Kesihatan

Kenali 5 Punca Kelemumur dan Cara Mengatasinya

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kelemumur. Walaupun kelihatan ringan dan bukan keadaan yang serius, kehadirannya sering menyebabkan rasa tidak selesa. Oleh itu, penting untuk mengetahui sebab-sebab dan bagaimana merawat kelemumur sehingga anda dapat mendapatkan kembali keyakinan anda.

Kelemumur boleh terjadi apabila pertumbuhan sel kulit mati di kepala lebih cepat daripada pembentukan sel kulit baru. Keadaan yang boleh menyebabkan "salji salji" di bahu tidak menular, tetapi boleh mencetuskan kulit kepala gatal dan menurunkan keyakinan diri.

Pelbagai Punca Kelemumur

Kelemumur boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Berikut adalah beberapa penyebab penyakit kulit kepala:

1. Ragi atau cendawan

Ragi atau cendawan Malessezia globosa gunakan minyak di kulit kepala untuk hidup dan membiak. Ini menjadikan kulit kepala bertindak balas dengan mempercepat pembentukan sel kulit baru di kepala.

Biasanya, memerlukan sebulan penuh untuk sel-sel baru di kulit kepala menjadi matang, mati, dan hilang. Walau bagaimanapun, pada orang yang mengalami kelemumur, proses ini dapat berlaku hanya dalam 2-7 hari.

2. Kulit kepala kering

Selain kulit kepala berminyak, kulit kepala kering juga dapat memicu penumpukan sel kulit mati di kepala dan menyebabkan kelemumur. Bezanya, kelemumur akibat kulit kepala kering lebih kecil dan kurang berminyak.

3. Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak adalah kerengsaan kulit yang boleh menyebabkan ruam dan gatal. Sekiranya ia berlaku di kulit kepala, keadaan ini biasanya disebabkan oleh produk penjagaan rambut atau pewarna rambut.

Selain dermatitis kontak, menderita keadaan kulit lain seperti eksim, psoriasis, atau jerawat juga boleh mencetuskan atau memperburuk kelemumur.

4. Syampu jarang

Syampu yang kerap juga boleh menyebabkan anda mengalami kelemumur. Kebiasaan ini boleh menyebabkan pengumpulan minyak dan sel kulit mati di kepala yang akhirnya menyebabkan kelemumur.

5. Keadaan perubatan lain

Sebagai tambahan kepada empat perkara di atas, kelemumur juga lebih berisiko bagi orang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit Parkinson, penyakit Alzheimer, kecederaan otak dan saraf tunjang, HIV / AIDS, dan hepatitis C.

Cara Mengatasi Kelemumur

Kelemumur hampir selalu dapat dirawat dengan kerap menggunakan syampu menggunakan syampu kelemumur khas 1-3 kali seminggu. Apabila kelemumur diatasi, kurangkan penggunaannya sekali seminggu untuk mengelakkan kelemumur muncul kembali.

Terdapat pelbagai jenis syampu kelemumur dan boleh dikategorikan berdasarkan zat yang terdapat di dalamnya. Berikut adalah beberapa jenis:

  • Syampu dengan sifat antibakteria dan antijamur zink pyrithione
  • Syampu berasaskan tar arang batu yang dapat melambatkan proses pengelupasan sel kulit mati di kepala, tetapi dapat menjadikan kulit kepala lebih sensitif terhadap cahaya matahari
  • Syampu dengan bahan asid salisilik yang dapat menghilangkan kerak pada kulit kepala
  • Syampu dengan bahan selenium sulfida atau ketokonazol yang bersifat antijamur, tetapi penggunaannya perlu dipertimbangkan kerana dapat mengubah warna rambut dan kulit kepala

Sebelum menggunakannya, baca dan ikuti arahan penggunaan pada setiap botol syampu anti kelemumur. Sebilangan syampu perlu dibiarkan selama beberapa minit selepas digunakan, tetapi ada juga yang harus dibilas dengan segera.

Sekiranya syampu tidak menyelesaikan masalah kelemumur anda atau anda mengalami reaksi alergi, seperti ruam, gatal-gatal, dan kemerahan, hentikan penggunaan syampu dengan segera dan periksa dengan doktor anda supaya rawatan dapat dilakukan sesuai dengan penyebab kelemumur yang muncul .