Keluarga

5 Masalah Yang Sering Dialami oleh Ibu Menyusu

Penyusuan susu ibu adalah saat yang berharga dan sangat istimewa. Selain itu, penyusuan susu ibu juga sangat baik untuk kesihatan ibu dan bayi. Namun, tidak sedikit ibu yang menyusu mempunyai masalah ketika memberi susu ibu kepada bayinya. Apa masalah, ya, yang sering dialami ibu menyusu?

Setelah melahirkan, ibu akan mempunyai tugas baru, iaitu menyusukan anak kecilnya setiap kali dia memerlukannya. Secara amnya, penyusuan susu ibu disarankan diberikan secara eksklusif pada 6 bulan pertama usia bayi. Sekiranya boleh, anda boleh terus menyusukan bayi anda sehingga dia berumur 2 tahun.

Serangkaian masalah yang sering dialami oleh ibu menyusu

Walaupun ini adalah saat yang luar biasa dan menggembirakan, sebilangan ibu menyusu sebenarnya mengalami halangan dan cabaran ketika menyusui bayinya. sekarangBerikut adalah pelbagai masalah biasa yang sering dialami oleh ibu menyusu:

1. Sakit ketika menyusu

Adakah anda merasa sakit semasa menyusu? Sekiranya demikian, anda tidak keseorangan. Ini biasanya dialami oleh hampir semua ibu yang menyusui, terutamanya ketika susu keluar untuk pertama kalinya. Walau bagaimanapun, jika kesakitan ini berterusan, mungkin ada masalah dengan penyusuan atau payudara anda.

Penyambungan mulut bayi yang tidak betul semasa menyusu adalah penyebab kesakitan yang paling biasa semasa menyusu dan perlu diperbetulkan dengan segera. Selain ibu akan kesakitan, si kecil juga tidak dapat mendapatkan susu yang dia perlukan.

2. Luka dan lepuh puting

Masalah seterusnya yang sering dialami oleh ibu yang menyusukan adalah sakit puting dan lepuh. Puting juga boleh menjadi retak, bahkan berdarah. Biasanya, ini berlaku pada minggu-minggu pertama menyusui bayi.

Puting yang sakit dan sakit boleh menyebabkan kesakitan yang tidak tertanggung, memandangkan puting itu sendiri adalah bahagian payudara yang sangat sensitif. Secara amnya, ini akan pulih dengan sendirinya dan akhirnya anda dapat menyusukan anak anda dengan perasaan tenang dan selesa.

3. Susu sedikit atau terlalu banyak

Sebenarnya, semakin kerap anda menyusu, semakin banyak susu yang dihasilkan oleh payudara anda. Namun, sebilangan ibu menyusu mengadu bahawa mereka mempunyai sedikit susu, walaupun mereka telah melakukan pelbagai cara untuk meningkatkan bekalan susu ibu.

Sebaliknya, sebilangan ibu menyusu mengadu bahawa mereka mempunyai banyak susu ibu. kamu tahu. Sebenarnya, terlalu banyak susu juga boleh menyebabkan masalah. Sekiranya tidak dikeluarkan, susu yang tersekat di payudara sebenarnya boleh mencetuskan mastitis.

4. Payudara bengkak

Secara amnya, bayi yang baru lahir akan kerap memberi makan setiap 2-3 jam. Walau bagaimanapun, sebilangan bayi akan terus tidur dan bangun ketika perutnya benar-benar kosong atau merasa lapar. sekarangKetika bayi tertidur, banyak ibu tidak mempunyai hati untuk membangunkannya. Sebenarnya, jadual penyusuan telah tiba.

Kesannya, susu yang tidak dikeluarkan dengan segera akan terkumpul dan menyebabkan payudara membengkak. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, susu yang terkumpul akan menyekat aliran susu dan menyebabkan jangkitan pada payudara.

5. Puting rata

Kebiasaannya, puting susu akan menonjol keluar ketika ibu mula menyusukan bayi. Namun, sebilangan ibu mempunyai puting yang rata atau landai. Ini menyukarkan bayi menyusu.

Sekiranya puting anda rata, anda boleh menggunakan alat bantu pelindung puting yang berbentuk seperti payudara, sehingga susu lebih mudah untuk si kecil menghisap. Dengan cara itu, keperluan susu ibu bayi anda dapat dipenuhi dengan betul.

Masalah penyusuan susu ibu di atas boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik ibu dan ibu baru yang mempunyai bayi sebelum ini. Sekarang, keluhan berbeza, jadi pengendaliannya berbeza. Jadi, anda tidak boleh mengharapkan satu rawatan untuk menyelesaikan semua masalah.

Sekiranya anda mengalami masalah di atas ketika menyusu, menyebabkan anak anda tidak bertambah berat badan kerana bekalan susu ibu yang diperlukan tidak dapat dipenuhi dengan secukupnya, segera berjumpa doktor atau perunding laktasi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.