Keluarga

Ini adalah Petua untuk Mengatasi Anak yang Berpotensi

Menghabiskan masa setiap hari dengan ibu dapat menjadikan anak mengandung, kamu tahu. Sekiranya dibiarkan, aktiviti anda akan lebih terhad dan si kecil anda akan menangis dengan senang ketika anda tidak berada di sisinya. Jadi, bagaimana menyelesaikannya?

Oleh kerana si kecil masih dalam kandungan hingga beberapa tahun pertama hidupnya, tidak dapat dinafikan bahawa ibu memainkan peranan besar dalam membesarkannya. Hampir semua masa dan perhatian Ibu ditumpukan kepadanya.

Atas sebab ini, wajar bagi Ibu untuk menjadi orang yang sangat diidolakan dan disayangi oleh Little One, sehingga dia tidak mahu berpisah dari sisi Ibu dan terus melekat padanya sepanjang hari. Pada kanak-kanak lelaki, kepuasan terhadap ibu mereka juga boleh menjadi tanda kompleks Oedipus.

Garis Cara untuk Mengatasi Anak yang Berpotensi

Sebenarnya, adalah perkara biasa bagi seorang anak untuk bersikap posesif dan ingin menghabiskan masa dengan ibunya. Macam mana boleh jadi. Keadaan ini boleh berlaku kerana dia merasa sangat selesa dan aman di samping ibunya, jadi dia tidak mahu ditinggalkan sendirian walaupun sebentar.

Namun, ini pasti tidak baik jika dibiarkan begitu sahaja. Sentiasa mengikut kehendak anak juga tidak dibenarkan, kamu tahu, Roti. Di samping itu, jika sifatnya yang berpengaruh terus berlanjutan sehingga dia dewasa, kelak Si Kecil akan merasa sukar untuk berdikari tanpa pertolongan Ibu.

sekarangBerikut adalah beberapa petua untuk menangani anak yang mengandung:

1. Beri kefahaman

Salah satu cara untuk menangani anak-anak yang berpotensi mengandung adalah dengan memberi mereka pemahaman. Apabila anda harus melakukan sesuatu yang mengganggu anda, seperti memasak atau mandi, sangat penting anda menerangkan apa yang harus anda lakukan.

Walaupun mereka masih kecil, anak-anak dapat memahami apa yang ibu mereka katakan, Macam mana boleh jadi. Oleh itu, cuba beritahu si kecil anda berulang kali dalam ayat mudah, supaya dia dapat memahami.

2. Alihkan perhatiannya

Mempunyai anak yang mengandung sering membuat ibu terpaksa menahan kencing. Seorang anak yang sedang mengandung akan ribut atau menangis walaupun si ibu hanya pergi ke bilik mandi sebentar. Sebenarnya, tidak sedikit anak yang terpaksa mengikut ibu mereka ke bilik mandi, kamu tahu.

sekarangOleh itu, agar tumpuan si kecil tidak lagi kepada ibu, ibu dapat mengalihkan perhatiannya, misalnya dengan memberinya mainan atau membaca buku. Selepas itu, anda boleh tergesa-gesa melakukan perkara yang perlu anda lakukan.

3. Beri anak tugas kecil

Sifat berpose boleh timbul kerana anak merasakan bahawa dia tidak dapat melakukan apa-apa tanpa ibunya. sekarangAnda boleh mengubah corak pemikiran ini dengan menjadikan anak kecil anda berdikari. Beri dia tugas-tugas kecil, seperti merapikan mainannya atau hanya meletakkan barang di atas meja sebelum makan malam.

Setelah dia melakukan pekerjaan yang anda minta, jangan lupa memujinya atas apa yang telah dilakukannya. Dengan cara itu, si kecil anda akan menyedari bahawa dia dapat melakukan sesuatu sendiri tanpa perlu selalu bersama anda.

4. Jangan lupa mengucapkan selamat tinggal

Anak yang mengandung tidak akan membiarkan ibunya pergi ke suatu tempat tanpa membawanya. Agar anak anda memahami bahawa anda harus meninggalkannya dan pergi ke suatu tempat, adalah mustahak untuk mengucapkan selamat tinggal kepadanya sebelum anda meninggalkan rumah dan memberitahunya bila anda akan kembali.

Sekiranya si kecil menangis, cubalah menenangkannya terlebih dahulu. Agar anda tidak terlambat, ucapkan selamat tinggal beberapa jam sebelum pergi, atau sehari sebelumnya.

Beri kefahaman bahawa Ibu harus meninggalkan rumah, misalnya, pergi membeli-belah dan dia tidak boleh ikut, terutama di tengah wabak seperti sekarang. Anda juga boleh meminta bantuan ayah, pengasuh, atau ahli keluarga anda yang lain untuk menjaga anak anda ketika anda tiada.

Berurusan dengan anak yang mengandung ibu tidak mudah dan memerlukan banyak kesabaran. Namun, itu tidak bermaksud sifat ini tidak dapat diubah.

Sekiranya anda telah melakukan petua di atas tetapi bayi anda masih tidak mahu berpisah dari anda atau bahkan menunjukkan reaksi yang berlebihan ketika dibiarkan, misalnya, melanggar sesuatu atau mencederakan dirinya sendiri, ada baiknya anda berjumpa doktor atau psikologi untuk mendapatkan arah yang betul.