itu, sediakan juga calamine lotion untuk melegakan ruam atau kerengsaan kulit dan losyen penghalau nyamuk.

6. Titik mata dan hidung

Sediakan cecair pencuci mata untuk meredakan kegatalan pada mata. Di samping itu, sediakan juga titisan hidung untuk melancarkan kesesakan hidung.

  • Gunting kecil untuk memotong pembalut dan pinset untuk mengambil benda kecil yang melekat dan sukar diambil dengan tangan anda, seperti pecah kaca di telapak kaki anda
  • Sarung tangan pakai buang
  • Sudu atau cawan pengukur untuk pemberian dos ubat cair
  • Lampu suluh kecil untuk memeriksa bahagian dalam mata, telinga, tekak, hidung
  • Termos air panas dan beg ais
  • Ubat-ubatan tertentu, seperti alat pernafasan, untuk kanak-kanak yang menghidap asma

Ganti kandungan peti pertolongan cemas secara berkala untuk mengelakkan produk habis. Buang sebarang peralatan yang telah habis tarikh penggunaannya. Sekiranya perlu, catat tarikh pembelian setiap peralatan dalam peti pertolongan cemas.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk menyimpan pelbagai jenis bekalan untuk alat pertolongan cemas si kecil anda, beberapa farmasi atau kedai juga menyediakan kit pertolongan cemas lengkap dengan kandungannya. Anda boleh membeli kotak ini, kemudian melengkapkannya dengan keperluan tambahan lain mengikut keperluan anak kecil anda.

Jangan lupa memasukkan maklumat di nombor telefon yang boleh dihubungi semasa kecemasan di bahagian dalam peti pertolongan cemas. Nombor ini boleh menjadi nombor hubungan Jabatan Kecemasan (IGD) hospital, doktor keluarga atau pakar pediatrik, nombor bomba, nombor balai polis, dan nombor hubungan kedua-dua jiran terdekat.

Disarankan agar nombor ini juga dilekatkan pada pintu peti sejuk atau tempat lain di rumah yang senang dilihat oleh sesiapa sahaja.

Peranan alat pertolongan cemas untuk kanak-kanak sangat penting, jadi anda mesti menyediakannya di rumah. Setiap kanak-kanak sebenarnya mempunyai keperluan yang berbeza, jadi ada baiknya berjumpa dengan pakar pediatrik mengenai ubat-ubatan apa yang perlu ada dalam peti pertolongan cemas, terutama jika anak itu menderita keadaan perubatan tertentu.