Kesihatan

Membezakan Mitos dan Fakta Tentang HIV / AIDS

Walaupun sudah hampir 40 tahun sejak penyakit ini pertama kali ditemukan, masih banyak mitos mengenai HIV / AIDS yang beredar di masyarakat dan perlu diperbaiki. Dengan mengetahui fakta di sebalik mitos ini, kita dapat lebih bijak menangani penyakit ini.

Virus HIV menyerang sel limfosit dan makrofag di dalam tubuh manusia. Kedua-dua jenis sel berfungsi sebagai pertahanan badan. Apabila keduanya rusak akibat dijangkiti virus HIV, sistem kekebalan tubuh akan menjadi sangat lemah, sehingga bakteria, jamur, dan virus lain dapat menyerang dengan mudah.

HIV Tidak semestinya AIDS?

Pada mulanya, penghidap HIV tidak menunjukkan gejala tertentu. Gejala awal HIV boleh merangkumi demam peringkat rendah, ruam kulit, sakit sendi, dan kelenjar getah bening yang membesar. Selepas itu, penghidap HIV biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala sehingga sistem imun mereka menjadi sangat lemah.

Keadaan serius di mana seseorang yang telah dijangkiti HIV mula mengalami pelbagai penyakit berjangkit kerana sistem kekebalan tubuh yang lemah yang disebut AIDS.sindrom imunodefisiensi yang diperoleh).

Sekiranya orang dengan HIV tidak menjalani rawatan, jangkitan HIV dapat berkembang menjadi AIDS dalam 10-15 tahun. Orang yang menghidap AIDS biasanya mengalami penurunan berat badan, demam dan cirit-birit yang berpanjangan, dan gejala jangkitan teruk yang lain.

Mitos Palsu mengenai HIV / AIDS

Terdapat begitu banyak mitos mengenai HIV / AIDS yang tidak sepenuhnya benar, malah sangat salah. Ini boleh menyebabkan pencegahan HIV / AIDS kurang berkesan, dan membuat penderita merasa stigma buruk dan dikucilkan.

Beberapa mitos palsu yang beredar di masyarakat mengenai HIV / AIDS adalah:

1. Seseorang boleh dijangkiti virus HIV ketika dekat dengan orang dengan HIV / AIDS

Sebenarnya, virus HIV tidak ditularkan hanya kerana seseorang berada di dekat atau bernafas di ruangan yang sama dengan seseorang dengan HIV / AIDS.

Virus HIV tidak disebarkan melalui sentuhan kulit ke kulit, misalnya ketika berjabat tangan atau berpelukan; melalui percikan air liur, misalnya ketika pesakit bersin atau batuk; atau melalui peluh. Virus HIV juga tidak menular melalui kolam renang, tandas awam, peralatan makan, atau gigitan nyamuk.

Virus HIV hanya disebarkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan, darah (biasanya dari berkongsi jarum), dan susu ibu. Penularan HIV / AIDS dari ibu ke bayi boleh berlaku semasa kehamilan, melahirkan, atau semasa menyusui.

2. Seks oral tidak menyebarkan virus HIV

Seks oral mempunyai peluang yang lebih rendah untuk menyebarkan virus HIV daripada seks dubur atau vagina. Walau bagaimanapun, seks oral yang tidak dilindungi oleh kondom masih berisiko menyebarkan virus HIV. Risiko penularan akan meningkat jika pelaku seks oral mengalami luka atau sariawan di mulut, atau jika penerima seks oral mengalami luka pada alat kelamin.

3. Pasangan heteroseksual tidak perlu risau tentang penularan HIV

Seks dubur antara lelaki homoseksual mempunyai risiko paling tinggi untuk menyebarkan virus HIV. Namun, itu tidak bermakna pasangan heteroseksual tidak berisiko dijangkiti HIV melalui hubungan seks. Seks yang tidak dilindungi masih boleh menyebarkan virus HIV. Risiko penularan ini meningkat sekiranya salah satu pasangan mempunyai jangkitan kelamin yang lain.

4. HIV adalah hukuman mati dan orang dengan HIV pasti akan mendapat AIDS

Pada masa ini tidak ada ubat yang dapat membunuh virus HIV sepenuhnya. Namun, sudah ada beberapa ubat antiretroviral yang dapat memperlambat replikasi (pembiakan) virus HIV.

Pesakit HIV yang secara rutin menjalani rawatan mempunyai jumlah virus (viral loadsangat rendah dan bahkan tidak lagi dapat dikesan dalam darah. Semakin sedikit bilangan virus, semakin baik sistem imun pesakit. Orang dengan HIV yang kerap menjalani rawatan dapat menjalani kehidupan yang sihat untuk jangka masa yang lama dan tidak menghidap AIDS.

5. Orang dengan HIV tidak boleh mempunyai anak

Sekiranya seorang lelaki menghidap HIV tetapi kerap menjalani rawatan sehingga viral load dalam darah sangat rendah, maka risiko lelaki untuk menyebarkan HIV kepada isteri dan anak-anaknya juga sangat rendah atau hampir dengan sifar.

Perkara yang sama berlaku untuk wanita yang mempunyai virus HIV. Penggunaan ubat antiretroviral secara berkala dapat mengurangkan risiko penularan virus kepada bayi ketika wanita itu melahirkan atau menyusui.

6. Orang yang mempunyai hasil ujian HIV negatif boleh melakukan hubungan seks tanpa perlindungan

Ujian HIV berfungsi dengan mengesan antibodi khas yang dihasilkan oleh sel darah putih untuk melawan virus HIV. Sekiranya keputusan ujian HIV seseorang negatif, ini bermakna bahawa dia tidak mempunyai antibodi terhadap HIV. Namun, itu tidak bermakna orang itu pasti tidak mempunyai virus HIV.

Kadang-kadang diperlukan 1-3 bulan sebelum antibodi HIV yang dihasilkan oleh tubuh dapat dikesan. Oleh itu, penggunaan kondom semasa hubungan seks masih dianjurkan untuk mengelakkan penularan virus HIV dari orang yang hasil ujian HIVnya negatif.

7. Orang yang tidak mengalami gejala HIV / AIDS tidak mempunyai virus HIV

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, virus HIV dapat menjangkiti seseorang tanpa menyebabkan gejala selama 10-15 tahun. Orang yang tidak mempunyai tanda atau gejala tidak semestinya mempunyai virus HIV di dalam badan mereka.

8. Sekiranya kedua-dua pasangan itu positif HIV, maka tidak perlu menggunakan kondom semasa hubungan seks

Walaupun kedua-dua pihak menyebarkan virus HIV, penggunaan kondom semasa hubungan seks tetap dianjurkan untuk mencegah penularan pelbagai jenis virus HIV (ketegangan) atau yang tahan terhadap ubat antiretroviral.

Itulah kenyataan di sebalik pelbagai mitos HIV / AIDS yang palsu. Terdapat dua perkara penting yang perlu anda ingat. Pertama, virus HIV hanya menular melalui hubungan seks, darah, dan susu ibu yang tidak dilindungi. Jadi, orang yang dijangkiti HIV masih boleh bergerak dan berinteraksi dengan orang lain seperti biasa.

Kedua, tidak mengalami gejala tidak bermaksud anda tidak dijangkiti virus HIV. Rujuk doktor untuk menjalani ujian HIV, terutamanya jika anda berisiko dijangkiti virus ini, misalnya dengan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau menggunakan jarum suntikan orang lain.

Ketiga, jangkitan HIV dapat dikendalikan dengan mengambil obat antiretroviral secara teratur, sehingga penyakit ini tidak berkembang menjadi AIDS. Oleh itu, jika anda mempunyai jangkitan HIV, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur