Kesihatan

Berapa Banyak Gula untuk Diabetes Dibolehkan?

Bolehkah pesakit diabetes makan gula? Sekiranya ya, berapa banyak gula untuk pesakit kencing manis? Ini penting untuk diketahui kerana pesakit kencing manis mesti mengawal kadar gula mereka untuk mengelakkan komplikasi.

Gula adalah salah satu sumber tenaga utama badan. Pengambilan gula dalam kuantiti yang mencukupi tentunya dapat memberikan pelbagai kebaikan untuk tubuh. Tetapi bagi pesakit diabetes, pengambilan gula dalam jumlah yang berlebihan tentu dapat meningkatkan kadar gula dalam darah yang boleh membahayakan.

Saranan Pengambilan Gula Maksimum untuk pesakit kencing manis

Merujuk kepada rekomendasi Kementerian Republik Indonesia, pengambilan gula dalam keadaan normal maksimum 50 gram atau setara dengan 4 sudu sehari.

Pesakit kencing manis disyorkan untuk mengambil tidak lebih daripada 50 gram gula sehari. Gula ini termasuk gula putih, gula aren, dan gula dalam bentuk lain. Perlu diingat, karbohidrat juga merupakan sumber gula, dan pesakit diabetes disyorkan untuk mengambil karbohidrat selama 45-65% daripada jumlah pengambilan kalori.

Walaupun terhad, penggunaan gula atau glukosa dalam perasa masih dibenarkan selagi tidak berlebihan. Ini supaya penghidap diabetes masih boleh makan bersama keluarga.

Namun, pesakit diabetes disarankan untuk membatasi pengambilan makanan atau minuman ringan, gula-gula, kuki, minuman ringan, jus buah bungkus, sirap buah kalengan, yang mempunyai kandungan gula yang cukup tinggi. Sebaliknya, disarankan untuk makan makanan semula jadi, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Cara Mengurangkan Pengambilan Gula

Bagi anda yang menghidap diabetes, berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan pengambilan gula yang boleh dilakukan setiap hari:

  • Elakkan memakan makanan yang diproses yang biasanya mengandungi gula, garam, dan lemak yang cukup tinggi di dalamnya. Contohnya, kek, biskut, dan pelbagai makanan ringan.
  • Elakkan memakan makanan dan minuman yang mengandungi gula tambahan, seperti minuman ringan, gula-gula, buah kalengan, jus buah dengan pemanis tambahan.
  • Kurangkan penambahan jumlah gula yang berlebihan dalam hidangan yang anda masak.
  • Sentiasa baca nilai pemakanan makanan atau minuman bungkusan yang akan anda makan. Ini sangat penting agar anda dapat mengukur pengambilan kalori dan gula yang akan diambil. Seboleh-bolehnya pilih makanan atau minuman yang mengandungi kadar gula rendah.
  • Makan makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan susu rendah lemak. Dianjurkan juga untuk makan ikan yang kaya dengan asam lemak omega-3, seperti salmon, tuna, dan sardin.

Pesakit kencing manis juga disarankan untuk melakukan senaman secara teratur. Jenis sukan yang boleh dilakukan termasuk: berjoging, berjalan-jalan dengan santai, dan berbasikal. Selain itu, jangan lupa untuk selalu melakukan pemeriksaan rutin dengan dokter, sehingga kadar gula tetap terkawal.

Pesakit kencing manis perlu lebih berhati-hati dalam memilih makanan dan minuman yang mereka makan. Pilih makanan dengan pemakanan seimbang dan gula yang mencukupi. Anda juga boleh berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat mengenai diet yang sesuai untuk keadaan anda.