Kehidupan yang sihat

3 Pilihan Menu Makan Siang yang Sihat untuk Pejabat

Bosan dengan menu makan tengah hari pejabat yang sama? Masa untuk membawa makan tengah hari anda sendiri. Selain mesra di dompet, bekalan yang anda masak sendiri juga lebih sihat dan dijamin bersih. Tiga menu di bawah ini boleh menjadi idea makan tengah hari anda untuk dibawa ke pejabat.

Walaupun anda sibuk dengan tumpukan kerja di pejabat, anda tetap tidak boleh melewatkan waktu makan tengah hari anda. Sama seperti sarapan, makan tengah hari juga penting untuk kesihatan anda, kamu tahu. Makan tengah hari yang sihat akan memberi anda tenaga untuk sepanjang hari sehingga anda tidak perlu lagi snek.

Bukan hanya kenyang, makan tengah hari juga mesti berkhasiat

Semasa menyediakan bekalan yang akan anda bawa ke pejabat, perhatikan kebersihan bahan dan peralatan memasak anda. Selain itu, anda juga harus memperhatikan kandungan nutrien dalam setiap bahan makanan yang akan anda proses.

Dua nutrien penting dalam makan tengah hari anda adalah protein dan serat. Kenapa? Protein memerlukan masa lebih lama untuk dicerna. Dengan cara itu, anda akan merasa kenyang lebih lama, bahkan sehingga waktu bekerja berakhir.

Tambahan, protein mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, termasuk membangun otot, meningkatkan metabolisme, dan membentuk antibodi sehingga tubuh anda tidak mudah sakit. Protein juga membentuk banyak komponen darah penting, seperti hemoglobin.

Kemudian, mengapa serat? Makan tengah hari yang kaya dengan serat juga boleh menjadi sumber tenaga yang tahan lebih lama untuk anda. Sebabnya sama dengan protein, serat juga dapat membuat anda kenyang lebih lama. Selain itu, pengambilan serat juga dapat menstabilkan kadar gula dalam darah dan mencegah sembelit.

Ini adalah menu makan tengah hari sihat yang mudah dibuat

Sekiranya waktu anda di waktu pagi terhad, anda masih boleh Macam mana boleh jadi buat persediaan praktikal dan kekal sihat. Berikut adalah pilihan menu makan tengah hari untuk pejabat yang boleh anda buat:

Roti gandum dengan pengisian

Roti gandum utuh sesuai untuk makan siang yang sihat kerana mengandungi banyak serat, protein, vitamin B, antioksidan, dan mineral. Untuk pengisiannya, anda boleh mencuba alpukat. Buah hijau ini rendah gula, kaya serat, dan pelbagai vitamin dan mineral.

Gabungan kedua-dua bahan makanan ini bukan sahaja dapat membuat anda kenyang hingga ke petang, tetapi juga dapat membantu menurunkan berat badan, kamu tahu. Sekiranya boleh, anda boleh memanggang roti dengan minyak zaitun dan di atasnya dengan selada, tomato, tuna atau keju.

Salad buah atau sayur

Menu makan tengah hari tidak semestinya berat seperti nasi goreng atau sup ayam, yang biasanya mengandungi banyak karbohidrat. Menu seperti ini sebenarnya boleh membuat anda mengantuk setelah makan dan akhirnya malas untuk meneruskan sisa pekerjaan yang masih menumpuk.

Anda boleh membuat bekalan makan tengah hari seperti salad buah atau sayur. Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi banyak air, yang dapat membuat anda merasa kenyang dan membantu memenuhi keperluan cecair anda. Selain itu, vitamin dan antioksidan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran juga baik untuk mengatasi pendedahan radikal bebas dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit.

Untuk membuat salad sayuran, anda boleh mencampurkan tomato, timun, brokoli rebus, cendawan, bawang, dan selada. Anda juga boleh menambah minyak zaitun, cuka sari apel, garam, dan lada untuk hiasan salad yang menyegarkan.

Untuk salad buah, anda boleh mencampurkan buah segar seperti epal, strawberi, mangga, jeruk, semangka, dan tembikai. Untuk memastikan salad buah anda sihat, gunakan yogurt rendah lemak sebagai pembalut atau persalinandia, ya.

Spaghetti dengan sayur-sayuran dan daging campuran

Tidak ramai yang tahu bahawa spageti boleh menjadi pilihan makanan sihat untuk anda. "Mi barat" ini ternyata mengandungi protein dan serat yang baik untuk sistem pencernaan. Selain itu, spageti juga rendah lemak dan garam.

Sekiranya anda mahukan spageti sebagai makanan tengah hari anda, pilihlah jenis spageti yang berasal dari gandum utuh kerana ia lebih tinggi serat dan sihat. Anda boleh menambah minyak zaitun, garam, serbuk cili, brokoli rebus, daging lembu atau tuna secukupnya agar makan tengah hari anda tetap menarik untuk dimakan.

Kesibukan bekerja boleh membuat anda malas untuk melakukan apa sahaja di rumah. Apatah lagi untuk membuat makan tengah hari, menyediakan sarapan dan makan malam kadang-kadang tidak mempunyai masa. Akhirnya, membeli makanan di luar sering menjadi pilihan.

Walaupun begitu, dengan membawa makan tengah hari ke pejabat, anda tidak boleh tidak meluangkan masa untuk menyiapkannya. Jangan salah, meluangkan masa untuk aktiviti seperti ini boleh membuat anda melupakan beban fikiran anda buat sementara waktu. Ia juga penting untuk kesihatan mental anda, kamu tahu.

Juga, pastikan untuk tidak terus bekerja semasa makan tengah hari, okey? Namun, anda perlu menggunakan cuti anda untuk bersosial dengan rakan sekerja dan berehat.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai menu makanan sihat untuk makan tengah hari anda di pejabat, anda boleh berjumpa doktor. Terutama jika anda juga berusaha menurunkan berat badan.