Keluarga

Inilah Sebab Mengandung dan Mempunyai Kembar adalah Menyenangkan

Ketika doktor mengatakan bahawa anda membawa anak kembar, bagaimana perasaan anda? Gembira atau takut? Tenang, Ibu, mengandung dan mengandung anak kembar memang menggembirakan, kamu tahu!

Adalah normal untuk merasa bimbang mempunyai anak kembar. Macam mana boleh jadi. Ini mungkin kerana anda pernah mendengar bahawa membawa kembar lebih berisiko mengalami komplikasi semasa hamil. Ini tidak salah, tetapi jangan hanya fokus pada perkara negatif, Ibu. Cuba lihat sisi yang menyeronokkan.

Beberapa sebab untuk hamil dan mengandung anak kembar adalah sesuatu yang menyeronokkan

Terdapat banyak sebab mengapa hamil dan mengandung anak kembar adalah sesuatu yang menyeronokkan. Itulah sebabnya, tidak sedikit ibu yang mahukan anak kembar. Perkara istimewa mengenai mengandung dan membesarkan anak kembar adalah:

1. Pengalaman yang tidak dapat dilupakan

Mengandung anak kembar boleh menjadi saat yang tidak dapat dilupakan, kamu tahu. Memikirkan bahawa terdapat dua janin yang berkembang di rahim ibu anda dapat memberikan kebahagiaan anda sendiri, betul? Semasa anda mengandung anak kembar, anda dapat merasakan bayi menendang perut lebih awal daripada kehamilan tunggal.

Selain itu, pengalaman melihat dua atau lebih denyutan jantung melalui monitor ultrasound, melihat dua janin tumbuh dan berkembang di rahim, dan meneka jantina kembar yang sedang tumbuh pasti akan memberi kesan mendalam kepada anda.

2. Mencari nama menjadi detik menarik

Sejak mengetahui mereka mengandung anak kembar, tentu saja Ibu dan Ayah mula memikirkan pelbagai nama yang sesuai untuk si kembar, betul? Mencari nama hanya untuk satu bayi memang menarik, terutamanya untuk dua, tiga, bahkan empat bayi.

3. Mempunyai sepasang bayi pada satu masa

Sekiranya sebilangan ibu bapa menantikan kehadiran bayi perempuan atau anak lelaki, anda juga bernasib baik jika kehamilan kembar ini adalah kembar tidak sama atau kembar persaudaraan. Pada satu masa, anda mungkin mempunyai bayi perempuan dan anak lelaki pada masa yang sama. Wah, menyeronokkan, ya!

4. Memburu pernak-pernik memang menyeronokkan

Sebelum waktu penghantaran untuk Si Kembar tiba, Ibu dan Ayah akan berbelanja untuk keperluan mereka, betul? sekarang, memburu pernak-pernik ini akan menyeronokkan, kamu tahu. Ibu dan Ayah akan bersenang-senang menyusun pakaian, tempat tidur, mainan, dan juga kasut yang menggemaskan untuk dua anak sekaligus.

5. Seronok menyaksikan perkembangan bayi

Menonton perkembangan kembar sangat menyeronokkan kamu tahu, Roti. Mereka akan belajar merangkak, berjalan, mengoceh, dan bermain bersama. Anda juga dapat menyaksikan bahawa kembar mempunyai keperibadian yang sangat berbeza.

6. Bangga kerana dapat melahirkan lebih dari satu anak

Terdapat kebanggaan tertentu kerana dapat mengandung, melahirkan, dan membesarkan anak kembar, walaupun kadang-kadang ibu juga merasa terbeban dengan merawatnya.

7. Sambut ulang tahun sekali sahaja

Mempunyai anak kembar membuat anda menjimatkan wang semasa menyambut ulang tahun kelahiran. Anda hanya perlu mengadakan satu pesta ulang tahun untuk dua anak sekaligus.

Mengandung dan mempunyai anak kembar adalah anugerah dari Tuhan. Selalu lakukan pemeriksaan berkala kepada doktor semasa mengandung, agar kesihatan ibu dan anak kembar dipantau.

Ketika mereka dilahirkan, pasti akan ada cabaran baru, kerana membesarkan anak kembar bukanlah perkara yang mudah. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk meminta bantuan Ayah untuk berkongsi tugas menjaga Si Kembar, Ibu.