Kesihatan

Bolehkah Eucalyptus Menyembuhkan COVID-19?

Baru-baru ini, maklumat menyebarkan bahawa kayu putih dapat menyembuhkan pesakit COVID-19. Adakah benar tumbuhan ini mampu melawan virus Corona? Dapatkan jawapannya di sini supaya anda lebih bijak dalam menjawab berita tersebut.

Gunakan kayu putih sebagai ubat tidak asing lagi. Eucalyptus Ia telah lama digunakan dalam dunia perubatan. Penyelidikan baru-baru ini bahkan menunjukkan bahawa tumbuhan ini mempunyai sifat sebagai antibakteri, antijamur, antivirus, anti-radang, antioksidan, dan anti-nyeri.

Eucalyptus Bolehkah Merawat COVID-19, Mitos atau Fakta?

Dalam perubatan herba, kayu putih dipercayai berkesan untuk merawat pelbagai penyakit, seperti asma, sinusitis, bronkitis, gingivitis. Tumbuhan ini juga dapat digunakan sebagai pembersih luka dan mengawal kadar gula dalam darah.

Untuk dijadikan ubat, daun kayu putih mesti dikeringkan terlebih dahulu. Setelah kering, daun akan melalui proses penyulingan untuk menghasilkan minyak. Kemudian, minyak ini biasa digunakan sebagai ubat herba.

Walaupun kayu putih sering digunakan dalam perubatan herba untuk merawat penyakit di atas, penggunaannya kayu putih untuk merawat penyakit COVID-19 yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2 belum terbukti.

Minyak eucalyptus mengandungi sebatian aktif yang dinamakan kayu putih. Sebatian ini dianggap dapat menghambat aktiviti Mpro, enzim dalam virus Corona yang berperanan dalam proses pembiakannya. Dengan menghambat enzim ini, pertumbuhan virus Corona juga dihambat.

Walaupun teori itu kelihatan meyakinkan, penyelidikan pada skala yang lebih besar masih diperlukan untuk mengesahkannya. Di samping itu, keberkesanan sebatian kayu putih dalam tubuh manusia juga tidak begitu jelas.

Amaran untuk Penggunaan Ubat Herba untuk Merawat COVID-19

Tidak ada kajian yang mengungkapkan dengan pasti bahawa tumbuhan tertentu dapat menyembuhkan jangkitan yang disebabkan oleh virus Corona. Oleh itu, anda perlu lebih kritikal dan berhati-hati jika anda ingin mengambil ubat-ubatan herba yang mendakwa dapat menyembuhkan COVID-19. Pastikan anda berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan sebarang ubat, termasuk ubat herba.

Tidak semua ubat-ubatan herba selamat untuk dimakan, terutama jika mereka tidak lulus ujian dari pemerintah. Anda juga perlu berhati-hati jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu atau mengambil jenis ubat tertentu secara berkala.

Ubat-ubatan herba boleh digunakan untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan secara tidak langsung dapat mencegah berlakunya COVID-19. Walaupun begitu, terus lakukan usaha pencegahan asas COVID-19, seperti mencuci tangan, tidak menyentuh wajah anda dengan tangan yang tidak dicuci, menggunakan jarak fizikal, serta memakai topeng dalam setiap aktiviti, terutama di tempat awam.

Sekiranya anda merasa tidak sihat atau mengalami aduan yang serupa dengan gejala awal COVID-19, segera mengasingkan diri dan berjumpa doktor untuk mendapatkan arahan. Anda boleh menggunakan aplikasi ALODOKTER untuk: berbual secara langsung dengan doktor atau membuat temu janji dengan doktor di hospital.