Kehidupan yang sihat

5 Petua agar Alat Rias Mata Tidak Mencetuskan Kerengsaan

Terdapat pelbagai alat solek yang sering digunakan untuk menjadikan mata kelihatan lebih cantik dan menarik. Namun, penggunaannya perlu dilakukan dengan betul dan berhati-hati. Sekiranya tidak, anda boleh mengalami risiko kerengsaan dan gangguan mata yang lain.

Pada masa ini, anda boleh menemui pelbagai jenis alat solek mata di pasaran, seperti Pembayang mata, pelindung mata, dan maskara. Setiap produk kosmetik juga mempunyai model, bentuk, dan fungsi yang berbeda.

Walaupun terdapat pelbagai jenis, anda tidak boleh memilih produk solek untuk mata. Anda perlu memperhatikan kandungan dan mengetahui cara menggunakannya dengan betul. Selain itu, kebersihan alat solek mata juga penting untuk diperhatikan.

Sekiranya dibiarkan kotor, alat solek boleh menjadi tempat pembiakan kulat atau bakteria dan lama-kelamaan boleh menyebabkan kerengsaan mata.

Cara Mencegah Kerengsaan Mata Kerana Alat Solek

Untuk mengelakkan kegatalan dan membuat mata anda kelihatan cantik, ada beberapa petua untuk menggunakan alat solek mata yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Basuh tangan anda sebelum menggunakan solekan

Biasakan selalu mencuci tangan sebelum menggunakan peralatan solekan mata. Elakkan menyentuh peralatan solekan dan kawasan muka dengan tangan yang kotor, kerana boleh meningkatkan risiko menyebarkan kuman dan bakteria dari tangan ke peralatan dan mata alat solek.

2. Perhatikan keadaan mata

Ketahui keadaan kesihatan mata sebelum menggunakan alat solek. Sekiranya mata anda mengalami kerengsaan, jangkitan, atau mata merah, elakkan menggunakan solek mata sebanyak mungkin agar keadaan mata tidak bertambah buruk.

Di samping itu, anda disarankan untuk lebih berhati-hati dalam memilih solekan mata dan mengelakkan produk yang mengandungi bahan berbahaya, seperti kohl yang terdapat dalam beberapa jenis. pelindung mata. Sebabnya, kohl mengandungi tahap plumbum yang tinggi.

3. Perhatikan tarikh luput alat solekan

Anda disyorkan untuk menukar alat solek anda, terutamanya solek mata, setiap 3 bulan. Tuliskan tarikh pertama kali anda membuka bungkusan untuk solekan, seperti maskara. Tujuannya adalah untuk mengetahui kapan membuang maskara bila sudah tamat tarikh luputnya.

4. Pilih alat solek yang selamat

Selain maskara, Pembayang mata dan peralatan solekan mata yang lain juga mungkin mengandungi merkuri sebagai pengawet.

Namun, anda tidak perlu risau semasa menggunakan Pembayang mataIni kerana Badan Pengawas Makanan dan Dadah Indonesia (BPOM) telah menetapkan batas aman untuk penggunaannya, yaitu 0,007 persen.

5. Pastikan penggunaannya betul

Pastikan alat solekan hanya digunakan untuk satu bahagian wajah. Ini bertujuan untuk mengurangkan penyebaran bakteria dari satu bahagian wajah ke bahagian lain. Contohnya, jangan gunakan sikat bibir untuk solek mata. Di samping itu, ikuti arahan penggunaan mengikut arahan pada pembungkusan.

Pada dasarnya, alat solek mata pada amnya mengandungi bahan-bahan yang selamat. Perkara yang paling penting adalah bagaimana anda menyimpan dan menjaga kebersihannya.

Sekiranya terdapat aduan kesakitan atau gatal-gatal dan bengkak di mata setelah menggunakan peralatan solekan mata, hentikan penggunaannya dengan segera. Ini boleh menjadi tanda alergi atau ketidaksesuaian dengan produk. Sekiranya kerengsaan mata tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.