Kehidupan yang sihat

Perhatikan perkara-perkara ini semasa mencukur rambut

Rutin mencukur rambut telah menjadi sebahagian daripada kehidupan. lelaki secara amnya, setiap satu atau dua bulan sangat, bergantung pada setiap individu, lawatan yang kerap kedai gunting rambut untuk merapikan rambutnya. Penggunaan pisau cukurrRambut dan pelbagai rawatan yang berkaitan tidak hanya mempengaruhi penampilan, tetapi juga kesihatan rambut dan kulit kepala.

Setelah bercukur, biasanya penampilan seseorang dapat kelihatan sama sekali berbeza dari sebelumnya. Bahkan beberapa kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mencukur rambut dapat menjadikan mereka kelihatan lebih dominan dan maskulin.

Pertimbangan Sebelum Mencukur

Mencukur rambut juga merupakan seni. Jangan hanya memendekkan rambut anda kerana hasilnya tidak sesuai dengan bentuk kepala atau wajah anda, malah boleh mengganggu kesihatan kulit kepala anda. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan terlebih dahulu, iaitu:

  • Rundingan dengan hlmbercukur atau hlmenata rselamat datang

Mencukur rambut mengubah penampilan anda dan menjadikan anda kelihatan lebih segar, bersih, malah kelihatan lebih tinggi dan kuat. Kesan ini bergantung pada bentuk gaya rambut yang disesuaikan dengan bentuk dan jenis kulit kepala. Sekiranya sebelum ini masih keliru untuk menentukannya, anda boleh meminta tukang gunting rambut atau penata rambut untuk mendapatkan pilihan hasil pencukuran yang anda mahukan.

  • pilih wperbuatan itu ttergesa-gesa

Ada sebilangan orang yang tidak suka menunggu antrean di kedai gunting rambut dan lebih suka mencukur diri. Sekiranya anda seorang yang mempunyai jenis ini, disarankan untuk lebih berhati-hati dalam memilih pencukur rambut. Sebelum benar-benar membentuk gaya rambut, gunakan gunting untuk memotong rambut anda terlebih dahulu. Apabila rambut pendek, kemudian bentuk dengan model yang dikehendaki menggunakan pisau cukur. Masa terbaik untuk mencukur rambut adalah setelah anda selesai mandi. Kulit kepala perlu lembap dan bersih ketika bercukur, ini untuk memudahkan proses pencukuran dan mengelakkan luka setelah mencukur rambut.

  • Mengambil nota hlmmenggunakan pisau cukur dan krim cmengukur

Semasa mencukur, anda boleh menggunakan krim pencukur yang biasanya digunakan untuk mencukur rambut wajah. Pilih yang dimaksudkan untuk 'kulit sensitif' untuk membantu mengurangkan kegatalan pada kulit kepala selepas proses pencukuran.

Pastikan anda menggunakan pisau cukur baru, baik ketika mencukur di tukang gunting rambut dan ketika mencukur rambut sendiri. Alat cukur baru akan berfungsi dengan lebih baik dan mengurangkan risiko folikulitis.

  • Bermula dari skandungan yang tmelihat jelas

Sebilangan orang mempunyai bentuk kepala yang tidak simetri. Gunting rambut tidak selalu sesuai dengan bentuk kulit kepala. Oleh itu, jika anda mencukur rambut anda sendiri, disarankan untuk melakukannya di depan cermin. Mulakan dengan mencukur rambut di bahagian depan dan sisi kepala anda. Hati-hati ketika mencukur kepala yang tidak kelihatan, walaupun anda menggunakan cermin. Cuba letakkan badan dengan senyaman mungkin agar proses mencukur berjalan dengan selamat.

Tidak perlu terburu-buru dalam mencukur, dan jangan mencukur beberapa kali di satu daerah saja, sehingga kulit kepala terlindung dari luka atau kerengsaan akibat terkena pisau cukur.

  • Pertimbangkan hair cbibir

Pertimbangkan juga untuk menggunakan pencukur elektrik. Gunting rambut yang boleh klip rambut. Cara kerja alat ini didorong oleh motor elektrik. Pencukur ini berbeza dengan gunting rambut biasa. Kelebihannya ialah lebih senang digunakan untuk mencukur rambut yang dekat dengan kulit kepala.

  • Penyelenggaraan hlmasca bbercukur

Walaupun anda telah mencukur kepala, anda masih harus memperhatikan kesihatan rambut dan kulit kepala anda. Semasa dan selepas bercukur, sapukan pelembap ke kulit kepala. Tujuannya adalah untuk menenangkan kulit dari kerengsaan yang mungkin berlaku. Setelah selesai bercukur, kulit kepala juga sering mengalami ketidakselesaan disertai dengan kemerahan. Anda boleh mengatasinya dengan menggunakan krim pembersih kulit yang mengandungi benzoil peroksida.

Lindungi kepala dan kulit kepala anda, terutamanya jika anda mencukurnya sepenuhnya. Sapukan krim yang mengandungi pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 pada kulit kepala dan elakkan cahaya matahari langsung. Sebagai alternatif, anda boleh memakai topi semasa berada di luar rumah.

Mencukur rambut menggunakan gunting rambut yang betul dan sesuai dengan bentuk kepala dapat meningkatkan penampilan. Namun, jangan biarkan anda mengabaikan keadaan kesihatan kulit kepala dan rambut setelah bercukur.