Keluarga

Inilah sebab mengapa bayi bangun pada waktu malam

Ada kalanya bayi kerap bangun pada waktu malam. Sekiranya ini berlaku secara berterusan, Ibu dan Ayah juga tidak dapat tidur dan tentu saja ini tidak baik untuk kesihatan. Oleh itu, penting untuk mengetahui punca anak kecil anda bangun pada waktu malam, agar Ibu dan Ayah dapat mengatasinya.

Biasanya, bayi akan tidur lebih lama pada waktu malam dan bangun ketika pagi tiba. Namun, sebilangan bayi menghadapi masalah untuk tidur nyenyak dan kerap bangun pada waktu malam.

Walaupun mereka tidak selalu menangis, bayi yang bangun pada waktu malam masih memerlukan perhatian Ibu, jadi Ibu atau Ayah mesti bergilir menemani mereka. Oleh itu, adalah lebih baik sekiranya Ibu dan Bapa mengetahui punca Si Kecil bangun.

5 Punca Bayi Selalunya Bangun Pada Waktu Malam

Terdapat beberapa sebab mengapa bayi anda bangun pada waktu malam yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Lapar

Satu tanda bahawa bayi lapar adalah bangun ketika dia sedang tidur. Sebenarnya, menangis sebenarnya adalah petanda bahawa dia sangat lapar. Apabila rasa lapar masih ringan, bayi akan bangun dan menunjukkan tanda-tanda lain, seperti menghisap tangannya atau berusaha mencapai payudara anda.

Secara amnya, bayi yang hanya diberi susu ibu akan mudah lapar berbanding bayi yang minum susu formula. Sebabnya adalah kerana susu ibu lebih mudah dicerna, maka perut bayi akan cepat kosong dan "minta" untuk diisi semula.

Agar tidak kerap bangun pada waktu malam kerana anda lapar, anda perlu mencatat tabiat makan bayi anda, terutama pada waktu malam. Tujuannya adalah agar ibu dapat memberi susu sebelum si kecil mula bangun kerana dia lapar.

2. Sejuk

Apabila berasa sejuk, bayi yang tertidur pada waktu malam mungkin bangun dan sukar untuk tidur kembali. Oleh itu, Ibu perlu memperhatikan pengaturan suhu bilik agar Si Kecil tidak merasa sejuk. Sekiranya dia menangis, anda boleh menggunakan kaedah kanguru untuk menenangkannya.

Sekiranya bilik anak anda menggunakan penghawa dingin, tetapkan suhu AC sekitar 23-25o Celsius. Selepas itu, letakkan si kecil dengan pakaian kapas. Sekiranya diperlukan, anda boleh menambah selimut nipis untuknya. Anda juga boleh menggunakan ciri pemasa (pemasa) supaya penghawa dingin dapat dihidupkan atau dimatikan secara automatik pada jam-jam tertentu.

3. Lampin penuh

Apalagi bayi, kita pasti tidak akan merasa selesa jika kita harus tidur basah. Oleh itu, wajar bagi bayi untuk bangun dan menangis ketika lampinnya penuh, terutamanya jika cadar juga basah.

Oleh itu, penting bagi anda untuk memeriksa lampin anak kecil anda secara berkala, terutamanya jika dia sering memberi makan setiap 2-3 jam.

4. Kitaran tidur yang tidak teratur

Tidak semua bayi mempunyai kitaran tidur biasa, terutama bayi baru lahir. Bayi yang baru lahir umumnya tidak dapat mengenali perbezaan antara pagi dan malam, jadi mereka mungkin bangun pada waktu malam tanpa sebab tertentu dan tertidur lagi pada waktu pagi.

Ini tentu saja dapat membebankan ibu, kerana waktu tidur si kecil dan ibu bertentangan. Oleh itu, penting bagi Ibu untuk memperkenalkan perbezaan waktu kepadanya dengan melakukan beberapa aktiviti rutin sebelum tidur, misalnya mematikan lampu, menyusu, atau menyanyikan lagu.

5. Sakit

Apabila mereka merasa tidak selesa dengan keadaan badan mereka, misalnya kerana mereka sakit, tumbuh gigi, atau demam selepas imunisasi, bayi mungkin bangun pada waktu malam dan menjadi rewel. Ini adalah perkara biasa yang berlaku pada bayi.

Namun, penting bagi ibu untuk mengetahui punca kesakitan yang dialami oleh Si Kecil, agar dia dapat rawatan yang tepat.

Ini adalah beberapa sebab mengapa bayi sering bangun pada waktu malam. Dengan mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu bingung ketika menghadapi anak kecil anda yang tiba-tiba bangun pada waktu malam.

Tidur adalah momen penting untuk merehatkan badan untuk semua orang, termasuk bayi. Satu kajian menunjukkan bahawa tidur yang cukup pada bayi sangat bermanfaat untuk proses pertumbuhan dan sistem imun.

Oleh itu, jika semua kaedah yang anda gunakan tidak mempengaruhi corak tidur anak anda, adalah penting bagi anda untuk segera berjumpa doktor untuk mengetahui rawatan yang tepat.