Keluarga

Inilah perkara-perkara yang perlu disiapkan sebelum cuti bersalin

Cuti bersalin boleh digunakan sebagai saat untuk bersalin dan menjaga anak anda pada bulan-bulan pertama kehidupan. Untuk mendapat cuti bersalin yang berkualiti dan tidak terganggu oleh urusan pejabat, ada beberapa perkara yang perlu disiapkan oleh ibu hamil.

Di Indonesia, berdasarkan UU No. 13 tahun 2003 mengenai Tenaga Kerja, pekerja wanita berhak untuk cuti selama 1.5 bulan sebelum dan 1.5 bulan setelah melahirkan atau sekitar 90 hari bekerja.

Walaupun peraturan tersebut telah ditetapkan, beberapa syarikat telah mengecualikan pekerja mereka dari cuti bersalin yang hamil dengan cuti terkumpul yang sama, iaitu 90 hari kerja atau 3 bulan.

Bilakah Masa yang tepat untuk mengambil cuti bersalin?

Tidak ada tanda aras yang pasti bila masa yang tepat untuk mengambil cuti bersalin. Sebabnya, setiap wanita hamil mempunyai pertimbangan sendiri mengenai kapan harus mengambil cuti bersalin. Ada yang memutuskan untuk cuti dari 7-8 bulan kehamilan, ada juga yang mengambil cuti sebelum tarikh lahir (HPL).

Keputusan untuk mengambil cuti bersalin biasanya berdasarkan keadaan kesihatan dan perjanjian dengan syarikat tempat wanita hamil bekerja. Sebabnya, untuk beberapa keadaan, pakar obstetrik mungkin menyarankan wanita hamil untuk mengambil cuti bersalin sejak beberapa minggu sebelum HPL tiba.

Sebagai contoh, wanita hamil berisiko mengalami komplikasi kehamilan, jadi disarankan untuk mengambil cuti lebih awal sehingga wanita hamil mendapat rehat yang cukup. Diharapkan dengan rehat yang cukup, badan akan menjadi lebih cergas sehingga kelahiran anak dapat berjalan dengan lancar dan kesihatan ibu hamil dan anak-anak mereka terjaga.

Bagi wanita hamil yang tidak mempunyai aduan atau masalah kesihatan, boleh mengambil cuti dekat dengan anggaran hari kelahiran (HPL). Biasanya ini dipilih kerana ada keinginan untuk meluangkan lebih banyak masa dengan anak kecil anda selepas bersalin.

Mengenai lamanya cuti, Pasal 82 ayat (1) menjelaskan bahwa jika perlu, wanita hamil dapat meminta perpanjangan waktu istirahat dengan melampirkan surat keterangan dari dokter kandungan sebelum atau setelah melahirkan.

Sijil pakar kandungan ini boleh digunakan sebagai lampiran untuk mendapatkan cuti tambahan sekiranya keadaan kesihatan wanita hamil tidak membenarkannya kembali bekerja, walaupun tempoh cuti bersalin yang ditentukan telah tamat.

Apa Yang Perlu Dilakukan Sebelum Cuti Bersalin?

Setiap pekerja ingin cuti mereka berkualiti dan tidak terganggu oleh pekerjaan, termasuk ketika mengambil cuti bersalin. Oleh itu, agar wanita hamil dapat menikmati cuti bersalin dengan selesa tanpa meninggalkan profesionalisme mereka di tempat kerja, berikut adalah panduan yang boleh diikuti:

1. Periksa dasar syarikat

Wanita hamil boleh berbincang dengan bahagian Sumber Manusia (HR) atau Sumber Manusia (HR) di pejabat untuk mengemukakan soalan mengenai cuti bersalin. Ini penting kerana polisi untuk pekerja yang bekerja berdasarkan kontrak berbeza dengan polisi untuk pekerja tetap.

Dengan memahami polisi syarikat, wanita hamil dapat menyesuaikan rancangan cuti bersalin dengan peraturan yang berlaku.

2. Berkomunikasi dengan pegawai atasan

Sekiranya diperlukan, wanita hamil boleh berkomunikasi dengan atasan mereka mengenai rancangan kerja mereka sebelum pergi bercuti. Ini termasuk pemindahan tugas dan tanggungjawab pekerjaan kepada pekerja lain yang akan menggantikannya.

3. Tetapkan kaedah hubungan semasa cuti

Kadang kala wanita hamil masih perlu dihubungi semasa tempoh cuti. Fikirkan cara untuk rakan sekerja atau atasan menghubungi wanita hamil apabila diperlukan, tanpa mengganggu wanita hamil.

Contohnya, hanya melalui surat elektronik (e-mel) atau hubungan telefon pada waktu tertentu. Di samping itu, wanita hamil juga boleh menghantar pemberitahuan peringatan dalam e-mel bahawa wanita hamil cuti.

4. Sediakan dokumen untuk pekerja ganti atau rakan sekerja

Untuk memudahkan kerja pekerja gantian dan rakan sekerja, wanita hamil boleh menyediakan dokumen atau koleksi rekod yang berkaitan dengan pekerjaan wanita hamil. Terutama untuk pekerjaan yang sedang dijalankan atau masih dalam proses penyelesaian.

5. Maklumkan kepada pelanggan

Sekiranya pekerjaan tersebut memerlukan wanita hamil untuk sering berinteraksi dengan pelanggan atau pihak ketiga, maka wanita hamil perlu memberitahu pihak tersebut mengenai tempoh cuti. Pastikan mereka tahu siapa yang akan menggantikan Bumil, supaya rancangan mereka akan diteruskan.

6. Kosongkan jadual

Wanita hamil boleh mula membersihkan meja supaya pekerja pengganti wanita hamil semasa cuti mereka dapat bekerja dengan selesa. Wanita hamil juga boleh membawa pulang barang-barang yang dianggap penting.

7. Cari pengasuh anak atau jagaan harian

Cari pengasuh atau jagaan harian Yang betul untuk si kecil yang akan dilahirkan mungkin memerlukan masa yang lama. Agar tidak terburu-buru, wanita hamil dapat memulakan pencarian ini lebih awal, sebelum memasuki masa cuti. Dengan cara itu, setelah tempoh cuti bersalin berakhir, wanita hamil sudah tahu di mana mempercayakan penjagaan anak kecil mereka.

Bagi mereka yang bercadang meninggalkan anak mereka di penjagaan anak semasa wabak COVID-19, pastikan jagaan harian terpilih menggunakan pengasuh yang diperakui dan juga mengikuti protokol kesihatan sesuai dengan arahan kerajaan.

Sementara itu, jika anda ingin mengupah pengasuh peribadi atau pengasuh bayi, pastikan bahawa dia dalam keadaan sihat. Semasa bekerja, pastikan dia selalu mengikuti protokol kesihatan seperti mencuci tangan, memakai topeng, dan mengehadkan hubungan dengan orang lain di luar rumah.

Dengan melaksanakan langkah-langkah di atas, semoga cuti bersalin wanita hamil menjadi selesa dan kerja di pejabat masih dapat disiapkan. Selamat menyiapkan cuti bersalin, ibu mengandung!