Kehidupan yang sihat

Jangan Tertekan, Inilah Cara Mengatasi Krisis Pada 20-an Anda

Adakah anda berusia 20-an sering cemburu dengan rakan sebaya anda yang sudah dapat mencapai impian mereka? Atau kamupernah berasa kecewa dan bosan dengan kehidupan yang anda jalani sekarang? Sekiranya ya, kemungkinannya adalah kamu mengalami krisis pada usia 20-an.

Krisis pada usia 20-an atau krisis kehidupan suku adalah keadaan yang menggambarkan kekeliruan atau kekeliruan seseorang berusia 20-an dalam menentukan arah dan keputusan dalam kehidupan. Yang biasanya membuat anda bingung atau kesal adalah kerjaya, pasangan, dan pencarian identiti.

Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak ditangani dengan bijak, krisis pada usia 20-an kadang-kadang boleh menyebabkan kemurungan.

Cara Menghadapi Krisis 20-an

Krisis pada usia 20-an biasanya dicetuskan dengan tidak mempunyai matlamat hidup dan impian yang tidak realistik untuk dicapai.

Terdapat beberapa cara untuk menangani krisis pada usia 20-an:

1. Berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain

Melihat rakan sebaya anda mempunyai pekerjaan di pejabat besar atau berprestij, rakan kongsi yang baik, atau rakan yang kelihatan senang dan telah mengembara di dunia, tidak jarang bagi anda yang berusia 20-an untuk membandingkan diri anda dan bimbang tentang jalan hidup anda. Sebenarnya, setiap orang mempunyai cara hidup dan masa mereka sendiri.

Jadi, mulai sekarang berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain dan terlalu memikirkan pendapat orang lain. Mulailah mengetahui apa yang anda mahukan dalam hidup dan temui potensi anda sebanyak mungkin.

2. Cari tujuan hidup anda

Mempunyai tujuan dalam hidup akan menjadikan anda lebih bersemangat dalam menjalani kehidupan. Di samping itu, mempunyai tujuan hidup yang jelas akan membuat anda lebih menghargai diri sendiri.

3. Tukar keraguananda menjadi tindakan positif

Daripada menjadi bingung dan ragu dalam menjalani kehidupan, lebih baik mengubah perasaan ragu-ragu atau kesedihan itu menjadi tindakan positif. Contohnya, apabila anda ragu-ragu dan tidak merasa selesa dengan pekerjaan anda, seboleh-bolehnya cari tahu apa alasan anda tidak merasa di rumah, kemudian hadapi dan selesaikan dengan cara yang baik.

Anda juga dapat mengubah rasa tidak selesa dan keraguan anda menjadi tindakan positif, seperti membaca buku kegemaran anda, menghadiri acara yang menarik minat anda, atau membuat projek kecil dengan rakan-rakan.

Penulisan juga boleh dilakukan untuk membantu mengubah keraguan anda. Anda boleh menuliskan perkara-perkara yang menjadi keraguan anda dalam sehelai kertas. Pada sehelai kertas lain, anda boleh menulis tindakan atau pilihan penyelesaian positif yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keraguan ini.

4. Kelilingi diri anda dengan orang-orang yang dapat menyokong anda

Sekiranya penyebab krisis berusia 20-an adalah impian dan matlamat yang ingin anda capai, maka anda boleh berusaha lebih keras untuk mencapai impian anda. Anda juga harus berada di sekitar orang yang dapat memberi inspirasi, sokongan, dan menjadikan anda orang yang lebih baik dan kreatif.

Anda juga boleh datang ke acara yang sesuai dengan hobi anda atau menggunakan media sosial untuk mencari orang yang berminat dengan anda.

Mengalami krisis pada usia 20-an boleh menjadi pengalaman yang tidak menyenangkan dan tertekan. Namun, jadikan ia satu cabaran dan jangan lupa untuk menjaga dan mencintai diri sendiri. Selain melakukan beberapa perkara di atas, anda juga boleh berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk membantu anda mengatasi krisis pada usia 20-an.