Kesihatan

Vaksin Polio untuk Orang Dewasa

Selain itu untuk anak, vaksin polio juga boleh diberi pada jinggag matang, terutamanya yang mana berisiko tertangkap penyakit polio. Ingatlah rawatan penyakit ini belum lagi dijumpai, begitu vaksinasi adalah kaedah terbaik untuk mencegahnya.

Polio adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus. Penyakit ini menyerang sistem saraf pusat yang boleh menyebabkan kelemahan otot menjadi lumpuh. Dalam beberapa kes, polio boleh menyerang otot pernafasan. Oleh itu, polio diklasifikasikan sebagai penyakit yang mengancam nyawa.

Petunjuk Vaksin Polio untuk Dewasa

Vaksin polio secara aktif membina imuniti terhadap virus yang menyebabkan polio pada kanak-kanak dan orang dewasa. Imunisasi polio disyorkan untuk bayi berusia 6 minggu hingga remaja berusia 18 tahun. Semasa pada orang dewasa, vaksin polio boleh diberikan jika:

  • Tidak pernah mempunyai vaksin polio sama sekali.
  • Saya pernah mendapat vaksin polio, tetapi tidak lengkap.
  • Tinggal di kawasan yang mempunyai kes jangkitan polio.
  • Melancong ke negara yang rawan polio.
  • Bekerja di kemudahan kesihatan dan makmal.

Jenis Vaksin Polio

Terdapat dua jenis vaksin polio: vaksin polio yang tidak aktif (IPV) dan vaksin polio oral (OPV). IPV menggunakan poliovirus mati, sedangkan OPV menggunakan poliovirus yang dilemahkan secara langsung.

OPV diberikan melalui titisan di mulut. Vaksin ini masih digunakan kerana ia murah dan relatif lebih berkesan untuk mencegah polio berbanding IPV. Sementara IPV diberikan melalui suntikan ke dalam otot.

Dos Vaksin Polio untuk Dewasa

Orang dewasa yang berisiko tinggi mendapat polio menerima 1-3 dos IPV, bergantung kepada sejarah vaksin polio mereka sebelumnya. Sekiranya anda tidak pernah menerima vaksin polio, telah menerima vaksin polio tetapi tidak lengkap, atau tidak tahu sama ada anda telah menerima vaksin polio itu atau tidak, maka dua dos pertama diberi jarak 4-8 ​​minggu, dan yang ketiga dos 6-12 bulan selepas dos kedua.

Orang dewasa yang telah menerima vaksin polio lengkap ketika kecil dan akan pergi ke negara yang rawan polio atau negara di mana vaksin polio diperlukan untuk masuk ke negara ini boleh menerima 1 dos berulang IPV, 4 minggu hingga 12 bulan sebelum tarikh pemergian.

Kesan Sampingan Vaksin Polio

Vaksin polio tidak boleh diberikan kepada orang yang mengalami reaksi alergi yang teruk terhadap vaksin ini. Oleh itu, sebelum mendapat vaksin, anda harus memberitahu doktor mengenai kesan sampingan yang berlaku selepas vaksinasi polio anda sebelumnya.

Walaupun jarang berlaku, vaksin polio juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan vaksin polio boleh merangkumi:

  • Sakit, bengkak (lebam kecil), atau kemerahan di tempat suntikan.
  • Demam ringan.
  • Sakit sendi.
  • Pening.
  • Gag.

Anda boleh memampatkan tempat suntikan dengan tuala hangat untuk mengurangkan kesakitan. Pengurang demam, seperti parasetamol, boleh diambil jika anda mengalami demam, sakit sendi, atau pening.

Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang teruk, seperti sesak nafas, berdebar-debar, berpeluh sejuk, atau pingsan, setelah memberi vaksin. Juga berjumpa dengan doktor anda mengenai sama ada anda perlu mendapatkan vaksin polio untuk orang dewasa, serta masa yang tepat untuk vaksinasi.

Ditulis oleh:

dr. Meristika Yuliana Dewi