Keluarga

Busui, Ketahui Kelebihan Penyusuan Susu Di Sini

Susu ibu adalah makanan dan minuman terbaik untuk bayi. Sebenarnya, tidak ada satu jenis susu yang boleh melebihi kelebihan susu yang dihasilkan oleh tubuh ibu. Kemudian, apa sahaja neraka hak penyusuan susu ibu?

Sejak lahir hingga usia 6 bulan, bayi hanya disyorkan untuk minum susu ibu atau susu ibu. Ini disyorkan bukan tanpa sebab. Busui sangat disyorkan untuk menyusui bayi, kerana susu ibu mengandungi pelbagai perkara baik untuk bayi.

6 Kepakaran ASI

Setelah melahirkan dan mengambil peranan sebagai ibu, Busui pasti akan mengalami banyak pengalaman baru. Salah satunya ialah penyusuan susu ibu.

Walaupun terdapat banyak pengorbanan yang akan dilakukan oleh Busui semasa menyusu, seperti tidur yang berkualiti, ini akan membuahkan hasil dengan kelebihan susu ibu yang akan diperoleh bayi.

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dari susu ibu:

1. Mengandungi banyak nutrien penting untuk bayi

Susu ibu adalah makanan dan minuman yang sangat istimewa untuk bayi. Kenapa? Kerana susu ibu mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh bayi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.

Komposisi susu ibu sangat kompleks dan tidak dapat dibandingkan dengan susu formula atau susu lain. Ini kerana susu ibu mengandungi lebih dari 200 zat penting, termasuk protein, lemak, karbohidrat, vitamin, mineral, enzim, dan hormon yang penting untuk kesihatan bayi.

2. Melindungi bayi dari pelbagai penyakit

Salah satu keistimewaan susu ibu yang tidak dapat dibandingkan dengan jenis susu lain adalah mengandung susu yang dapat mencegah berbagai jenis penyakit yang sering menyerang bayi, seperti jangkitan telinga, jangkitan pernafasan, dan cirit-birit.

Keistimewaan ini sudah dapat diperoleh dari titisan susu ibu atau kolostrum pertama yang diminum bayi. Sebenarnya, jumlah antibodi dalam kolostrum jauh lebih tinggi daripada jumlah antibodi dalam susu ibu biasa (susu yang keluar setelah 2-3 bulan menyusui). Oleh itu, jangan lewatkan saat awal penyusuan susu ibu selepas melahirkan, ya.

3. Sangat mudah dicerna

Sebab lain mengapa susu ibu istimewa adalah kerana ia mudah dicerna dan diserap oleh sistem pencernaan bayi. Susu ibu mengandungi lebih banyak protein whey, sedangkan susu formula mengandungi lebih banyak protein kasein yang lebih sukar untuk dicerna oleh bayi.

Inilah sebabnya mengapa bayi yang minum susu ibu (bayi yang disusui) membuang air besar lebih kerap daripada bayi yang minum susu formula (untuk bayi). Oleh itu, susu ibu baik untuk sistem pencernaan bayi dan dapat menghalangnya dari pelbagai masalah pencernaan, seperti cirit-birit atau sembelit.

4. Meningkatkan kecerdasan bayi

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bayi yang disusui mempunyai tahap kecerdasan yang lebih tinggi daripada bayi yang disusui. Ciri ini sangat kelihatan pada bayi pramatang.

Bayi pramatang cenderung lebih cenderung kepada kelewatan dalam pengembangan kemampuan kognitif (kecerdasan). Namun, sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bayi pramatang yang kerap disusui pada bulan pertama kehidupan dapat memiliki IQ dan kemahiran berfikir yang lebih baik daripada yang tidak.

Selain kandungan nutrisi susu ibu, perbezaan tahap kecerdasan ini dianggap berkaitan dengan keakraban, sentuhan fizikal, dan ikatan antara ibu dan bayi yang berlaku semasa penyusuan. Ini juga boleh menyebabkan bayi yang disusui kurang mengalami masalah tingkah laku ketika mereka meningkat usia.

5. Mengurangkan risiko alahan pada bayi

Sebilangan bayi dilahirkan dengan risiko alergi, seperti asma, rinitis, alahan makanan, atau eksim. Walaupun begitu, bayi yang diberi susu ibu secara berkala dipercayai mempunyai risiko alergi yang lebih rendah daripada bayi yang minum susu formula.

6. Ekonomi, praktikal, dan sentiasa ada

Ini adalah ciri penyusuan yang harus disyukuri oleh ibu. Tidak seperti susu lain, susu ibu tidak menjadikan Busui harus mengeluarkan lebih banyak wang untuk mendapatkannya.

Tidak hanya percuma, pengeluaran susu ibu juga selalu disesuaikan dengan keperluan bayi. Jadi selain dapat menjimatkan wang, Busui tidak perlu risau susu ibu akan habis atau berkurang jika dikeluarkan secara berterusan.

Di samping itu, susu ibu juga selalu ada bila-bila masa bayi menginginkannya. Yang paling penting, penyusuan susu ibu sangat praktikal kerana Busui tidak perlu membawa botol dan peralatan penyusuan lain. Apabila si kecil menangis, Busui dapat menyusukannya secara langsung kapan saja dan di mana sahaja.

Itulah beberapa kelebihan penyusuan susu ibu yang boleh diperolehi. Walaupun pada masa ini Busui hanya memiliki sedikit susu ibu, jangan putus asa untuk terus menyusui si kecil, okey? Semakin kerap anda menyusu, pengeluaran susu Busui semakin banyak.

Untuk menambah susu ibu, Busui juga boleh mengambil penggalak Menyusu dan melakukan urutan payudara.

Sekiranya Busui mengalami masalah semasa menyusu, sama ada berkaitan dengan jumlah susu atau gangguan aliran susu ibu, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau perunding penyusuan untuk mendapatkan rawatan dan nasihat yang tepat.