Kehidupan yang sihat

4 Jenis Topeng Muka Asli untuk Kulit Kering

Lakukan rawatan wajah, tidak perlu menggunakan produk mahal yang menguras kandungan beg. Terdapat beberapa ramuan yang boleh digunakan sebagai mtopeng muka semula jadi untuk kulit kering, dan bahan-bahan ini senang dijumpai.

Walaupun bahan semula jadi agak ringan, ada baiknya anda melakukan ujian terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan. Sapukan sebilangan kecil bahan topeng semula jadi di bahagian dalam lengan bawah, kemudian tunggu kemungkinan reaksi alergi muncul setelah beberapa jam.

Menggunakan Bahan Asli untuk Topeng Muka

Berikut adalah beberapa jenis topeng muka semula jadi untuk kulit kering yang mudah dibuat dan digunakan:

 • Madu dan minyak zaitun

  Madu diketahui bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan kulit, termasuk kulit kering. Oleh itu, madu sangat sesuai digunakan sebagai topeng muka semula jadi untuk kulit kering. Sapukan madu ke wajah selama beberapa minit, kemudian bilas dengan air suam.Selain itu, madu boleh digabungkan dengan minyak zaitun. Jenis minyak zaitun yang disyorkan adalah minyak zaitun dara tambahan. Campurkan 1 sdt (sudu teh) madu dengan 1 sdt minyak zaitun dan 2 sdt cuka sari apel. Sapukan campuran ke seluruh wajah anda dan biarkan selama 10-15 minit. Kemudian bilas dengan air, kemudian keringkan dengan tuala hingga bersih.

 • Alpukat

  Topeng alpukat boleh digunakan untuk membantu memperbaiki keadaan kulit kering. Cara membuat topeng muka semula jadi untuk kulit kering menggunakan buah ini, bermula dengan memotong alpukat menjadi dua. Ambil separuh buah dan haluskan. Kemudian, campurkan dengan 1 sdt minyak zaitun. Sapukan secara merata di wajah dan biarkan selama 15-20 minit. Selepas itu bilas hingga bersih.

 • Oatmeal

  Topeng oatmeal sangat berguna terutama bagi pemilik kulit sensitif dan kering. Untuk menggunakan topeng ini, sediakan cawan oatmeal yang telah dihaluskan, 2 sudu besar (sudu besar) yogurt polos organik dan 1 sudu kecil madu. Satukan semua bahan dan gaul rata. Sapukan pada muka dan leher. Biarkan selama 15-20 minit, hingga kering. Kemudian, bilas dengan air suam. Tepuk perlahan, elakkan menggosok kulit. Selain wajah, oatmeal boleh dijadikan bahan untuk mandi untuk melembapkan kulit kering. Caranya, dengan menambahkan satu cawan oatmeal dalam mandi air suam.

 • Biji rami

  Pengambilan bijirin jenis ini sangat bermanfaat untuk kesihatan kerana kandungan asid lemak omega tinggi. Bukan itu sahaja, biji rami Ia juga dapat digunakan sebagai topeng wajah semula jadi untuk kulit kering. Campurkan 2 sudu kecil biji rami dan tambahkan air secukupnya untuk menutup segala-galanya biji rami. Benih biji rami akan mengembang dan menjadikan air di sekelilingnya menebal, kemudian sapukan ke seluruh wajah. Biarkan hingga kering, kemudian bilas dan tepuk muka sehingga kering.

Topeng muka semula jadi untuk kulit kering adalah salah satu cara yang dapat digunakan untuk membantu melembapkan kulit. Walau bagaimanapun, berhati-hati semasa menggunakannya. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum anda mencuba topeng muka semula jadi ini.