Keluarga

Shhh, Jangan Katakan Ini kepada Ibu yang Baru Lahir

Melahirkan anak adalah proses yang sangat melelahkan. Sebenarnya, tidak sedikit wanita yang harus mempertaruhkan nyawa ketika melalui proses melahirkan anak. Sokongan dari mereka yang paling dekat dengannya pasti dapat membantunya sepanjang tempoh pemulihan. Namun, ada beberapa perkara yang tidak boleh dikatakan kepada wanita yang baru melahirkan, kamu tahu.

Semasa menziarahi ibu-ibu yang baru melahirkan, anda harus berhati-hati sekiranya ingin memberi komen. Niat anda mungkin baik dan bermaksud memberi sokongan, tetapi pilihlah ayat anda dengan bijak.

Elakkan hukuman yang boleh menyinggung perasaan ibu baru. Ini kerana kelahiran anak adalah proses yang bukan sahaja sangat mengeringkan, tetapi juga emosi. Oleh itu, adalah wajar ibu yang baru melahirkan cenderung lebih sensitif.

Kalimat Yang Harus Anda Elakkan

Penyusuan dan penjagaan bayi yang baru lahir tidaklah mudah. Walaupun terdengar remeh, kata-kata yang salah dapat membuat ibu baru merasa tertekan dan cemas.

Oleh itu, sebagai bentuk sokongan kepada ibu-ibu yang baru melahirkan untuk melalui proses pemulihan dengan cepat, elakkan mengucapkan ayat-ayat berikut:

1. Bersalin normal atau caesar?

Terdapat anggapan bahawa melahirkan dengan pembedahan caesar lebih mudah kerana ibu tidak perlu mengalami kesakitan semasa proses pembukaan. Sebenarnya, sama ada kelahiran normal dan caesar, seorang ibu sama-sama berjuang untuk melahirkan bayinya ke dunia.

Seorang ibu boleh melahirkan dengan pembedahan caesar kerana dia mempunyai masalah tertentu semasa kehamilan, seperti preeklampsia, pelvis sempit, atau kedudukan bayi.

Namun, apa sahaja proses melahirkan, hukuman ini tidak perlu ditanyakan. Sebaliknya, bantulah ibu agar dia cepat sembuh setelah melahirkan.

2. Adakah bayi disusui atau diberi susu formula?

Setiap ibu mempunyai keinginan yang kuat untuk menyusukan bayinya. Namun, bagi sesetengah ibu, penyusuan bukanlah proses yang mudah kerana beberapa masalah, seperti puting yang sakit, payudara yang bengkak, penekanan yang sukar, atau tekanan, sehingga proses penyusuan tidak lancar.

Oleh itu, persoalan sama ada bayi disusui atau diberi susu formula boleh menyinggung perasaan ibu yang mungkin sukar menyusu bayinya. Sebenarnya, soalan ini dapat membuat ibu baru merasa bahawa dia bukan ibu yang baik

3. Kenapa anda masih kelihatan hamil, ya?

Selepas melahirkan, perut ibu tidak langsung mengecut dengan segera. Mungkin diperlukan beberapa minggu untuk badan ibu kembali ke ukuran sebelum kehamilan. Oleh itu, anda tidak boleh memberikan kata-kata atau komen yang berkaitan dengan bentuk fizikal ibu, apatah lagi untuk memberi kesan memalukan badan.

4. Macam mana boleh jadi adakah bayi kelihatan kurus?

Ini juga satu pernyataan yang paling baik dielakkan. Bayi baru lahir yang kelihatan kecil dan kurus mungkin kerana mereka dilahirkan sebelum waktunya atau baru saja dirawat di NICU untuk keadaan tertentu.

Sekiranya anda menyebutnya, perasaan ibu mungkin terganggu atau malah memberi tekanan kepada ibu.

5. Jangan tidur sepanjang masa. sangat malas, neraka!

Telah disebutkan sebelumnya bahawa kelahiran anak adalah proses yang sangat melelahkan. Oleh itu, adalah wajar ibu baru memerlukan masa untuk pulih dengan rehat yang banyak.

Bukan itu sahaja, perjuangan ibu tidak berhenti ketika dia melahirkan bayi. Selepas melahirkan, ibu pasti akan merasa letih kerana tidak boleh menyusui, menjaga, dan menjaga bayi mereka yang baru lahir. Dia juga harus menukar lampin atau menenangkan bayi ketika rewel.

Ingatlah, jika anda tidak dapat menolong kesibukan ibu dengan bayi, sekurang-kurangnya anda tidak boleh mengatakan apa-apa yang membuatnya sedih atau cemas.

Beri Sokongan Melalui Kalimat Lisan

Daripada sibuk menyoal sesuatu atau mengucapkan ayat yang membuatnya merasa sedih, sebutkan beberapa kata yang dapat mengangkat anda mood ibu baru melahirkan. Beberapa contoh ayat ini merangkumi:

Awak hebat!

Pujian untuk ibu yang baru tentu akan memberi banyak makna kepadanya. Proses melahirkan adalah perkara yang sangat sukar untuk dilalui. Biarkan ibu mendengar kata-kata ini dari anda dan orang di sekelilingnya sehingga dia merasa teruja.

Syukurlah bayi anda sihat dan sempurna!

Sekiranya bayi dilahirkan dalam keadaan sihat secara keseluruhan, akan lebih baik jika anda memberi pujian. Contohnya, "Terima kasih Tuhan, saya sangat gembira bayi anda dilahirkan dengan sihat dan sempurna."

Ini akan menjadikan ibu yang baru merasa lebih lega dan tenang, dan membantunya untuk sentiasa bersyukur dengan kehadiran bayi.

Awak nampak cantik, okey!

Mungkin selepas melahirkan, kedua-dua bentuk badan dan wajah ibu akan kelihatan sedikit berbeza dari sebelumnya. Ini boleh berlaku disebabkan oleh perubahan dalam badan semasa kehamilan serta pelbagai cabaran fizikal yang dilalui semasa kehamilan seperti kesukaran tidur dan keletihan.

Pujian seperti "Anda kelihatan lebih segar dan cantik", akan membantu ibu baru merasa lebih yakin.

Menjadi ibu bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh itu, kita harus bersikap baik dan tidak menambah beban ibu baru dengan kata-kata yang boleh menyinggung perasaannya. Sekiranya sukar untuk mengucapkan pujian, anda boleh mengucapkan tahniah kepada bayi atas kelahirannya.

sekarang, sudah tahu, betul, ayat yang tidak boleh dilafazkan kepada ibu yang baru melahirkan? Jadi, jangan salah faham, okey?