Keluarga

Mari Ketahui Regresi Tidur Yang Boleh Membuat Bayi Bangun Tidur Semasa Tidur

Bayi yang kerap bangun ketika tidur nyenyak pada waktu petangmungkin mengalami regresi tidur. Walaupun adalah normal, regresi tidur boleh buat bayi lebih banyak lagicerewet. Namun, ada beberapa cara mudah yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayahbertenangmiliknya.

Istilah regresi tidur Ia digunakan untuk menggambarkan fasa ketika bayi kerap bangun ketika tidur dan sukar untuk tidur kembali. Regresi tidur biasanya dialami oleh bayi, tetapi juga boleh berlaku pada kanak-kanak sehingga usia 1.5 tahun. Secara amnya regresi tidur hanya sementara, iaitu sekitar 2-6 minggu.

Bahagian Tahap Perkembangan Fizikal dan Otak Bayi

Tidur regresi Ini berlaku pada salah satu tahap pertumbuhan dan perkembangan otak bayi yang cepat. Tahap ini akan mengganggu tahap hormon yang mengatur tidur di otak bayi, menyebabkan regresi tidur.

Lain daripada itu, regresi tidur Ia juga boleh disebabkan oleh faktor luaran, seperti tekanan, gigi, penyakit, perubahan aktiviti bayi, atau perjalanan jauh.

Pelbagai Cara Mengatasi Regresi Tidur

Keadaan regresi tidur Ini tidak membahayakan kesihatan bayi, tetapi mungkin mengganggu dan menguras tenaga Ibu dan Ayah. Berikut adalah beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengatasi regresi tidur pada bayi:

1. Buat jadual tidur biasa

Perkara pertama yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayah untuk diatasi regresi tidur pada bayi adalah membuat jadual tidur yang kerap. Ini dapat dilakukan dengan mengatur jadwal dan kebiasaan sebelum tidur, seperti mandi, minum susu, dan membaca kisah dongeng.

2. Biasakan bayi tidur di tempat tidurnya sendiri

Sebilangan ibu bapa mungkin merasa sukar untuk membiarkan bayi mereka tidur sendirian di atas katil tanpa dibawa. Tetapi sebenarnya, tidurkan anak anda sendirian di atas katil adalah cara yang berkesan untuk mengatasi regresi tidur.

Ibu dan Ayah boleh meletakkan si kecil di atas katil ketika dia mula mengantuk. Dengan cara itu, anak kecil anda akan dilatih untuk dapat tidur dengan cara mereka sendiri.

3. Matikan lampu semasa tidur

Selain membuat bayi tidur dengan lebih tenang, mematikan lampu ketika tidur juga berguna untuk mengatasi regresi tidur pada bayi. Ini kerana apabila anda bangun pada waktu malam dan melihat lampu mati, bayi secara automatik akan kembali tidur.

Pada waktu pagi ketika bayi bangun, jangan lupa untuk menyalakan lampu. Cahaya berguna untuk menghantar isyarat ke otak bayi untuk membantunya memahami kitaran tidur.

4. Bayi yang tenang

Semasa si kecil bangun di tengah tidur, bertenang dan tepuk badannya dengan lembut sehingga dia kembali tidur dengan nyenyak. Elakkan bercakap dengan si kecil, memeluknya, menyalakan lampu, atau melakukan perkara lain yang boleh membuatnya terjaga sepenuhnya.

5. Hadkan penggunaan alat

Bagi sebilangan ibu bapa, alat adalah salah satu alat yang digunakan untuk membuat bayi gembira dan tidak cerewet. Walau bagaimanapun, penggunaan berlebihan alat Ia sebenarnya boleh mengganggu kualiti dan corak tidur bayi. Jadi, ayuh, had penggunaan alat pada bayi, terutamanya pada waktu malam sebelum tidur.

Regresi tidur Ini adalah fasa normal yang dilalui oleh bayi. Walau bagaimanapun, Ibu dan Ayah harus segera memeriksa Si Kecil kepada pakar pediatrik sekiranya regresi tidur terjadi berlarutan, membuatnya kurang tidur, apalagi menyebabkan masalah kesihatan.