Kesihatan

Sekiranya selesema disertai oleh gejala ini, segera bawa anak berjumpa doktor

Untuk mengatasi selesema pada kanak-kanak, anda sebenarnya boleh melakukan rawatan sederhana di rumah. Cuma, ada beberapa keadaan yang menyebabkan selesema pada anak anda memerlukan rawatan khas dari doktor.

Selsema pada kanak-kanak lebih kerap berlaku. Walaupun dalam satu tahun, seorang kanak-kanak boleh mengalami selesema hingga 8-10 kali. Ini berlaku kerana sistem imun tidak matang sepenuhnya.

Semasa anak kecil anda demam, dia dapat mengalami beberapa keadaan, seperti bersin, hidung tersumbat, dan demam rendah. Keadaan ini secara amnya bertambah baik dalam 5-7 hari.

Namun, jika simptom selesema berterusan lebih dari 10 hari, anda harus berjumpa dengan si kecil kepada doktor. Di samping itu, terdapat juga beberapa keadaan lain yang perlu dibawa ke doktor.

Gejala Selsema pada Kanak-kanak Yang Memerlukan Perhatian Doktor

Selain selesema yang berlangsung lama, ibu bapa juga disyorkan untuk memeriksa anak kecil anda kepada doktor jika selesema pada anak disertai dengan gejala berikut:

1. Demam tinggi

Demam tinggi semasa selesema boleh menunjukkan kanak-kanak mengalami jangkitan. Ibu dinasihatkan untuk membawa anak kecil anda ke doktor sekiranya dia mengalami:

  • Demam dengan suhu lebih daripada 38 ° C selama lebih dari 2 hari.
  • Demam mencapai 40 ° C atau lebih.
  • Demam tidak turun, walaupun selepas pemberian ubat, seperti parasetamol.
  • Demam disertai dengan menggigil (badan terasa panas tetapi menggigil dengan sejuk).

Walaupun demamnya tidak tinggi dan tidak mempunyai ciri-ciri di atas, si kecil anda masih perlu dibawa ke doktor sekiranya dia berusia di bawah 2 tahun.

 2. Susah bernafas

Ketika demam, si kecil mungkin mengalami sedikit kesukaran bernafas kerana jumlah lendir di hidung. Namun, berhati-hatilah jika anak kelihatan sesak nafas, bernafas dengan suara mengi, atau kelihatan seperti sakit di dada ketika bernafas.

Sekiranya selesema pada anak disertai dengan tanda-tanda ini, anak harus segera diperiksa oleh dokter, kerana itu mungkin merupakan tanda penyakit lain, seperti asma atau radang paru-paru.

3. Nampak sangat lemah dan lesu

Adalah wajar bahawa kanak-kanak yang sakit menjadi lebih malas untuk bermain. Tetapi jika anak anda kelihatan letih, lemah, lesu, dan terus mengantuk, anda perlu berwaspada.

Sekiranya anak anda mengalami gejala ini semasa selesema, anda harus berjumpa doktor, kerana dia mungkin memerlukan rawatan khas. Terutama jika gejala kelemahan juga disertai dengan tanda-tanda dehidrasi, seperti mulut kering dan kencing yang jarang.

4. Tidak mahu makan atau minum

Selera makan anak kecil anda mungkin berkurang semasa selesema, tetapi dia perlu terus makan sehingga tubuhnya dapat melawan penyebab penyakit dan cepat sembuh. Sekiranya dia terus menolak makan dan minum, malah muntah setiap makanan dan minuman yang masuk, Ibu perlu membawanya ke doktor.

Sebagai tambahan kepada simptom di atas, anda juga perlu berwaspada sekiranya si kecil kelihatan gelisah dan gelisah daripada biasa. Cuba periksa sama ada dia merasa sakit pada bahagian badan tertentu. Ada kemungkinan anak anda mungkin merasa sakit di kepala atau telinganya kerana komplikasi akibat selesema, dan keadaan ini memerlukan rawatan dari doktor.

Mengendalikan Selsema pada Kanak-kanak oleh Doktor

Perkara pertama yang akan dilakukan oleh doktor ketika si kecil dibawa untuk rawatan dengan keluhan selesema adalah dengan menanyakan sejarah gejala dan kesihatan anak, serta rawatan yang telah diberikan di rumah. Kemudian doktor akan mengesahkan keadaan anak melalui pemeriksaan fizikal. Ujian tambahan, seperti sinar-X atau ujian alergi, mungkin juga dilakukan jika dianggap perlu.

Seterusnya, pakar pediatrik akan memberikan rawatan untuk selesema dalam bentuk ubat oral atau semburan hidung, yang berfungsi untuk meredakan gejala selesema dan melegakan pernafasan si kecil. Semasa rawatan, anda boleh melakukan rawatan di rumah untuk mempercepat proses penyembuhan.

Anda perlu memastikan anak anda mendapat rehat yang cukup, memberinya lebih banyak minum, dan memandikannya dengan air suam. Untuk membuat si kecil merasa lebih selesa sehingga mereka dapat berehat dan tidur dengan nyenyak, anda boleh menggunakan balm khas untuk badannya.

Pilih produk balsam yang diperbuat daripada bahan semula jadi, seperti chamomile dan kayu putih. Kedua-dua ramuan ini dapat memberikan kesan menenangkan, sambil membantunya bernafas dengan lebih mudah.

Ibu digalakkan untuk terus menemani Si Kecil, sambil mengawasi perkembangan keadaannya. Sekiranya gejala selesema anak anda tidak membaik, atau bertambah buruk, jangan ragu untuk membawanya kembali ke doktor.