Keluarga

Ibu, mari kita ketahui tahap bayi belajar mencengkam

Ibu, mengajar bayi untuk mencengkam sebenarnya dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangannya, kamu tahu. Sebabnya, kemampuan mencengkam akan membolehkan bayi mengenali, belajar, dan memahami segala yang ada di sekitarnya.

Menggenggam adalah kemampuan bayi dilahirkan. Namun, itu tidak bermaksud bahawa bayi itu segera mahir untuk memahami sesuatu sejurus selepas kelahiran.

Memerlukan sekurang-kurangnya 1 tahun untuk bayi mengembangkan kemampuan untuk mengambil atau mencengkam objek tertentu dengan baik dan tangkas.

Keupayaan Genggaman Bayi Berdasarkan Umur

Apabila mereka semakin tua, keupayaan bayi untuk memahami juga akan berkembang. Berikut adalah peringkat perkembangan kemampuan menggenggam bayi mengikut usia:

Umur 0 - 2 bulan

Semasa kelahiran, bayi sebenarnya sudah mempunyai refleks untuk dipahami. Setiap kali telapak tangannya disentuh, bayi akan mencengkamnya menggunakan jari kelingkingnya. Walau bagaimanapun, refleks ini akan berkurang dan mula hilang ketika bayi berusia 2 bulan.

Umur 3- 4 bulan

Sekiranya sebelumnya tangan bayi mencengkam lebih banyak, memasuki usia 3 bulan, tangan bayi akan lebih kerap dibuka kerana dia baru menyedari bahawa tangan tersebut adalah bahagian badannya.

Kesedaran ini akan membuatnya lebih ingin tahu untuk meneroka, termasuk menghisap jarinya, mengepalkan penumbuknya, atau berusaha mencapai perkara yang dia mahukan. Apabila Ibu memberikan barang yang diinginkan oleh Si Kecil, dia sudah dapat menyimpannya untuk beberapa saat.

Ketika bayi berusia 4 bulan, dia mula dapat mengambil benda besar. Contohnya blok mainan, boneka, atau kereta mainan. Namun, dia masih sukar untuk mencengkam benda-benda kecil, seperti kacang atau gula-gula.

Walau bagaimanapun, kemampuan ini akan berkembang apabila keupayaan bayi untuk mengawal jarinya meningkat.

Umur 5- 8 bulan

Bayi berumur 5-7 bulan sudah mula belajar duduk dan semakin mahir menggunakan tangan mereka. Pada usia ini, bayi akan lebih aktif dalam mencari objek yang menarik perhatiannya dan mula memindahkan objek dari satu tangan ke tangan yang lain.

Apabila si kecil mencapai usia 8 bulan, disarankan agar anda mengawasinya dengan lebih dekat ketika dia bermain. Ini kerana bayi berusia 8 bulan mula menggigit dan memasukkan barang ke mulutnya dengan kerap.

Umur 912 bulan

Pada usia ini, bayi sudah mulai dapat mengambil pelbagai jenis objek dengan tangan mereka, walaupun kadang-kadang mereka masih menghadapi kesukaran. Biasanya, apabila bayi berjaya mendapatkan objek yang menarik perhatiannya, dia akan memberikannya kepada ibu bapanya.

Di samping itu, bayi juga mula mengawal jari mereka dan berusaha mencapai objek kecil di sekitarnya. Apabila anak anda dapat melakukan ini, anda boleh mengajar mereka makan sendiri dengan memberikan buah atau buah makanan jari ke tangannya.

1 tahun ke atas

Apabila memasuki usia 13 bulan, bayi akan mula berminat menyusun objek di sekitarnya. Dia juga mungkin suka memukul barang-barang di sekitar.

Hanya ketika dia berusia 15 bulan, bayi akan mula berminat untuk menulis alat dan suka mencoret-coret. Pada peringkat ini, anda dapat memberikan krayon si kecil sehingga dia dapat belajar mengenali warna.

Petua untuk Menyokong Keupayaan Pegangan Bayi

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan untuk merangsang kemampuan bayi untuk menangkap objek:

1. Beri mainan

Sediakan mainan yang menarik dan selamat untuk disentuh dan dipegang oleh si kecil anda. Di samping itu, pilih mainan dengan pelbagai bentuk dan saiz.

Letakkan mainan di tempat yang mudah dijangkau oleh anak kecil anda dan berikan sokongan sehingga dia dapat mencapainya. Aktiviti ini juga dapat melatih pergerakan badan dan tangan anak kecil anda.

Apabila anak kecil anda berusia 3 bulan, anda boleh melatihnya untuk bergerak lebih banyak dengan meletakkannya di atas tikar lembut, kemudian menggantung mainan atau objek yang menarik perhatiannya. Ini dapat membuatkan anak kecil anda berminat menggerakkan anggota badan mereka untuk mencapai objek.

2. Mainkan ekspresi wajah

Bermain ekspresi wajah juga dapat merangsang bayi untuk melatih jari mereka. Caranya adalah dengan menunjukkan wajah anak anda yang berbeza dan dia mungkin berminat menyentuh wajah anda dengan jarinya.

3. Baca buku

Menyokong kemampuan mencengkam bayi juga boleh dilakukan dengan membaca buku. Walaupun mereka tidak dapat memahami apa yang anda katakan, anak kecil anda akan suka menggunakan tangan mereka untuk membalik halaman buku ini.

4. Beri makanan ringan

Semasa anak kecil anda berumur 9 bulan, beri dia makanan yang boleh ditahan dan dimakan sendiri. Dengan cara ini, si kecil dapat belajar mencubit atau mengambil makanan dengan jarinya untuk dimasukkan ke dalam mulutnya.

Setiap bayi unik dalam pertumbuhan dan perkembangan mereka. Kemampuan menggenggam satu bayi boleh berbeza dengan kemampuan bayi lain seusianya, terutama bayi pramatang. Tahap perkembangan bayi pramatang biasanya lebih lambat atau ketinggalan jika dibandingkan dengan bayi jangka panjang.

Walaupun begitu, jika cengkaman si kecil anda lemah dan tidak dapat mencapai objek ketika berumur 4 bulan, belum dapat mencapai objek berdekatan ketika berusia 6 bulan, atau belum dapat memindahkan objek dari dari satu tangan ke tangan yang lain ketika berusia 9 bulan, anda harus memeriksa anak kecil anda kepada pakar pediatrik untuk memastikan tidak ada masalah dengan kesihatan atau perkembangannya.