Kesihatan

Batuk dengan kahak tidak dirawat, inilah hasilnya

Batuk kahak yang tidak dirawat boleh mengganggu aktiviti dan rehat anda, dan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Tetapi pada hakikatnya, masih banyak orang yang memandang rendah batuk dengan kahak dan tidak berusaha merawatnya dengan betul.

Batuk dengan kahak yang tidak dirawat tidak hanya mengganggu kesihatan fizikal, tetapi juga mempengaruhi keadaan psikologi orang yang mengalaminya. Terutama jika keadaan ini dibiarkan berterusan untuk jangka masa yang panjang.

Memahami Pelbagai Kesan Batuk yang Tidak Dirawat dengan kahak

Batuk adalah cara semula jadi tubuh membersihkan lendir saluran pernafasan dan benda asing sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah. Secara amnya, batuk dapat hilang sendiri dalam masa tiga minggu tanpa ubat khas. Namun, anda tidak boleh mengabaikannya sekiranya batuk anda dengan kahak tidak hilang.

Batuk yang berpanjangan dan tidak dirawat dengan kahak boleh menyebabkan:

  • Tiada selera makan dan sukar tidur.
  • Cepat berasa letih dan tidak berdaya ketika melakukan aktiviti.
  • Sakit kepala, mual dan muntah.
  • Sakit dada dan sakit otot.
  • Sakit tekak dan suara serak.

Dalam kes tertentu, batuk yang tidak dirawat dengan kahak boleh menyebabkan patah tulang rusuk, terutama pada orang tua dengan osteoporosis. Di samping itu, kekerapan batuk kahak dapat meningkat jika tidak dirawat. Ini memberi lebih banyak tekanan pada pundi kencing anda ketika anda batuk dan menyukarkan anda menahan air kencing (kencing tidak sihat), dan akhirnya kencing.

Kesan Batuk Kahak pada Hubungan Sosial

Selain mempengaruhi keadaan kesehatan, sebuah penelitian mengungkapkan bahwa batuk yang berpanjangan dan tidak dirawat dengan kahak juga akan menyebabkan penurunan kualitas hidup penderita, sehingga berdampak pada keadaan psikologi.

Di samping itu, batuk yang berpanjangan dan tidak dapat dirawat juga dapat mengurangkan kualiti hidup pesakit sehingga memberi kesan kepada keadaan psikologi seperti mengganggu anggota keluarga yang lain, merasa rendah diri atau malu, tidak dapat melakukan aktiviti sosial seperti bergaul dengan rakan, dan merasa sedih kerana tidak dapat melakukan aktiviti penting lain.

Bukan hanya itu, batuk yang tidak dirawat dengan kahak sering membuat anda merasa terhad semasa melakukan aktiviti. Anda mungkin juga menghadapi kesukaran untuk menyelesaikan kerja. Keadaan ini boleh mencetuskan tekanan, jadi anda menjadi lebih mudah marah, kecewa, dan juga tertekan.

Oleh itu, batuk kahak yang mengganggu aktiviti dan membuat anda merasa tidak selesa harus ditangani segera. Anda boleh mengambil ubat batuk bebas untuk kahak atau ubat yang mesti dibeli dengan preskripsi doktor. Ubat yang biasa digunakan untuk batuk kahak adalah ubat batuk yang merupakan mukolitik atau kahak penipisan, dan ekspektoran yang dapat mempermudah pengeluaran kahak. Contohnya ialah ubat batuk yang mengandungi kahak bromhexin dan guaifenesin.

Semasa mengambil ubat batuk dengan kahak, pastikan anda mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan. Segera berjumpa doktor sekiranya batuk dengan kahak tidak membaik selepas satu hingga tiga minggu rawatan.