Kehidupan yang sihat

Kelebihan Menonton Drama Korea untuk Kesihatan Mental

Drama Korea popular kerana kisahnya yang menarik. Tidak hanya menghiburkan, drama Korea juga membawa banyak manfaat untuk kesihatan mental, kamu tahu. Tidak hairanlah bahawa drama Korea semakin disukai oleh banyak orang, dari remaja hingga dewasa.

Menonton drama Korea mungkin telah menjadi hiburan harian bagi banyak orang. Ada orang yang menonton drama Korea di luar kesibukan mereka dan ada juga yang menonton untuk meluangkan masa atau hanya mencari hiburan.

Tidak hanya menghiburkan, menonton drama Korea juga mempunyai manfaat untuk kesihatan mental anda. Apa faedahnya?

Pelbagai Manfaat Menonton Drama Korea untuk Kesihatan Mental

Berikut adalah beberapa faedah menonton drama Korea untuk kesihatan fizikal dan mental anda:

1. Mengurangkan kegelisahan

Apabila anda merasa cemas, anda akan merasa gelisah dan sukar untuk menumpukan perhatian. Keresahan juga dapat membuat jantung berdegup kencang dan menyebabkan otot-otot badan terasa kaku dan tegang. Ini tentu membuat anda merasa tidak selesa.

sekarangSalah satu cara untuk mengatasi kegelisahan ini adalah dengan berehat. Terdapat pelbagai bentuk kelonggaran yang boleh anda lakukan, dan salah satunya ialah menonton rancangan televisyen atau hiburan, seperti drama Korea.

Sebenarnya, ada kajian yang menunjukkan bahawa menonton filem atau drama dapat membuat orang yang akan menjalani prosedur perubatan tertentu cenderung merasa lebih tenang dan kurang cemas. Ini menunjukkan bahawa drama Korea dapat dijadikan hiburan yang membuat anda merasa lebih santai.

2. Meredakan tekanan

Tekanan adalah keadaan biasa yang dialami oleh semua orang. Namun, jika tekanan mengganggu anda, cubalah berehat sebentar. Di antara waktu itu, anda dapat mengurangkan tekanan dengan menonton drama Korea.

Semasa menonton program hiburan, seperti drama Korea, tubuh akan mengeluarkan hormon dopamin dan endorfin. Kedua-dua hormon ini menjadikan mood anda lebih baik, sehingga tekanan dapat dikurangkan.

3. Melegakan masalah psikologi

Menonton filem bahkan telah digunakan sebagai kaedah terapi tambahan untuk menolong orang yang menghadapi masalah psikologi, seperti gangguan kecemasan, kemurungan, gangguan panik, fobia sosial, gangguan disformik badan, gangguan makan, dan trauma.

Namun, perhatikan juga jenis drama Korea yang anda tonton. Agar tidak membuat anda lebih gementar atau sedih, pilihlah drama Korea yang mempunyai unsur komedi untuk membuat anda ketawa dan berhibur.

4. Membina keyakinan diri

Adakah anda merasa kurang yakin ketika bercakap di khalayak ramai atau bertemu orang baru? Cuba tonton drama atau filem Korea dengan watak atau watak yang mempunyai masalah yang serupa dengan anda.

Apabila anda melihat watak yang bergelut dengan masalah yang mereka alami dan berjaya mengatasinya, secara tidak langsung anda membayangkan diri anda melakukan perkara yang sama. Dengan cara itu, keyakinan diri anda dapat muncul.

5. Menjadi lebih sedar tentang kesihatan mental

Drama Korea boleh digunakan sebagai media untuk mendidik anda dan masyarakat luas mengenai kesihatan mental. Ini dipicu oleh banyaknya drama Korea yang mengangkat cerita tentang orang yang mengalami gangguan mental dan bagaimana penghidap ini mengatasi keadaan yang mereka alami.

Kesan Negatif Menonton Drama Korea untuk Kesihatan Mental

Walaupun mempunyai banyak faedah, menonton terlalu banyak drama Korea boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan minda dan tubuh. Berikut adalah kesan negatif dari kebiasaan menonton drama Korea secara berlebihan:

Ketagih atau taksub

Menonton drama Korea sebenarnya boleh membuat anda terobsesi, sama ada dengan kisah drama itu sendiri atau dengan pelakon. Apabila anda taksub, anda mungkin sukar untuk berhenti memikirkannya atau bahkan tidak sabar untuk meneruskan cerita.

Ini secara tidak langsung boleh mempengaruhi keadaan emosi anda dan memberi kesan mengganggu aktiviti harian.

Lupakan persekitaran

Menonton drama Korea boleh membuat anda malas untuk melakukan aktiviti atau berinteraksi dengan orang lain, walaupun dengan keluarga anda sendiri. Sebenarnya, hubungan dan interaksi sosial anda dengan orang di sekitar anda masih penting untuk selalu dijaga.

Kurang tidur

Terlalu sibuk menonton drama Korea sering membuat anda rela bangun lewat dan mengurangkan waktu tidur. Sebenarnya, tabiat ini jelas tidak baik kerana dapat menurunkan daya tahan tubuh dan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, diabetes, dan tekanan darah tinggi.

Selain pelbagai keadaan di atas, menonton drama Korea terlalu lama juga boleh menyebabkan sakit belakang dan gangguan aliran darah kerana duduk terlalu lama.

Sekiranya anda suka menonton drama Korea, jangan lupa berehat, makan, dan cukup tidur. Jangan biarkan perkara yang membuat anda bahagia benar-benar mencetuskan masalah kesihatan dan memberi kesan buruk kepada kehidupan seharian anda.

Sekiranya anda merasa sangat ketagihan menonton drama Korea sehingga mengganggu aktiviti harian anda atau membuat anda malas untuk melakukan aktiviti anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikologi atau psikiatri untuk mencari jalan keluar.